версія для друку

Громадянська Освіта, 2013,  №12

«Демократичне врядування в школах»

24.04.2013
автор: Елізабет Бекман, Бернард Траффорд
джерело: 212.111.196.8:8081

Українська школа залишається ще значною мірою «радянською»: жорстка централізація, відсутність шкільної автономії, забюрократизованість, хронічне недофінансування і, головне, – недовіра до всіх учасників освітнього процесу: учнів та батьків як замовників і партнерів освіти; вчителів як професіоналів, вільних у виборі змісту і засобів навчання; директора школи як відповідального менеджера і господарника. Саме тому ключовим завданням реформування національної освіти є зміна засад управління і запровадження його державно-громадської моделі.

Навчальний посібник «Демократичне врядування в школах» (автори: Елізабет Бекман, Бернард Траффорд) надає освітянам – директорам шкіл, завучам і вчителям – ті орієнтири, ресурси й інструменти, завдяки яким може відбутися створення демократичної школи крок за кроком. Автори – діючі директори шкіл зі Швеції та Великобританії – переконливо доводять, що немає іншого способу навчити молоде покоління демократії, як забезпечити йому щоденний досвід демократії у кожному аспекті і на кожному рівні шкільного життя.

Автори пропонують набір методик для самоаналізу й оцінки різних аспектів шкільної діяльності, пропонують алгоритм змін у ключових напрямках життя школи, наводять зразки успішного досвіду та розвіюють усталені міфи щодо втрати влади за демократичного врядування. Однак, як не існує досконалої демократії, так не існує і досконалої демократичної школи. Демократична школа – це постійний діалог всіх учасників навчально-виховного процесу, спільний пошук і рух вперед, до якого й запрошує ця публікація.

Завдяки практичній спрямованості матеріалу, діалогічній формі його викладу та конкретним методичним рекомендаціям цей посібник успішно використовується в навчальних закладах багатьох європейських країн.

Скачати у pdf:

На сторінці Україно-Швейцарського освітнього проекту «Сприяння розвитку освіти для демократії в Україні»Для підвищення кваліфікації вчителів «Посібник для підготовки вчителів з питань освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини» (17.3 Mb)

Або на сайті ХПГ – Демократичне врядування в школі  (1.15 Mb)

 

 

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль