версія для друку

Громадянська Освіта, 2002,  №09
Різне, Релігія і школа

Права дітей інвалідів: не треба чекати

06.12.2002
автор: Ольга Хорошайло (м. Краматорськ)

Чи вважаєте ви себе справжнім громадянином нашої держави? Саме таке запитання поставили перед українськими школярами організатори Всеукраїнської суспільної акції "Громадянин - 2002". Наша правозахисна дитяча група "КОЛО" Першої української гімназії міста Краматорська вирішила взяти участь у цій акції.

Однією з проблем нашого міста є проблема дітей-інвалідів. Ми вважаємо, що ці діти мають такі ж прав, як і ми. Але наша держава не в змозі забезпечити дітям-інвалідам повний і всесторонній розвиток. Тож ми, їх однолітки, вирішили допомогти дітям-інвалідам. На нашу думку, великою несправедливістю є те, що ці діти відокремлені від суспільства.

На першому етапі роботи ми вирішили зібрати інформацію, яка стосувалася б стану цієї проблеми у нашому місті. Відвідавши ряд соціальних організацій, ми дізналися, що адміністрація нашого міста та державні установи проводять акції та заходи щодо покращання життя цих дітей. Є в Краматорську міський клуб для дітей-інвалідів, іноді в місті проводять спортивні заходи для них. Вдалося навіть створити "пошту" для листування між дітьми-інвалідами. Та не зважаючи на ці заходи, діти-інваліди відчувають себе відокремленими від інших людей.

Ми вирішили докласти всіх зусиль, щоби організувати для 30-40 дітей на інвалідних возиках справжній туристичний похід в район Святогір’я. Щоби було милування природою і було переборення певних труднощів походу, щоби ті діти повірили в себе трохи більше, ніж є, щоби вони побачили світ трохи далі, ніж є. В цьому ми допоможемо нашим одноліткам, - і це по силам будь-якій школі, будь-якій громаді, - не чекаючи, що держава прийде, налагодить і забезпечить те, що гарантувало.

Громадянське суспільство починається з громадян. І наше "КОЛО" допомагає нам відчути себе громадянами України.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль