Безпам’ятство за етнічною ознакою

10.07.2013

На Волині в ці місяці 70 років тому винищували села, вбивали цивільне населення. Вбивали дітей за етнічною ознакою, і ніякий ширший контекст нам тут не допоможе.

Марш-бросок со дна ада

09.07.2013

Историки еще долго будут спорить о том, что было бы, если бы Андерс не покинул СССР; насколько присутствие его армии на советской территории могло бы повлиять на ход событий; как выглядела бы карта мира и какова была бы судьба восточной и центральной Европы.

Через знання про трагедію Голокосту – до повернення історичної пам’яті та людської єдності (+фото)

26.01.2013

Історичну конференцію під такою назвою проведено 24 січня у місті Чорткові Тернопільської області. Конференцію приурочено до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту та 70-х роковин тих трагічних подій на західному Поділлі.

Пам’ятна дошка Янушу Корчаку

21.11.2012

відкрита в Києві 20 листопада, у Всесвітній день дитини, за сприяння Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА

До європейської політики історичної пам’яті долучилися організації з України

13.07.2012

Центр досліджень визвольного руху та Меджліс кримськотатарського народу стали членами Платформи європейської пам’яті та сумління

Невдала книжка

28.04.2012

Володимир В’ятрович, Друга польсько-українська війна 1942–1947. Київ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2011. 228 с.

Скандал із Россолiнським-Лiбе та стан української iсторiї

05.03.2012

Україна гостро потребує критично-фахового обговорення ОУН. Саме уникання вiдвертого обговорення ОУН та масових вбивств цивiльного населення, якi вона здiйснила, лише бiльше провiнцiалiзують українську iсторичну науку, вiддаляють її вiд захiдних дослiджень i разом з тим створюють вакуум, котрий будуть використовувати дослiдники, що працюють молотом замiсть скальпеля в цiй делiкатнiй темi, будуючи собi iм’я на скандальностi.

Фонд Гайнріха Бьолля виступає проти обмеження академічних свобод в Україні

02.03.2012

Від організаторів «Циклу лекцій з української історії» – Німецької служби академічних обмінів , Фонду Гайнріха Бьолля та Посольства Німеччини – вимагали не проводити лекцій німецького історика, присвячених життю Степана Бандери та пам’яті про нього.

Мученицька смерть мільйонів і перспективи теоретичної рефлексії

25.01.2012

Засадниче питання, яке постає після прочитання «Кривавої землі» Тимоті Снайдера, можна сформулювати так: чому саме ці землі у серці Европи перетворилися на арену масових убивств? Яким був узаємозв’язок нацистського і совєтського терору? Чого ми маємо навчитися, зіставляючи дві політичні системи і два суспільства?

Голод у СРСР. Уривок із книги Тимоті Снайдера «Криваві Землі»

30.12.2011

«…Рішучий наступ органів державної влади на цілу категорію населення, яка не вчинила жодного злочину, підтримувала потужна пропаганда. На одному з плакатів під гаслом "Знищимо куркулів як клас!" було зображено куркуля під колесами трактора… Мораль плаката: ці істоти – не люди, а потвори…»

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль