Аплікація: створення осіннього килима (для старшого дошкільного віку)

03.02.2006
автор: Казакіна О.М

Перед вами – розробка заняття за програмою дитячих дошкільних установ, яка демонструє виховний процес в дусі прав людини і є прикладом того, що інтегрована методика – якнайкраще відповідає тому, що це має бути постійним процесом, який матиме велике значення для формування маленької особистості, зокрема її гідності (про інтегровану методику ви можете детальніше довідатися в журналі “Дошкільне виховання” № 1 за 1999 рік).

Кусайкіна Н.Д.,
директор Харківської міської асоціації
 “Освітній центр прав людини”

Тема: Аплікація: створення осіннього килима.

Мета:

·  Удосконалення вміння вирізувати частини круглої та овальної форми. Вчити складати візерунок із окремих частин (квітів, ягід, листя) і розміщувати його на килимі (у центрі й по кутах). Учити дітей добирати для візерунка папір різного кольору.

·  Розвивати почуття ритму, естетичного сприйняття довколишнього світу.

·  Виховувати в дусі поваги до прав людини: бажання допомогти один одному при виконанні спільного завдання, враховувати бажання іншого, прагнення до злагодженості дій для досягнення спільної мети.

Матеріали: аркуш білого паперу для декількох груп дітей, кольоровий папір різної фактури для вирізування елементів орнаменту, тарілочки, клей, серветки, підкладні дощечки. Можна використовувати засушене листя горобини, шипшини, клена тощо або ж папір відповідного кольору.

Попередня робота: перед початком заняття розглянути ілюстрації українських килимів, хусток, тканин (якщо є можливість – натуральні килимки, хустки і т. ін.).

 

Хід заняття

Перед початком заняття увімкнути легку спокійну музику. Можна додатково провести невеличку розминку-гру в приємні слова. Це створить доброзичливу приємну атмосферу під час занять.

1. Запропонувати дітям спільно виклеїти “осінній килим”, показати елементи українського народного рослинного орнаменту (ягоди, квіти, бутони, листя), як їх вирізувати.

2. Запитати, який візерунок буде в центрі, по кутах. Розподілити роботу між групами дітей. Повідомити, що красивий килим можна виготовити з листя горобини, шипшини, клена, чайної троянди (показати зразок).

3. Нагадати правила співпраці і взаємодопомоги, дати відповідні вказівки. Запитати дітей, чи всі погоджуються працювати за такими правилами, чи треба внести додаткові.

4. Під час роботи стежити, щоб діти узгоджували свої задуми та дії, допомагали один одному, спільно закінчували розпочату роботу, красиво розміщували деталі візерунка.

5. Позитивно відзначити всі зроблені килими, відшукавши в кожному своєрідність, оригінальність (уникати визначення кращого або гіршого килима). Виготовлені вироби використовувати в іграх, прикрасити лялькові кімнати.

6. Провести підсумкову бесіду за питаннями:

– Чи сподобалося вам працювати разом?

– Чи подобається вам ваша спільна робота?

– Що було найскладнішим у роботі?

– Що було простим у роботі?

– Чого саме ви навчилися сьогодні робити?

– Що було неприємним (складним) під час роботи?

– Як ви з цим справилися?

– Що було найприємнішим під час роботи?

7. Підсумкове слово вихователя: зробити акцент на тому, що взаємоповага в групі дозволила всім успішно справитися з роботою, що кожний долучився до творчої роботи, яка завершилася виготовленням дуже красивих виробів – килимків. Зауважити, що всі працювали успішно, бо погодилися працювати за правилами, запропонованими на початку заняття.

Казакіна О.М.,
дитячий дошкільний заклад НВК № 169,
м. Харків

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль