версія для друку

Громадянська Освіта, 2009,  №33
Права працівників освіти

Суд у Страсбурзі підтримав львівських учителів

24.12.2009
автор: Галина Стадник
джерело: www.dw-world.de

До Європейського суду звернулися 62 вчителі з Львівщини, але практично половина з них в силу різних обставин відмовилася від процесу, розповів «Німецькій хвилі» голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов. Основна причина – це погрози, залякування та психологічний тиск, а кількох освітян змусили написати письмові заяви про відмову, каже Соколов: «Ми повідомили про методи впливу на вчителів до Європейського суду, і про те, що заяви взято під тиском. Суд прийняв нашу аргументацію».

Керівник головного управління освіти Львівщини Павло Хобзей заперечив про будь-який тиск на вчителів зі свого боку, додаючи, що «на цю тему навіть розмови не було». Він також повідомив, що виплати вчителям закінчилися вже цього року.

Сподівання на моральну компенсацію

Справді, допоки тривав процес у міжнародній інституції, майже 90 % вчителів управління освіти вже виплатило заборговані гроші, каже Соколов. Але судові рішення освітян держава виконувала впродовж семи років, і ці гроші знецінилися в десяток разів, додає голова профспілки. А відтак, подаючи позови, вчителі розраховували на моральну компенсацію.

Сім дрогобицьких вчителів, що вже виграли справу, отримають від держказначейства по 600 євро, і ще одна львівська вчителька вже отримала тисячу євро. На розгляді перебувають ще з два десятки справ освітян з Львівщини. Приблизно стільки ж справ вже виграли українські вчителі загалом в України: позови були з Нової Каховки, Сум та Олександрії, повідомив Соколов. Справа українських вчителів вже є в окремому процесуальному проваджені, з огляду на прецедент, додав Соколов. До кінця тижня до суду буде скеровано ще п’ять скарг від львівських освітян, яким затягують виплати згідно з рішеннями.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль