версія для друку

Громадянська Освіта, 2012,  №27
Демократія і освітня система

Харківщина – перша в Україні… за кількістю закритих шкіл

20.09.2012
автор: Юрій Чумак

Як зберегти школи в малих громадах? Цьому питанню була присвячена інформаційна зустріч, що відбулася 19.09.2012 р. у прес-центрі харківського інформаційного агентства «STATUS QUO». Її модераторами виступили Оксана Дрєпіна, заступник голови Луганської обласної організації «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (СЦГІ) та Вадим Сабінін, юрист ЛОО СЦГІ.

Для участі в заході були запрошені представники адміністрацій шкіл та батьківських комітетів, вчителі та громадські активісти Харківської області, журналісти.

Представляючи проблематику закриття малокомплектних шкіл у громадах України, О. Дрєпіна навела невтішну статистику, яка свідчить про те, що у 2010 і 2012 роках Харківська область була лідером серед областей за кількістю ліквідованих шкіл.

Так, у 2010 р. в Україні було закрито 115 шкіл (з них у Харківській області – 19), в 2011 р. – 213 шкіл (17 – на Харківщині). На початок вересня 2012 року ця цифра становить 73 загальноосвітніх навчальних заклади в Україні (15 – у Харківській обл.). Ці дані отримані «Східноукраїнським центром громадських ініціатив» від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України у відповідь на серію інформаційних запитів.

Як зазначив В. Сабінін, протягом року співробітники СЦГІ направили близько 200-х запитів на інформацію, присвячених різним аспектам проблеми ліквідації шкіл в Україні. В результаті отримали дані про кількість ліквідованих за останні 5 років шкіл (всього 632), з’ясували основні причини закриття і найбільш часті порушення при процедурі прийняття рішення про ліквідацію шкіл.

Як показує практика, навіть за наявності підстав для ліквідації школи, такі рішення приймаються з порушенням визначеної законодавством процедури та потайки від громадськості. «Батьків та вчителів зачасту просто ставлять перед фактом», – відмітила О. Дрєпіна.

На думку експертів, у першу чергу за свою долю слід побоюватися тим навчальним закладам, в яких навчається невелика кількість дітей: менше 40 – для сільської місцевості, та менше 300 – для міста.

За підсумками проведеної роботи, СЦГІ нещодавно випустив книгу «Як зберегти школу у своїй громаді: керівництво до дії» (http://totalaction.org.ua/content/stvorjujemo-posibnyk-zberihajemo-shkoly), яку презентували під час інформаційної зустрічі. Книга є практичним посібником з правової самоосвіти для педагогів і громадських активістів.

Один із співавторів посібника – головний редактор бюлетеня «Громадянська освіта» Харківської правозахисної групи Володимир Каплун – підкреслив важливість співпраці закладів освіти з громадськими організаціями, яка допомагає досягненню позитивного результату у відстоюванні малих шкіл.

О. Дрєпіна повідомила, що і в поточному навчальному році СЦГІ продовжить свою роботу за даним напрямком під девізом «Разом до збереження і розвитку освітніх послуг у малих громадах!» Вже в жовтні для вчителів та місцевих активістів Луганської, Донецької та Харківської областей відбудеться тренінг «Організація громадянських кампаній для збереження шкіл у своїх громадах ».

Також для громад сільської місцевості та невеликих міст 3-х областей Сходу України заплановано конкурс малих грантів на реалізацію громадських ініціатив зі збереження своїх шкіл. З умовами означеного конкурсу були ознайомлені учасники заходу.

Слід відзначити, що інформаційна зустріч відбулася в рамках проекту «Разом до збереження і розвитку освітніх послуг у малих громадах», який реалізується СЦГІ за фінансової підтримки програми «Громадянське суспільство і належне врядування» Міжнародного Фонду «Відродження».

 

PS: чомусь так співпало, але саме 19 вересня 2012 р., під час засідання Ради регіонів Президент назвав противників закриття малокомплектних сільських шкіл «провокаторами»

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль