версія для друку

Громадянська Освіта, 2008,  №36
Оголошення та повідомлення

Навчальний семінар для вчителів «Уроки для стійкого розвитку»

23.12.2008
джерело: www.civicua.org
16-17 січня 2009 року в м.Черкаси відбудеться навчальний семінар «Уроки для стійкого розвитку» для 50 вчителів Черкаських шкіл. Семінар проводить благодійна організація «Вчителі за демократію та партнерство» (Київ) за підтримки Міністерства освіти і науки України, Інституту педагогіки АПН України та міжнародної організації «Глобальний план дій» (Швеція).

Учасникам пропонується долучитися до «Стратегії освіти для стійкого розвитку», запровадивши вивчення курсу у 7-8 класах за вибором «Уроки для стійкого розвитку».

Початок роботи 16 січня 2009 року о 10.00 в приміщенні ЗОШ № 33 (м. Черкаси, вул.Героїв Дніпра,13).

Семінар пройде в рамках спільного українсько-шведського проекту «Екодемія: освіта для стійкого розвитку», що реалізується з 2004 року українською благодійною організацією «Вчителі за демократію та партнерство» за підтримки акредитованої при ООН міжнародної організації «Global action plan» (Швеція). Мета цього проекту - запровадження в школах України національної моделі освіти для стійкого розвитку

Вчителі Черкаських шкіл ознайомляться з новими підходами щодо освіти і виховання шкільної молоді через конкретну діяльність. Про це свідчить сама назва навчального курсу — «Уроки для стійкого розвитку».

«Уроки для стійкого розвитку» — це навчальний комплекс (навчальна програма, посібник для учня, посібник для вчителя), розроблений викладачами організації «Вчителі за демократію та партнерство» за ідеями матеріалів, що запропоновані в рамках міжнародної програми «Global action plan».

Програма навчального курсу складається з розділів, що стосуються використання певних ресурсів та можливостей їх заощадження (Вода, Енергія, Покупки, Стосунки, Здоров’я, Рослини, Сміття). Завершується курс темою «Стійкий розвиток – новий стиль мого життя», де йдеться про особистий внесок кожного у справу збереження ресурсів не тільки для себе, своєї родини і громади, але і для наступних поколінь.

Особливість уроків полягає в тому, що вони не тільки дають нові знання, а й формують у дітей нові моделі поведінки та дії, які відповідають потребам стійкого розвитку нашої країни і планети в цілому.

На сьогодні навчальний курс є апробований і схвалений Міністерством освіти і науки України. Він успішно викладається в більш ніж 50 школах п’яти областей України. Цього року до нього приєднаються школи ще кількох регіонів країни. «Уроки для стійкого розвитку» з великим натхненням сприймаються учнями, вчителями та батьками. До практичних дій за цим проектом можуть також долучатись представники місцевих громад.

«Сьогодні ми запрошуємо сучасні інноваційні навчальні заклади приєднатися до участі у Проекті і стати лідерами вітчизняної освіти. Ми готові поділитися досвідом, надати безкоштовно навчально-методичний комплекс і підготувати ваших учителів до використання новітніх технологій» - каже керівник проекту и одна з авторів навчально-методичного комплексу, доктор педагогічних наук, професор Олена Пометун.

З 2005 до 2014 рр. триває декада ООН з «Освіти для стійкого розвитку», до якої Україна долучилась, підписавши разом з іншими 55 країнами світу документ «Стратегія освіти для стійкого розвитку». Проект «Екодемія» є продовженням цього напряму міжнародної політики і реалізацією Україною своїх міжнародних зобов’язань.

Сьогодні для кожного з нас очевидним є той факт, що глобальна екологічна криза набула системного характеру. Людство все більше усвідомлює необхідність змін у стилі свого життя, щоб зробити його безпечним, здоровим і радісним. Сформувати такий спосіб життя, який складав би основу довготривалого ощадливого розвитку людства стає найважливішим завданням ХХІ сторіччя. Отже «Уроки для стійкого розвитку» стають дедалі необхіднішими всім нам для розв’язання складних проблем сьогодення і побудови нової стратегії поведінки людей для майбутнього.

Для контактів:
тел./факс (044) 2288677
e-mail: [email protected]
Координатор Проекту по роботі з ЗМІ
Марина Гродзицька : 8-095-3295887

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль