версія для друку

Громадянська Освіта, 2004,  №12
Різне, Релігія і школа

"ПАРТНЕРСТВО ШКОЛИ ТА МІЛІЦІЇ В ПРАВОВІЙ ОСВІТІ ПІДЛІТКІВ". Заняття 1: "Знайомтесь: міліція"

06.07.2004
автор: Тетяна Ремех, Андрій Панченков (м. Київ)

  "Вчителі за демократію та партнерство"
  а/с 28, Київ-39 , 03039

Тел./факс (044) 513-8938
вул. Бойченка, 6, кв. 98

[email protected]
www.teachers.iatp.org.ua

Спробуйте поставити своїй дитині кілька запитань: Чи часто ти можеш побачити міліціонера, який патрулює в нашому районі? Чи допомагає тобі цей міліціонер почуватися в безпеці? Чи ставишся ти до нього з повагою? Чи завжди міліція намагається прийти на допомогу людині? Чи часто ти бачиш міліціонера у своїй школі? Напевно, ви почуєте переважно негативні відповіді. Ось тут виявляються стереотипи, навіяні ву­личним оточенням, новітніми кримінальними серіалами та, чого вже віднікуватись, нами, дорослими. Якщо міліціонер, то обов’язково недолугий, герой численних анекдотів, якщо “даішник” – то безперечно хабарник, а словосполучення “кримінальна міліція в справах неповнолітніх” викликає негатив уже своїм першим словом. Ваше чадо-підліток часто бачить у школі співробітників тієї самої кримінальної міліції, чи пам’ятає він якісь профілактичні заходи, окрім “оптимістично-райдужної” лекції зі статистикою вчине­них неповнолітніми правопорушень, переліком того, чого робити не можна та залякуванням на кшталт „за це тобі „дадуть”?

Громадянське суспільство можна вимріювати, розбудовувати, формувати, так і лишаючись у рамках концепцій і проектів стандартів. Прозорості діяльності правоохоронних органів можна досягти, лише давши міліції можливість говорити з громадськістю, в тому числі й з нашими підлітками відкритою, зрозумілою мовою. Реальних кроків ще бракує, але поступово вони робляться.

Наприкінці минулого року розпочалася реалізація проекту “Партнерство школи та міліції в правовій освіті підлітків”, започаткованого спільними зусиллями благодійної організації “Вчителі за демократію та партнерство”, Міністерства освіти і науки України та Міністерства внутрішніх справ України. Його мета – поєднати зусилля міліції та педагогів у правовому вихованні, покращити спілкування правоохоронців з учнями, зміцнити взаємозв’язок між міліцією та громадськістю. Співробітники благодійної організації розробили навчальний посібник для офіцерів кримінальної міліції в справах неповнолітніх “Ти і міліція”, що складається з циклу навчально-виховних занять для учнів 7-8 класів.

Проведення занять у школах дозволить учням ще до вивчення основ правознавства практично зрозуміти роль законів у житті, отримають позитивний і значущий досвід спілкування з правоохоронцями. Педагоги, які мають лише допомагати проводити ці заняття, відчують реальну підтримку в нелегкій справі правового виховання. Офіцери міліції, які безпосередньо є режисерами та ведучими таких занять, зможуть налагодити тісніший контакт зі школою, навчитися говорити з дітьми на рівних, отримають реальний шанс підвищити свій авторитет серед підлітків.

Усі заняття курсу побудовані з використанням сучасних інтерактивних технологій навчання, поширен­ням яких уже кілька років займаються “Вчителі за демократію та партнерство”. Це співнавчання, взаємо­навчання (колективне, групове, навчання у співпраці), де учень і педагог (у даному випадку – міліціонер) є рівноправними суб’єктами комунікативної взаємодії, де дорослий виступає в ролі організатора процесу, лідера групи. Організація інтерактивного навчання передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольо­вих ігор, спільне розв’язання проблем, чого так бракує сучасній школі.

Уявімо собі пересічного міліціонера, який у школі звик ховатися від класу за височенною кафедрою, хай навіть простим учительським столом – так комфортні­ше. Але найкраща, найяскравіша лекція не сформує особистого ставлення до фактів, законів, цінностей де­мократичного суспільства. Громадянином треба става­ти не „коли виростеш”, а вже зараз, висловлюючи власну позицію, аргументуючи свою думку. І робити це можна лише тоді, коли нашого підлітка спонукають говорити, заохочують сперечатися, коли педагог, а тим паче офіцер міліції, ставить свою думку нарівні з дитячою.

Апробація курсу “Ти і міліція” пройшла на Жито­мирщині. Йому передував тренінг, проведений у грудні 2003 року (якраз напередодні Дня міліції), учасниками якого були офіцери кримінальної міліції в справах неповнолітніх та вчителі з усіх районів і міст Житомир­ської області. Свідомо вони були об’єднані у пари “вчитель плюс міліціонер”. У другому семестрі 30 таких „дуетів” провели заняття з курсу „Ти і міліція” в школах Житомирської області.

Офіцери міліції із задоволення працювали у проек­ті – хтось в одному класі, хтось на паралелі, хоча на цю роботу часу було обмаль – чергування, патрулювання... Вони почали спілкуватися з підлітками й пізнавати на вулиці не лише “неблагонадійних”. Хтось відчув в собі талановитого педагога, хтось став другом та порадни­ком для семикласників. Дай Боже, щоб ваша дитина зустрічалася саме з такими небайдужими правоохорон­цями…

Пропонуємо Вам одне із занять курсу „Ти і міліція” – це фактично сценарій (план інтерактивного заняття) для офіцера кримінальної міліції у справах неповнолітніх. Сподіваємося, що матеріали заняття стануть у нагоді всім, хто працює з підлітками.

Заняття 1. Знайомтесь: міліція

Очікувані результати

Після заняття учні та учениці зможуть:

– пояснювати, навіщо потрібна міліція, які функції вона  виконує в нашій державі;

– розповідати, які права та обов’язки мають міліціонери;

– сформулювати власне ставлення до важливості роботи працівників міліції, позитивне ставлення до професії міліціонера

Обладнання

Таблички:

1) дільничний інспектор міліції;

2) державна автомобільна інспекція;

3) кримінальна міліція;

4) „Беркут”;

5) кримінальна міліція у справах неповнолітніх.

Роздаткові матеріали:

1. Анкета (на кожного учня і ученицю)

2. “Якими є основні завдання міліції в державі”

3. „Для виконання своїх обов’язків міліція має право"

4. „Міліціонер завжди на посту”

Хід заняття

Вступна частина

1. Розпочніть заняття з короткої бесіди за запитаннями:

– Чи знаєте ви, де знаходиться найближчий відділок міліції?

– Чи доводилося вам, вашим друзям, батькам, іншим родичам заходити до відділку чи зустрічатися з дільничним міліціонером? За яких обставин?

– Чи допомогли працівники міліції вирішити питання (проблему)?

Вислухайте, не коментуючи, 2-3 розповіді. Оголосіть тему та очікувані результати заняття.

2. Поясніть учням та ученицям, що зараз вони запов­нюватимуть анонімну анкету, яка ніяк не оцінювати­меться, а використовуватиметься для лише з’ясування думок. Аналізувати анкету будуть самі учні.

Після завершення анкетування попросіть двох учнів або учениць (за бажанням) проаналізувати анкети, підрахувавши відповіді та оголосивши їх однокласни­кам та однокласницям.

1.Анкета

1. Як часто ви можете побачити міліціонера, який патрулює біля вашого будинку?

  ЧАСТО      ІНКОЛИ    НІКОЛИ

2. Міліціонер допомагає мені почуватися у безпеці.

  ПРАВИЛЬНО    НЕПРАВИЛЬНО

3. Я ставлюсь з повагою до міліціонера, який працює в моєму районі.

  ПРАВИЛЬНО    НЕПРАВИЛЬНО

4. Міліціонер завжди має важливу причину для того, щоб зупинити або затримати когось.

  ПРАВИЛЬНО    НЕПРАВИЛЬНО

5. Коли я бачу міліціонера, який патрулює вулицею, я намагаюсь уникнути зустрічі з ним.

  ПРАВИЛЬНО    НЕПРАВИЛЬНО

6. Міліція завжди намагається допомогти людям .

  ПРАВИЛЬНО    НЕПРАВИЛЬНО

7. Я знаю, що міліція допоможе мені негайно, якщо я зателефоную про небезпеку.

  ПРАВИЛЬНО    НЕПРАВИЛЬНО

8. Міліціонерам не подобаються люди мого віку (підлітки).

  ПРАВИЛЬНО    НЕПРАВИЛЬНО

9.Міліціонери завжди ставляться до підлітків з підозрою

  ПРАВИЛЬНО   НЕПРАВИЛЬНО

10. Я (мої друзі) мали проблеми з міліцією, не вчинивши нічого протизаконного

БАГАТО РАЗІВ    ДЕКІЛЬКА РАЗІВ    ОДИН   РАЗ    НІКОЛИ 

Основна частина

1. Зазначте, що міліція належить до правоохорон­них органів нашої держави. Напишіть на дошці “Право­охоронні органи” та запитайте в учнів та учениць, як вони розуміють це словосполучення. Прокоментуйте їх відповіді та назвіть інші, окрім міліції, правоохоронні органи, наприклад: прокуратура, Служба безпеки України тощо.

Наголосіть, що діяльність, завдання, функції міліції зазначені у Законі, який так і називається “Про міліцію”. Запропонуйте учням для читання вголос текст з роздаткових матеріалів “Якими є основні завдання міліції в державі”.

2. Якими є основні завдання міліції в державі

До складу міліції входить чимало різних підрозділів. На вулицях багатьох міст можна зустріти патрулі міліції, що спостерігають за дотриманням порядку на вулицях, припиняють правопорушення, приходять на допомогу потерпілим. Це — патрульно-постова служба міліції.

Багатьом доводилося спостерігати співробітників міліції, які регулюють дорожній рух. Цим опікується державна автомобільна інспекція. Біля магазинів, банків тощо можна інколи побачити міліціонерів, які терміново прибувають туди за сигналом охоронної системи. Це — міліцейська служба охорони, що убезпечує тисячі важливих об’єктів. Є й спеціальний підрозділ швидкого реагування, який має відповідну до завдань назву - „Беркут”.

З працівниками паспортного відділу міліції вам доведеться познайомитися, коли, досягнувши 16-річного віку, ви отримуватимете паспорт громадянина України.

Крадіїв та вбивць розшукують працівники кримінального розшуку.

Основними завданнями міліції в Україні згідно Закону України “Про міліцію” є:

– забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод;

– запобігання правопорушенням та їх припинення;

– охорона та забезпечення громадського порядку;

– виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили;

– забезпечення безпеки дорожнього руху;

– захист власності від злочинних посягань;

– виконання кримінальних покарань і адміністративних стягнень.

Запитайте учнів, чи є серед наведених завдання, яке вони вважають найбільш важливим, чому? Вислухайте, не коментуючи декілька думок і похваліть учнів за участь або оригінальність думки.

2. Об’єднайте учнів у 5 груп та роздайте групам заздалегідь підготовлені таблички:

1)дільничний інспектор міліції;

2) державна автомобільна інспекція;

3) кримінальна міліція;

4)„Беркут”;

5) кримінальна міліція у справах неповнолітніх.

Дайте групам наступне завдання: протягом 7 хвилин визначити, чим саме займається відповідний підрозділ та придумати ситуацію (приклад), в якому діятимуть міліціонери того чи іншого підрозділу.

Після витікання часу попросіть доповідача від кожної групи презентувати результати групової роботи протягом 1 хв. Якщо виникне потреба, доповніть доповідачів та прокоментуйте почуте.

3. Зазначте, що Закон „Про міліцію” визначає завдання й співробітників міліції та попросіть учнів та учениць самостійно або ланцюжком прочитати текст „Для виконання своїх обов’язків міліція має право”.

3. Для виконання своїх обов’язків
міліція має право

Закон надає міліції право вимагати від громадян, які порушують громадський порядок, припинення правопорушень. Міліціонер має право вимагати припинення дій, що перешкоджають здійсненню його повноважень.

При підозрі у вчиненні правопорушень працівники міліції можуть перевіряти у громадян документи, що посвідчують їх особу, проводити їх особистий огляд, огляд речей, а в разі потреби - вилучати такі речі й документи. Предмети й речі, які заборонені або обмежені у користуванні (наприклад, зброя чи наркотики), також вилучаються працівниками міліції.

Закон надає право міліції викликати громадян і службових осіб у справах про злочини, обмежувати або забороняти доступ громадян на окремі ділянки місцевості чи об’єкти.

Працівники міліції мають право зберігати, носити і застосовувати у ситуаціях, що обумовлені Законом, спеціальні засоби (гумові кийки, сльозогінний газ тощо) та зброю.

Об’єднайте учнів та учениць у пари та визначте №1 й №2 в кожній парі. Нехай учні та учениці під №2 перекажуть прочитане учневі чи учениці за №1 так, як ніби ті нічого про це не знають. Учні та учениці за №1 можуть задавати питання для прояснення. Надайте для виконання цього завдання 2 хвилини.

Проведіть підсумкову бесіду за питаннями: Які права має міліція? Чому вони їй надані (поясніть на прикладах)?

4. Зазначте, що міліцейській професії навчають у спеціальних вузах. Запропонуйте учням уявити, що вони очолюють відділок міліції й їм необхідно залучити до роботи нові кадри.

Проведіть „мозковий штурм” за питанням: Якими якостями та рисами характеру має володіти людина, яка бажає стати міліціонером? Відповіді записуйте на дошці чи великому аркуші паперу. Обговоріть з учнями перелік та сформулюйте разом з ними образ кандидата у „бездоганні міліціонери”.

Після закінчення обговорення додайте, що згідно із законом, на службу до міліції приймаються тільки громадяни України, які за своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я здатні виконувати покладені на міліцію завдання. Не можуть бути прийняті на службу до міліції особи, які раніше засуджувалися за вчинення злочину.

5. Попросіть учнів прочитати одне з положень Закону „Про міліцію” та дати відповідь на питання, що містяться у тексті „Міліціонер завжди на посту”.

4. Міліціонер завжди на посту

Прочитайте положення Закону. Які думки викликає у вас ця норма? Як вона пов’язана з функціями міліції?

„…Працівник міліції на території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу в разі звернення до нього громадян або службових осіб з заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або у разі безпосереднього виявлення таких подій, зобов’язаний вжити заходів до попередження і припинення правопорушень, рятування людей, подання допомоги особам, які її потребують, встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, охорони місця події і повідомити про це в найближчий підрозділ міліції.”

Після відповідей ще раз підкресліть, що працівник міліції має виконувати свої обов’язки незалежно від того, чи перебуває він у цей момент на службі а чи ні (наприклад, знаходиться у відпустці).

Заключна частина

1. Попросіть учнів та учениць назвати літературні твори або кінофільми, які б можна було об’єднати загальною назвою „Наша міліція нас береже”. Перекажіть коротко одну з власних професійних історій.

2. Якщо забажаєте, можна переоповісти учням та ученицям історію про героя-міліціонера (реального колегу).

3. Обговоріть з учнями питання: Що нового ви дізналися про міліцію? Що найбільш запам’яталося? Яку користь приносить робота міліції на місцях? Чи змінилося ваше ставлення до міліції?

4. Запропонуйте учням та ученицям вдома разом з батьками скласти перелік назв книг та кінофільмів, що розповідають про професію міліціонера.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль