версія для друку

Громадянська Освіта, 2008,  №18
Громадянське суспільство

Посібник «Самозахист від корупції»

21.07.2008
джерело: www.maidan.org.ua
За результатами діяльності приймальні та правової допомоги громадянам юристи Центру громадської адвокатури підготували посібник «Самозахист від корупції».

Про корупцію в Україні говорять вже давно і майже всі: від співвітчизників, які збираються за кухлем пива, до високих посадовців і політиків на міжнародних зустрічах. На державному рівні неодноразово приймаються концепції та програми боротьби з корупцією. Проте на думку громадян, масштаби корупції залишаються такими ж. Так за результатами опитування, яке було проведено Київським міжнародним інститутом соціології спільно з організацією «Менеджмент Системз Інтернешнл», переважна більшості громадян (77%) вважає, що з 2004 р. рівень корупції в Україні залишився сталим або збільшився.

«Ефективна боротьба з корупцією не може бути здійснена в результаті разових і короткочасних акцій, зусиллями окремих учасників боротьби з корупцією, якщо їх не підтримує населення», - зазначив керівник Центру громадської адвокатури Леонід Тарасенко. «Перша ланка боротьби з корупцією, крок, який може зробити кожен громадянин, – це вирішувати питання із чиновником правовими методами, і в разі потреби, вміти захистити свої права від корупції, бо кожна справа у конфлікті з органами влади, у якій громадянин відстояв своє право – це внесок в утвердження поваги до прав людини», - додав він.

В Центрі діє громадська правова приймальня, де кожен громадянин може отримати безкоштовну правову консультацію у справах в конфліктах з органами влади та іншими установами у сферах, які стосуються корупційних діянь. За результатами діяльності приймальні та правової допомоги громадянам юристи Центру громадської адвокатури підготували посібник «Самозахист від корупції».

В посібнику «Самозахист від корупції» можна знайти практичні поради щодо захисту прав та свобод, які найбільше порушуються, у ньому вміщено чимало зразків заяв, скарг, інших процесуальних документів, іншої актуальної інформації.

«Самозахист від корупції, як вказується у виданні, полягає у знанні права, яке Вам належить, у знанні куди саме Вам слід звернутися для вирішення Вашого питання, які саме документи слід подавати, яка процедура розгляду Вашого питання, яке рішення може бути прийняте за результатами розгляду Вашого звернення, порядок оскарження, в разі прийняття незаконного рішення тощо. Тобто Ви повинні мати належну правову обізнаність щодо розгляду Вашого звернення. В такому разі у чиновника не залишатиметься іншого виходу, як позитивно розглянути Ваше звернення», - зазначається у посібнику «Самозахист від корупції».

Посібник розрахований на широке коло читачів. Перш за все він буде безкоштовно надаватись громадянам, які консультуються у громадській приймальні, а також іншим приймальням громадських організацій, які надають безкоштовну правову допомогу населенню.

Також електронну версію посібника безкоштовно може отримати кожен бажаючий, надіславши запит на скриньку [email protected].

Друк цього посібника став можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Корпорацію Виклики Тисячоліття (МСС) та Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI). Посібник розроблено в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні».

Адреса громадської приймальні Центру громадської адвокатури:
м. Львів вул. Б. Хмельницького 37 оф. 6 тел. 2744350
Графік роботи приймальні: 9.00-18.00 (понеділок – п’ятниця)

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль