Елективний навчальний курс і освітні «Дебати» задля сприяння реалізації прав людини та прав дитини в Україні

10.08.2006
автор: Тетяна Ремех

10 червня 2006 року у Києві в приміщенні Київського міського будинку вчителя відбувся Всеукраїнський Форум «Роль елективного курсу «Права людини» і дебатів для розвитку демократії і громадянського суспільства в Україні», метою якого було підбиття підсумків реалізації проекту “Елективний навчальний  курс і освітні «Дебати»  задля сприяння реалізації прав людини та прав дитини  в Україні”

У Форумі взяли участь: 20 методистів інститутів післядипломної педагогічної освіти, 18 учителів суспільствознавчих дисциплін, з них ­- 11, які викладали пілотний курс «Права людини» у ІІ семестрі 2005/06 н. р., 3 дебатні команди старшокласників з міст Рівне, Сімферополь та Черкаси, представники педагогічних видань «Історія України», «Історія в школах України», «Плеяди», «Історія і правознавство» (видавнича група «Основа»), видавництва “А.С.К.”, бюлетеню «Права людини» Харківської правозахисної групи. В офіційній частині виступили: Раїса Євтушенко - провідний спеціаліст Департаменту загальної середньої освіти Міністерства освіти і науки України, Андрій Галай - керівник Навчального-тренінгового центру  юридичної клінічної освіти навчально-наукового інституту  Київського національного університету внутрішніх справ, Ніна Марченко – педагог, правозахисник, мати відомого українського правозахисника Валерія Марченка.

Перша частина Форуму була присвячена підбиттю підсумків реалізації проекту “Елективний навчальний  курс і освітні «Дебати»  задля сприяння реалізації прав людини та прав дитини  в Україні” і включала:
– презентацію проекту – мети, завдань, етапів реалізації, результатів (Ігор Сущенко, виконавчий директор БО «Вчителі за демократію і партнерство»);
– презентацію посібника «Мої і твої права» (Тетяна Ремех, координатор БО «Вчителі за демократію і партнерство», співавтор посібника);
– представлення курсу «Права людини»: мета, завдання, специфіка курсу (Олена Пометун – доктор педагогічних наук, професор, директор БО «Вчителі за демократію і партнерство», співавтор посібника; Вінічук Любов – вчитель школи № 17 м. Рівне; старшокласники першої міської гімназії м. Черкаси);
– моделювання дебатів на тему «Заборона стихійної торгівлі у великих містах є порушенням права на працю» (учнівські команди гімназії № 9 м. Сімферополя та школи №17 м. Рівного).

Друга частина Форуму проходила у форматі «відкритого простору», присвяченого проблемі «Як навчати правам людини учнів старших класів профільної школи». Учасники об’єдналися в 7 груп відповідно до обраної ними теми. У «відкритому просторі» до обговорення були запропоновані такі питання:
– Філософія курсу “Права людини”.
– Дебатні технології в курсі «Права людини».
– Технології критичного читання в курсі «Права людини».
– Інтерактивні  технології в курсі «Права людини».
– Структура уроку в курсі «Права людини».
– Як включити курс «Права людини» в навчальний процес.
– Проблеми та складності  у викладанні курсу «Права людини».

Представлення модераторами результатів роботи груп виявили, що обговорення піднятих проблем у групах було жвавим, ефективним та цікавим. Учасники Форуму підкреслили, що навчання прав людини є надзвичайно важливим в умовах інтенсифікації процесів демократизації в українському суспільстві, адже права людини – це не тільки загальнолюдська цінність, а й проблема для обговорення, основа для становлення людини, здатної існувати та співпрацювати в сучасному мінливому світі.

* * *

Навчальний посібник „МОЇ  І  ТВОЇ  ПРАВА” побудовано відповідно до програми з курсу „Права людини”. Вміщено матеріали для проведення уроків з використанням інноваційних технологій навчання – інтерактивних, критичного мислення та дебатних. Призначений для учнів 10-11 класів шкіл з поглибленим вивченням правознавства, ліцеїв і гімназій. Буде корисним для вчителів і методистів.

Благодійна організація „Вчителі за демократію та партнерство”
тел. (044) 523 89 38
[email protected]

 

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль