На Харківщині проводиться моніторинг забезпечення права на освіту вимушених переселенців

26.01.2015
автор: Юрій Чумак
При Чугуївській правозахисні групі створено Центр контролю за забезпеченням права на освіту внутрішньо переміщених осіб на території Харківської області

Через цілеспрямовані антиукраїнські дії сепаратистів та їх російських покровителів минулого року 1 вересня не змогли прийняти учнів понад 900 шкіл на Донбасі. Це означає, що близько 10 тисяч українських учнів своєчасно не розпочали навчальний рік.

Чимало їх, разом з батьками, переїхали до інших регіонів України, не охоплених війною.

Для тих дітей, які переїхали в інші міста і райони, Міністерство освіти і науки України, як і у випадку з Кримом, максимально спростило процедуру зарахування до дитсадків та шкіл, дозволивши приймати учнів лише за заявою батьків (див. лист Міністерства освіти і науки України № 1/9-366 від 18.07.2014 р.).

Також Міністерство освіти і науки України звернулось до департаментів та управлінь освіти і науки обласних та Київської міської державних адміністрацій, до керівників професійно-технічних та загальноосвітніх навчальних закладів з рекомендацією зараховувати учнів з Криму, Донецької та Луганської областей за спрощеною процедурою. Міністерство освіти і науки звернулося й до керівників вищих навчальних закладів з проханням допустити до навчання громадян, які проживають або переселилися з тимчасово окупованої території України.

Учбовий рік триває і на даний час вже розпочинається підготовка до вступної кампанії до вишів 2015 року. Отже, саме зараз важливо консолідувати дії державних органів і громадськості для поліпшення діяльності щодо забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб.

Одними із пріоритетних напрямків такої роботи є проведення аналізу забезпечення права на освіту для вимушених переселенців у місцях їх тимчасового перебування, виявлення та оприлюднення фактів порушень (за їх наявності), а також підготовка та лобіювання конкретних пропозицій, спрямованих на забезпечення права на освіту для цієї категорії громадян України.

Відповідно до ст. 53 Конституції України, «кожен має право на освіту». Але як конкретно має реалізовуватися це право? Як зрозуміти – користується ним кожен із переселенців повною мірою чи ні? Тому на даний час необхідним є отримання інформації про те, наскільки поінформовані вимішені переселенці як учасники освітнього процесу про права, гарантовані їм державою.

Під час прийомів громадян у Чугуївській правозахисній групі вимушені переселенці з числа студентів скаржились на невідповідність послуг наявним стандартам, невиконання нормативів матеріально-технічного та фінансового забезпечення ВНЗ, формальне здійснення практичної підготовки, нестачу місць у гуртожитках. І це неповний перелік скарг у галузі освіти, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи.

Серед прав учнів з числа вимушених переселенців найчастіше порушується право на безкоштовну освіту: батьки зазначали, що мали досвід необґрунтованого поширення платних послуг та вимагання благодійних внесків; розповідали, що від них незаконно вимагали якусь оплату за навчання у державних і комунальних навчальних закладах.

Також фіксуються порушення соціальних прав і гарантій: неналежний рівень харчування та медичного обслуговування, жорстоке поводження з учнями в межах школи. Порушення права на якісну освіту батьки вбачають і в тому, що в школах бракує кваліфікованих учителів. Непоодинокими залишаються випадки незаконної відмови у зарахуванні дитини до школи, перевірка знань на вступній співбесіді тощо.

Центр контролю за забезпеченням права на освіту внутрішньо переміщених осіб на території Харківської області, створений на базі Чугуївської правозахисної групи за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження», має провести моніторинг забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб на території міст Харків і Чугуїв, Чугуївського та Печенізького районів Харківської області (де існують волонтерські мережі ЧПГ).

В рамках моніторингу буде проведено анкетування та інтерв’ювання вимушених переселенців як споживачів освітніх послуг. Принципове значення при проведенні анкетування має підбір групи експертів, тобто тих людей, які безпосередньо займаються опитуванням. Це повинні бути кваліфіковані фахівці, які володіють знаннями щодо розробки інструментарію дослідження, безпосереднього збору даних та їх подальшої математичної та якісної обробки та аналізу. Саме тому задля проведення дослідження було залучено фахівців Харківського інституту соціальних досліджень.

Планується здійснення аналізу отриманих даних дослідження, а також відповідей на інформаційні запити від органів державної влади та місцевого самоврядування, розгляд заяв громадян із приводу виявлення ними випадків порушення права на освіту внутрішньо переміщених осіб, сприяння у підготовці відповідних звернень до компетентних органів.

Правозахисниками започатковано телефонну «гарячу лінію» для швидкого реагування на звернення громадян із приводу виявлення ними випадків порушення права на освіту внутрішньо переміщених осіб: 097-179-38-22, а також надання правової підтримки з цих питань.

Робота Центру контролю за забезпеченням права на освіту внутрішньо переміщених осіб на території Харківської області спрямована на забезпечення ефективного громадського контролю за реалізацією права на освіту вимушених переселенців у місцях їх тимчасового перебування, на виявлення та оприлюднення фактів порушень у цій царині, а також на підготовку конкретних пропозицій, направлених на своєчасне реагування органів державної влади та місцевого самоврядування в сфері реалізації права на освіту внутрішньо переміщених осіб.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль