версія для друку

Громадянська Освіта, 2012,  №30
Громадянське суспільство

У Луганську пройшов тренінг для захисників шкіл

23.10.2012
автор: Аліна Бондар, Георгій Кобзар

20-21 жовтня 2012 року у Луганську відбувся тренінг «Організація кампаній громадського представництва задля збереження шкіл у власних громадах».

Організаторами заходу виступили Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) у співпраці з кафедрою соціальної роботи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Під час тренінгу близько 30 його учасників – директорів шкіл, вчителів, громадських активістів та представників батьківських комітетів з Луганської, Донецької та Харківської областей отримали знання щодо організації кампаній на збереження своїх шкіл. Були розглянуті такі питання як підготовка адвокасі-кампаній на захист громадських інтересів, успішні фактори проведення кампанії, налагодження партнерства та використання ініціативними групами різних інструментів дій у здійсненні кампаній на захист та розвиток шкіл.

Навички із стратегічного планування кампанії, формування ключового повідомлення, використання різних методів під час адвокасі-кампанії освітянам та громадським активістам допомагали здобувати фахівці СЦГІ – голова організації Володимир Щербаченко та менеджер освітніх програм Олена Переходченко.

Юрист Центру Вадим Сабінін розповів про нормативно-правові основи здійснення кампаній на захист своїх прав та шкіл, використання правових методів під час кампаній (подання інформаційних запитів, звернень (заяв, скарг, пропозицій), громадські слухання, звернення за захистом до суду, тощо).

Присутнім було представлено позитивний досвід ініціативних груп, яким вдалося зберегти свої школи. Зокрема, голова ініціативної групи ЗОШ І ступеня № 12 м. Свердловська Дегтяр С.А. та голова батьківського комітету навчально-виховного комплексу «Дивосвіт» № 15 м. Красний Луч Альохіна О.О. поділилися досвідом використаними у їх кампаніях заходів із спонукання мешканців громади до підтримки школи, привернення депутатів на свій бік та написання інформаційних запитів.

Волонтер Корпусу Миру Айлін Кейлі, на прикладі громади міста Алентаун штату Пенсильванія (США), познайомила учасників із зарубіжним досвідом коаліційної діяльності шкіл округу задля призупинення консолідованого плану керівництва штату зі скорочення шкільної мережі.

Завдяки виступам експертів, запрошених на тренінг – Юлії Красильнікової, прес-координатора проектів Правозахисного центру «Поступ» та Олени Лошакової, прес-секретаря ЛНУ імені Тараса Шевченка – учасники дізналися про тонкощі співпраці шкіл із ЗМІ під час реалізації інформаційної кампанії та масових ненасильницьких акцій.

На завершення тренінгу Оксана Дрєпіна, заступник голови СЦГІ, запропонувала присутнім взяти участь у конкурсі малих грантів та розповіла про умови участі в ньому. «Фінансова підтримка буде надаватися командам малих громад трьох областей Сходу України на втілення громадських ініціатив, спрямованих на збереження освітніх послуг та громадського впливу на прийняття владних рішень щодо майбутнього школи. Заявки приймаються до 30 листопада 2012 року», – зазначила вона.

Тренінг, що відбувся, є частиною проекту «Разом до збереження і розвитку освітніх послуг у малих громадах», який реалізується СЦГІ за фінансової підтримки програми «Громадянське суспільство і належне врядування» Міжнародного Фонду «Відродження».

Враженнями від заходу поділилися з кореспондентом «ПЛ» його учасники з Харківщини.

Юрій Чумак, заступник голови Чугуївської правозахисної групи, за освітою – вчитель історії:
- Сьогодення нашої освітньої системи не сприяє активній громадянській позиції вчителів. Невисокий рівень оплати праці, скорочення кількості учнів та, відповідно – педагогічного навантаження, велика кількість паперово-звітної роботи призводять до того, що освітяни втрачають наснагу до своєї праці. А навичок боротися за свої права вони не мають. Як правило, коли вже рішення про закриття школи стає відомим у місцевій громаді, тільки тоді вона починає «ворушитися». Вбачаю сенс проведеного тренінгу у тому, щоб навчитися на ранніх стадіях виявляти загрози для освітніх закладів у малих громадах та допомагати місцевим активістам, вчителям, членам батьківських комітетів відстоювати права учнів та власні інтереси. Плануємо активно співпрацювати у цьому питанні із Великобабчанським навчально-виховним комплексом Чугуївського району.

Ірина Какуля, голова громадської організації «АСЕРБ» (асоціація соціально-економічного розвитку Борівщини), вчитель англійської мови:
- Чутки щодо закриття Ізюмської ЗОШ I-III ступеня Борівського району мене занепокоїли, адже у ній навчаються 70 учнів і працюють 17 педагогів, до найближчої школи відстань у 20 кілометрів. Сільська громада села Ізюмське щодо питання закриття школи та поліпшення освітніх потреб учнів (комп’ютеризація закладу, підключення до мережі Інтернет тощо), на жаль, не проявляє належної ініціативи. Взявши участь у семінарі-тренінгу «Організація кампаній громадського представництва задля збереження шкіл у власних громадах» ми отримали багато інформації та знань, які стосуються питання щодо збереження навчальних закладів у сільській місцевості та поліпшення освітніх потреб учнів. Ми зрозуміли, що є сенс написати міні-грант щодо проблеми, яка стосується Ізюмської ЗОШ. Адже, діти – це наше майбутнє, а відсутність школи у селі – занепад самого населеного пункту.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль