Шведські газети знову друкують карикатури на пророка Мухаммеда

12.03.2010
джерело: telekritika.ua

Декілька шведських газет в середу, 10 березня, передрукували карикатури трилітньої давнини, на яких пророк Мухаммед зображений з тулубом собаки, пише інтернет-видання «Лента.ru» . Таким чином видавці виразили підтримку їх авторові, шведському художникові Ларсу Вілксу.

Свою підтримку пану Вілксу висловила одна з двох найбільших газет країни Dagens Nyheter, таблоїд Expressen і регіональне видання Sydsvenskan. Також карикатури демонстрували в ніч на 10 березня в ефірі ппрограми про культуру на телеканалі SVT.«Погрози щодо  нього (Ларса Вілкса) - це, в довгостроковій перспективі, загрози всім шведам», - висловила свою точку зору Dagens Nyheter.

9 березня в Ірландії було арештовано семеро мусульман, яких підозрюють в підготовці вбивства художника. Одній з них, Колін Лароуз (Colleen R. Larose), висунуто звинувачення уряду США, зокрема й у змові з метою вбивства громадянина іноземної держави.

Вперше карикатури Вілкса в серпні 2007 року оприлюднила невелика шведська газета Nerike Allehanden. Публікація викликала протести мусульман в усьому світі. Після цього організація моджахедів, що має зв’язки з «Аль-Каїдою», оголосила винагороду у розмірі 100 тисяч доларів за вбивство шведського художника. Ще 50 тисяч обіцяли за вбивство головного редактора Nerike Allehanden Ульфа Йоханссона (Ulf Johansson).

Спроби замаху художника чинилися разів. Як повідомляла «Телекритика», останній випадок стався у перший день 2010 року. Тоді троє чоловіків спробували увірватися у будинок пана Вілкса, коли він перебував удома. Спрацювала сигналізація. На місце інциденту відразу ж прибула поліція та затримала зловмисників.

У березні 2010 року Вілкса взяли під охорону шведські спецслужби. Прем’єр-міністр країни Фредрік Райнфельд (Fredrik Reinfeldt) закликав представників 22 мусульманських країн зібратися за круглим столом, щоб обговорити конфліктну ситуацію. Дилема полягає в тому, що іслам забороняє будь-які, у тому числі «позитивні» зображення пророка Мухаммеда. В той же час, частина журналістів в Швеції, Данії та інших країн відстоює право на подібні публікації, стверджуючи, що вони є проявом свободи преси.

 «Телекритика»

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль