версія для друку

Громадянська Освіта, 2006,  №12
Релігія і школа, Права дитини

За жорстоке поводження з дітьми на обліку в правоохоронних органах 80 тис. сімей

01.06.2006
джерело: www.civicua.org

На обліку в органах Міністерства внутрішніх справ України за жорстоке поводження з дітьми перебуває понад 80 тис. сімей. Цього року до відповідальності за невиконання батьківських обов’язків притягнуто понад 8 тис. батьків.

За змушення підлітків здійснювати злочини порушено вже більше 900 кримінальних справ. З початку року було задокументовано близько 1,5 тис. офіційних попереджень про неприпустимість здійснення насильства в сім’ї, порушено 80 кримінальних справ за ознаками примушування до заняття проституцією.

"Як це не парадоксально звучить, але нам часто доводиться захищати дітей від їхніх батьків, тому що найбільше діти отримують травми і жорстоке поводження від своїх родичів або від братів чи сестер, які виховуються в родині. В системі МВС більше 80 тис. на обліку неблагополучних сімей, в яких проживають більше 110 тис. дітей. Але це не всі сім’ї, де є жорстоке поводження з дітьми", - зазначив начальник Департаменту Кримінальної міліції у справах неповнолітніх МВДС Михайло Цимбалюк.

Що стосується неблагополучних родин, то тільки цього року, за його інформацією, близько 1 тис. приписів і справ було зібрано Кримінальною міліцією у справах неповнолітніх і направлено в суди щодо позбавлення батьківських прав. 500 з них уже задоволено судами, сказав Цимбалюк.

Але, як наголосив Цимбалюк, вилучення дитини з сім’ї, в якій вона піддається жорстокості, не завжди є дієвим, тому що не завжди після цього вона потрапляє в середовище, в якому отримує краще життя. Враховуючи це, міліція здебільшого все ж звертає увагу на притягнення до кримінальної відповідальності дорослих осіб, які не виконують свої батьківські обов’язки або втягують неповнолітніх у злочинну діяльність.

Згідно з наведеними начальником Департаменту цифрами, тільки за втягнення підлітків у скоєння злочинів цього року порушено вже більше 900 кримінальних справ. "Це дуже велика цифра", - наголосив Цимбалюк. За його словами, діти втягуються як у жебрацтво, скоєння дрібних крадіжок, інколи навіть у скоєння вбивств, стають наркокур’єрами тощо.

Зокрема, згідно з офіційною інформацією МВС, з початку року було порушено 80 кримінальних справ за ознаками примушування до заняття проституцією, 150 - за ознаками статті ККУ про ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнопродукції. Також задокументовано близько 1,5 тис. офіційних попереджень про недопустимість вчинення насильства в сім’ї, близько 20 злочинів, передбачених статтею ККУ про статеві відносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, більше 30 злочинів за розбещення неповнолітніх, 180 злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.

В цьому році також притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання своїх батьківських обов’язків більше 8 тис. батьків.

Присутня на прес-конференції начальник Департаменту з питань усиновлення та захисту прав дітей Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту Людмила Волинець зазначила, що в законодавстві України є стаття, яка абсолютно чітко зазначає, що не можуть по відношенні до дитини вживатись покарання, які принижують її честь, гідність, загрожують фізичному здоров’ю.

"Бита дитина завжди виростає дитиною з певними обмеженнями, дитиною з певною жорстокістю, певним несприйняттям, в т.ч. дорослого світу. Власне, від цього закладається дуже багато негативів і в дорослому житті цієї дитини", - наголосила вона.

Особливої уваги, за її словами, держава останнім часом приділяє дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які позбавлені можливості реалізувати своє право виховуватись у сім’ї. Протягом останніх двох років прийнято низку рішень, які б унеможливлювали жорстоке ставлення по відношенню до дітей, перш за все, позбавлених батьківського піклування. Тобто, держава зараз активно працює над розвитком сімейних форм виховання - це розвиток прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

11 травня Кабінет Міністрів прийняв Концепцію реформування системи інтернатних закладів, яка відображає позицію держави, щоб діти не утримувались у великих інтернатних закладах, а реформування їх у маленькі сімейного типу з відвідуванням загальних шкіл тощо.

Переглянуто систему фінансування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, оскільки відсутність можливості дитині реалізувати свій потенціал через нестачу коштів, бідність сім’ї, так само належить до жорстокого ставлення до дітей. Дітям з таких сімей планується надавати дворазовий прожитковий мінімум на місяць, окрема підтримка буде надаватись будинкам сімейного типу.

Вже днями, за словами Волинець, Кабінет Міністрів буде переглядати проект закону під назвою "Загальнодержавна програма. Національний план дій щодо реалізації в Україні конвенції ООН про права дитини", де окремий розділ присвячений протидії жорстокому ставленню до дітей, втягненню дітей у злочинну діяльність тощо.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль