версія для друку

Громадянська Освіта, 2007,  №15
Позашкільна виховна робота

Проект-дослідження «Збереження рідкісних рослин східної Олександрійщини (Горицвіт весняний (Adonis vernalis L.)»

07.06.2007

Матеріали на конкурс експериментально-дослідницьких робіт “Юний дослідник

Автор дослідження: Коротя Микола Миколайович, учень 4 класу Улянівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Науковий керівник: Коломоєць Сергій Дмитрович, заступник директора школи з виховної роботи 

Мета проекту-дослідження: здійснити дослідження стану поширення рідкісних, занесених до переліку видів судинних рослин і тварин, які підлягають особливій охороні на території Кіровоградської області (Перелік видів судинних рослин і тварин, які поширені  на території Кіровоградської області і підлягають особливій охороні, затверджений рішенням № 65 Кіровоградської обласної ради від 25 березня 1999 року) представників флори (горицвіт весняний (Adonis vernalis L/), у східному регіоні Олександрійського району (Улянівська та Михайлівська сільські ради);
визначити причини, що призводять до скорочення цих, рідкісних видів рослинного світу;
розробити програму екологічних заходів спрямованих на відновлення ареалу поширення горицвіту весняного (Adonis vernalis L.).

Учасники проекту-дослідження: Коротя Микола – учень 4 класу Улянівської ЗОШ І-ІІІ ст., автор проекту; Коломоєць Сергій Дмитрович – заступник директора з виховної роботи Улянівської ЗОШ І-ІІІ ст., керівник гуртка “Молодіжно-підлітковий клуб за інтересами “ТАРПАН” Олександрійського РЦДЮТ при Улянівській ЗОШ І-ІІІ ст.; учасники екологічного руху гуртка “Молодіжно-підлітковий клуб за інтересами “ТАРПАН” Олександрійського РЦДЮТ при Улянівській ЗОШ І-ІІІ ст.; бажаючі учні Улянівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Структура проекту:

1.  Вивчення та систематизація знань про об’єкт дослідження – горицвіту весняного (Adonis vernalis L.). 

2.  Здійснення дослідження на місцевості – виявлення місць поширення горицвіту весняного, нанесення їх на карту місцевості.

3.  Створення орієнтовної програми екологічних практичних дій та заходів щодо збереження та подальшого поширення ареалу горицвіту весняного.

 

Вивчення та систематизація знань про об’єкт дослідження – горицвіт весняний (Adonis vernalis L.).

Горицвіт весняний (Adonis vernalis) – (народні назви) сосонка, стародуб, мак заячий, пожарна квітка, тирлич.

Назва “горицвіт” походить від поєднання двох слів – “горіти” і “цвіт”, що відображає народний опис зовнішності цієї весняної квітки, яка, в пору свого цвітіння, яскравим жовтим вогником вирізняється на довколишній зелено-коричневій місцевості.

Латинська назва горицвіту – адоніс, походить від грецької назви цього первоцвіту. Згідно давньогрецького міфу, Адоніс був надзвичайно гарним юнаком, в якого закохалася сама богиня кохання, Афродіта. Але під час одного з полювань, Адоніс був смертельно поранений кабаном. Афродіта у відчаї попросила Зевса, щоб із краплин крові її коханого виросли квіти. Саме так, згідно цього міфічного сказання, на землі з’явилися перші квіти адонісу-горицвіту.

Горицвіт – це багаторічна трав’яниста рослина з родини жовтецевих висотою 10-40 см з одиничними на кінцівках пагонів великими яскраво-жовтими квітками. Квітки завжди обернені до сонця. Вони відкриваються лише в ясну сонячну погоду. Цвіте у квітні – травні. Росте на нерозораних степових ділянках природних степів. В Кіровоградській області горицвіт весняний є регіонально рідкісним видом, який потребує охорони. Заготівля сировини горицвіту заборонена.[1]

Горицвіт є одним з найефективніших серцевих засобів, який регулює і стимулює серцеву діяльність, заспокоює нервову систему, застосовується при епілепсії, астмі.

 

Здійснення дослідження на місцевості – виявлення місць поширення горицвіту весняного, нанесення їх на карту місцевості.

В східній частині Олександрійського району, на території Улянівської та Михайлівської сільських рад, юними екологами Улянівської ЗОШ І-ІІІ ст., на початок 2006 року було виявлено лише два епіцентри поширення горицвіту весняного /Див. додаток №1/. Обидва ареали знаходяться на території Улянівської сільської ради: перший – в районі “Розритої могили”, що знаходиться за 2 кілометри на південний захід від села Тарасово-Шевченкове і де виявлено 8 екземплярів цього первоцвіту; другий – в районі “Артюхової балки”, що знаходиться за 2,5 кілометри на північний захід від села Улянівка, де виявлено 3 екземпляри горицвіту весняного.

За неперевіреними даними окремі екземпляри горицвіту весняного спостерігали на схилах балок, що знаходяться на східній околиці села Пахарівка (Михайлівська сільська рада), але на даний час перевірити цю інформацію та взяти на облік можливо існуючі там екземпляри горицвіту весняного не має можливості з огляду на значну відстань від Улянівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. (понад 17 кілометрів).

З огляду на вище вказане, ми можемо зробити висновок, що горицвіт весняний (Adonis vernalis), на території східної Олександрійщини, є регіонально рідкісним первоцвітом і потребує всебічної охорони та вироблення програми екологічних заходів та дій з метою його збереження та подальшого поширення. 

Основними причинами, що перешкоджають повноцінному збереженню та подальшому поширенню горицвіту весняного у вище зазначеному регіоні є наступні:

1.  Непродумане використання землі і розорювання тих ділянок, на яких росте горицвіт весняний;

2.  Нищення горицвіту весняного в період його цвітіння людьми (збирання на букети, пересаджування на власні обійстя тощо);

3.  Проведення несанкціонованих сінокосів на ділянках, де росте горицвіт весняний;

4.  Здійснення весняних випалювань сухої торішньої трави під час, коли цвіте горицвіт весняний, в результаті чого, вогонь пошкоджує рослину і призводить до її загибелі;

5.  Здійснення випасу худоби на ділянках де росте горицвіт весняний, коли худоба затоптує цю тендітну рослину. 

У вище зазначених зонах подібні негативні прояви відсутні з наступних причин: зона в районі с. Тарасово-Шевченкове – популяція горицвіту весняного тут знаходиться в зоні проходження магістрального газо- та нафтопроводів, де забороняється випалювання торішніх трав з огляду на вогненебезпечність даного об’єкта. Так само тут заборонене і проведення розорювання земель, що дозволяє зберегти цілинний шар ґрунту. Ця ділянка є значно віддаленою від села і тому вона досить рідко відвідується людьми. Кущі терену та дикого глоду, які ростуть групами на даній ділянці, значно затрудняють здійснення сінокосів і горицвіт не пошкоджується під час заготівлі кормів для великої рогатої худоби окремих громадян. Незначні розміри ділянки не дозволяють тут і здійснювати випас громадської худоби, що теж сприяє збереженню популяції горицвіту весняного; зона в районі с. Улянівка – місцева популяція горицвіту весняного знаходиться на відкритій вузькій ділянці між полем ТОВ “АФ Улянівська” та густо порослим кленом, тереном та акацією глибоким вибалком. Значна відстань до населеного пункту, відсутність під’їзних шляхів, утрудненість випасу худоби в густих заростях, велика кількість кротовин, що роблять неможливим здійснення сінокосу – все це в комплексі призводить до створення необхідних умов, які сприяють збереженню екземплярів горицвіту весняного і дають можливість для їх поширення.   

 

Орієнтовна програма екологічних практичних дій та заходів щодо збереження та подальшого поширення ареалу горицвіту весняного.

 

Провівши візуальне спостереження та початкове дослідження виявлених популяцій поширення горицвіту весняного, та з’ясувавши основні причини, які перешкоджають збільшенню його ареалу, нами було розроблено та запропоновано орієнтовну програму екологічних практичних дій та заходів щодо збереження та подальшого поширення ареалу горицвіту весняного. Дана програма складається з наступних компонентів:

1.  Здійснення подальших досліджень місць поширення горицвіту в мікрорайоні діяльності Улянівської ЗОШ І-ІІІ ст. (територія Улянівської та Михайлівської сільських рад) з метою їх виявлення, нанесення на план місцевості та проведення щорічного моніторингу (облік кількості екземплярів, поява чи усунення сприятливих/негативних для поширення горицвіту весняного екологічних факторів тощо);

2.  Організація щорічних екологічних акцій “Горицвіт”, які б передбачали наступне:

а) виявлення місцевостей та ділянок в регіоні діяльності Улянівської загальноосвітньої школи, які є потенційно сприятливими для пересадження окремих екземплярів горицвіту весняного із попередньо виявлених зон поширення цього первоцвіту;

б) організація пересадження окремих екземплярів горицвіту весняного із зон його природного поширення на виявлені, потенційно сприятливі для його подальшого росту та природного розповсюдження;

в) здійснення періодичного моніторингу за станом пересаджених екземплярів горицвіту весняного, контроль за процесом його адаптації у нових умовах та на новій місцевості.

Повноцінна реалізація цієї, як бачимо, не надто об’ємної і складної програми дозволить досягнути відразу декількох позитивних результатів, а саме:

1.  Розпочнеться процес сприяння збереження та поширення горицвіту весняного в східному регіоні Олександрійського району, де цей вид рослини є регіонально рідкісним і потребує всебічної охорони;

2.  Буде утворено декілька нових “колоній”-популяцій горицвіту весняного у місцях, де для його відтворення та поширення присутні максимально можливі сприятливі екологічні умови;

3.  Вище вказані, новоутворені штучні популяції, які будуть знаходитися на значних відстанях від популяцій-“метрополій”, дозволять знизити ризик загибелі всієї популяцій горицвіту весняного на території Улянівської та Михайлівської сільських рад. Несприятливі екологічні фактори та ситуації (випалювання, випас худоби, сінокоси, техногенні аварії тощо) в місці розташування одної з популяцій можуть спричинити загибель цієї популяції. Наявність інших зон поширення горицвіту весняного може дозволити відновити існування горицвіту шляхом пересаджування окремих екземплярів цього первоцвіту з штучно утворених популяцій на місця попереднього ареалу існування.

4.  Повноцінна реалізація подібної програми не лише залучить до екологічної діяльності значну кількість учнів школи, але й, після вивчення отриманих наслідків та результатів, дозволить створювати аналогічні екологічно-дослідницькі практичні програми для загальноосвітніх закладів району та області що збереження та інших рідкісних видів рослин, що потребують посиленої екологічної уваги та охорони

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1.  Заповідні куточки Кіровоградської землі. – Колектив авторів під заг. ред. д.б.н. Т.Л.Андрієнко. – Київ: Арктур-А; 1999. – 240 стор., 32 рис., 53 кольор. іл..

2.  Червона книга України. Вони чекають на нашу допомогу / Упорядники О.Ю.Шапаренко, С.О.Шапаренко – Х.: Торсінг, 2002 – 336 с.; іл.

3.  Щогленко В.Р. Екологічна діяльність натуралістичних гуртків в навчальних закладах України. – Рівне: 1994. – 42 стор.

 

СЛОВО КЕРІВНИКА ДОСЛІДНИЦЬКОЇ РОБОТИ

Даний проект-дослідження прийнято до програми екологічної роботи гуртка “Молодіжно-підлітковий клуб за інтересами “ТАРПАН” і він буде реалізований вже у квітні-травні 2005 року.

[1] Заповідні куточки Кіровоградської землі. – Київ: Арктур-А; 1999. – с. 59 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль