версія для друку

Громадянська Освіта, 2007,  №36
Толерантність

Курс толерантності для підлітків

17.01.2008
джерело: www.civicua.org
Відтепер, після відповідної ухвали Міністерства освіти і науки України, вже наступного року тренінговий курс «Я вчуся бути толерантним» для підлітків 15-18 років буде запропоновано як факультативний курс, а також методичні рекомендації щодо проведення уроку толерантності для підлітків 12-14 років. Розробку та апробацію навчально-методичних матеріалів здійснено в рамках проекту Програми розвитку ООН «Створення безпечного середовища для молоді України».

Етап апробації матеріалів тренінгу «Я вчуся бути толерантним» відбувався в Чернігові з 6 по 8 грудня 2007 року в приміщенні Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти – місцевому осередку програми «Рівний – рівному».

В навчальному семінарі взяли участь двадцять учнів старших класів Чернігова та району. Чернігівська школярка Анастасія Осипенко ділиться своїми враженнями: «Під час навчання я ніби знову познайомилась зі своїми однокласниками. Кожна людина – особистість, ми багато про це чуємо і говоримо, але насправді я зрозуміла цю просту істину лише тут». Осягнути неповторність кожної людини у світі, навчитися терпимості й розуміння через самопізнання й самоповагу допомагають спеціальні вправи та ігри. Важливо також і те, що передача знань відбувається через довірче спілкування, адже тренери – молоді педагоги, яким підлітки довіряють.

Ретельно проаналізувавши хід проведення тренінгових занять, навчально-методичні (тренінгові) матеріали буде доопрацьовано авторами-упорядниками і вже наступного року його буде запроваджено як факультативний курс в системі позакласної, виховної роботи.

Місцем проведення уроку толерантності для підлітків середнього шкільного віку став Івано-Франківськ. Учні 8-А класу приватної школи «Перша ластівка» працювали на уроці за новою методикою. За задумом розробників програми уроку він має бути легким для сприйняття, але ефективним та ємним за змістом, адже в шкільній програмі не з‘явиться окремого предмету «толерантність».

Цей спеціальний урок проводитиметься в українських школах в рамках заходів до Всесвітнього дня толерантності, який відзначається щороку 16 листопада. Говорить викладач пані Галина Милосердова: «Динаміка уроку передбачає не тільки і не стільки монолог вчителя, скільки творчу участь дітей. Треба зазначити, що із найскладнішими, на перший погляд, питаннями вони впорались блискуче – навіть із завданням символічної інтерпретації статей Декларації ЮНЕСКО про толерантність».

Формування основ толерантної поведінки у підлітків та молоді є одним із завдань інформаційно-освітньої кампанії, що її здійснює проект Програми розвитку ООН «Створення безпечного середовища для молоді України».

Серед інших заходів кампанії – соціальна реклама, проведення конкурс на кращий твір, виготовлення інформаційно-освітніх друкованих матеріалів, проведення зустрічей та відкритого обговорення теми на відповідному Інтернет ресурсі. Зважаючи на актуальність теми толерантності в українському суспільстві, відповідні заходи і акції проекту триватимуть і надалі.



Джерело : Проект "Створення безпечного середовища для молоді України" Програми розвитку ООН

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль