Спілкування з учнями напередодні Дня прав людини

15.12.2010
автор: Альона Шешеня
джерело: edu.helsinki.org.ua

Вже традицією у Чернігівській області стало запрошувати представників ММГО «М’АРТ» до проведення освітніх заходів з прав людини для учнів шкіл. У цьому році школа смт Куликівки та гімназія №5 м. Прилуки Чернігівської обл. запросили представників організації напередодні Дня прав людини.

Саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. У ній закріплено загальне визнання того, що основні права та свободи властиві всім людям та є невід’ємними для кожної людини, що кожна людина народжується вільною і рівною у своїй гідності і правах.

У Прилуцькій гімназії №5 старшокласники мали змогу переглянути документальний фільм «Томек» та активно подискутувати щодо змісту прав людини, чи завжди, те що називають порушенням прав людини є порушенням саме прав людини, яка роль держави у забезпеченні дотримання прав людини, і яка роль особистості у побудові взаємовідносин у сім’ї та з державою.

Учні активно залучилися до дискусії. Вони відмітили, що важливим є одночасне розуміння прав людини та таких понять, як повага до інших людей, любов до ближніх, відмова від дискримінації тощо.
За словами дітей та вчителів, велика роль та допомога в акцентуалізації цих питаннях належить вчителям, працівникам соціальних служб, правоохоронним органам, що працюють з дітьми та батьками.

У Куликівській школі під час проведення тренінгової вправи учні мали змогу відчути наскільки рівноправними почуваються представники різних соціальних груп в залежності від їх соціального та матеріального статусу. Проблема нерівності в суспільстві досить гостро постає, коли люди розширюють своє звичне коло спілкування, зокрема, коли випускники районних шкіл приїздять до великих міст на навчання у ВУЗах. Відчуття себе та інших – несхожих людей, – розуміння, що вони наділені тими ж правами та свободами, розуміння ролі чуток, стереотипів у сприйнятті навколишніх просуває людину по життю в її добрих справах або ж зупиняє, чи гірше – штовхає на злочин.

Учні серйозно поставилися до дискусії, що велася, та висловили позицію, що права людини є основною людською цінністю, і сучасне суспільство вимагає більшого розуміння прав людини.

Біля 160 учнів та педагогічні колективи навчальних закладів мали змогу отримати інформацію стосовно діяльності громадської приймальні, що працює на базі організації «М’АРТ» та вбачає захист прав людини основною місією своєї роботи.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль