версія для друку

Громадянська Освіта, 2012,  №27
Точка зору

Так, ви можете!

03.09.2012
автор: Мирослав Маринович
джерело: zaxid.net

Yes, you can!

Ця популярна в англомовному світі фраза «Так, ви можете!» в умовах України, здається, набуває докірливих обертонів. Зневіра метастазами розійшлася по всьому національному організмові. Розпачливе «Що це дасть?!» стало гаслом українських песимістів.

Влада, що обіцяла «почути кожного», всіма силами підживлює цю зневіру, ігноруючи кожного. Суспільна переконаність, що нічого не вдасться змінити, – це найголовніша підстава їхньої переможної навали. Ось чому за згаданим гаслом західних оптимістів стоїть виразний докір: «Е ні, братці, не кажіть, що нічого не вдасться зробити. Ви таки можете змінити стан справ у державі!»

Ось приклад. На очах у всього світу влада свідомо нищить єдиний незалежний та найбільш улюблений телеканал в Україні – ТВі. Як сказано у Зверненні журналістів телеканалу ТВі, озвученого Віталієм Портніковим наприкінці серпня, «Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення вимагає від кабельних операторів незаконно вимикати сигнал ТВі. Більше 60 кабельних компаній лише протягом серпня вимкнули ТВі зі своїх пакетів. З початку вересня цього року найбільший кабельний оператор України ‘ВОЛЯ’ без попередження вирішив перевести ТВі з популярного базового пакету у дорогий розширений пакет, який є доступним лише для третини користувачів цього оператора».

Чому це стало можливим?

Тому що для кабельних операторів загроза потрапити під каральні санкції за непослух Національній раді є значно більшою, ніж загроза втратити прибутки через солідарний бойкот користувачів. Оператори переконані, що його не буде, і здається, матимуть рацію. Користувачі енергійно проклинатимуть владу на своїй кухні й легко знайдуть виправдання, чому вони нічого не можуть зробити. У кращому разі, ми заспокоїмо своє громадянське сумління тим, що «лайкнемо» телеканал ТВі на інтернеті, і зануримось у свої пріоритети.

Влада також знає, що політично значущих протестів не буде, – тому й має підстави вважати усіх нас лохами.

Насправді ж – yes, you can!

Ось висновки, зроблені учасниками лише однієї фейсбуківської дискусії:

- Бойкотувати «ВОЛЮ» і всіх операторів, що відключають ТВі. Для відключення від послуг мережі «ВОЛЯ» достатньо написати та відправити електронною поштою заяву на відключення. Для компанії це дуже болісно. Втрата 1000 абонентів «ВОЛІ» – це втрата десь від 56 до 160 тис. грн. в місяць. Якщо таких тисяч буде не одна – тоді це може суттєво вдарити по кишені...До «ВОЛІ» донести свій бойкот дуже просто: телефонуєте на (044) 502–2250 і кажете, що відключаєтесь. Будете мати довгу розмову: «Ой, а може не треба?».

- Я давно хотів від «ВОЛІ» відмовитися, якщо нас будуть тисячі. – А як Ви дізнаєтеся, що відмовилося багато людей? Хитрість-то в тому, що тисяча починається з одиниці, тобто з Вас!

- Є кабельний оператор «ВІКА», який транслює канал TBi. Можна з «ВОЛІ» перейти на нього. Бажано отримати у нього запевнення, що відключення не буде.

- Ставити «тарілки» – за свободу треба платити. Треба привчати людей до некомерційного супутникового ТБ (ТВі наразі на супутнику Amos 2). ВІАСАТ транслює.

- Не у «ВОЛІ» проблема, а у Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення, яка їм погрожує, як і іншим кабельникам. Голова Нацради – Манжосов Володимир Анатолійович . Надсилайте свої протести на адресу: 01601, Київ, вул. Прорізна, 2. Спрямовуйте свої протести іншим членам ради, адреси яких дізнаєтесь тут: http://nrada.gov.ua/ua/contacts/contactsmembersofnatsrada.html  Один лист легко викидають у смітник – тисяча листів створює проблему. А десять тисяч листів паралізує роботу.

- Народ, є ще один спосіб підтримати улюблений канал – допомогти йому грошима. Наші внески навряд чи покриють втрату рекламних грошей, проте каналу і журналістам буде приємно відчути підтримку не на словах, а на ділі. Рахунок для фінансової допомоги:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтерпрофіт»
ЄДРПОУ 36677063

рр 26009010057104 в АТ «Укрексімбанк» м. Києва, мфо 322313
Адреса: 01033, м. Київ вул. О. Гайдара, 50 В

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

До речі, чому ми чекаємо, щоб суспільне телебачення створила нам влада? Його можна створити лише знизу – щомісячною фінансовою підтримкою бажаних каналів і програм. Цивілізований механізм налагодиться не скоро, але нема чого сидіти, склавши руки. Досидимося до того, що дивитимемося лише «Перший» і читатимемо газету «Правда». Сьогодні 100 грн. – це дві чашки кави у київському кафе «Волконський». Помножені на 10000 – це мільйон! Заплатіть самі й заохотіть своїх приятелів. Запустіть в інтернет знамениту бабусю з написом «Кіт фінансово підтримав ТВі. А Ти?». На підтримці народу Барак Обама виграв свої перші президентські вибори – хіба ми не зможемо виграти у безкарної Нацради?

Не обманюйте себе, що, критикуючи владу у себе на кухні чи з друзями за пивом, ви реалізовуєте свій громадянський обов’язок.

Усе перелічене вище ви справді можете зробити. А якщо черговий раз не зробите нічого, тоді припиніть скаржитися на владу й на засилля брехні на оплачених вами телеканалах. Скажіть собі щиро: «Я на більше не заслуговую!»

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль