версія для друку

Громадянська Освіта, 2001,  №30
Різне, Релігія і школа

Права людини для „міцних горішків“

05.12.2001
Продовжуємо знайомити наших читачів з матеріалами книжечки Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я: „Права людини для „міцних горішків“.
http://www.uapravo.org
E-mail:[email protected]

Що таке „третій сектор“?


Якщо Ви і хоча б іще двоє Ваших друзів вирішили об’єднатися задля якоїсь спільної справи – студентського театру, клубу вишивання хрестиком, школи ідеальних чиновників чи захисту прав людини – ви вже можете створити громадську організацію, тобто недержавну (скорочено – НДО, або НПО – неприбуткову організацію, або НУО – неурядову організацію).

У нашому суспільстві, як і скрізь у світі, існують і взаємодіють три сектори:

– державний (органи державної влади та місцевого самоврядування, бюджетні установи та організації);

– підприємницький (система підприємств, господарських товариств та індивідуальних підприємців);

– сектор об’єднань громадян.

Цей третій сектор складається з організацій, які утворюються за власною ініціативою засновників, не залежною від волі органів влади чи посадових осіб. У статті 36 Конституції України сказано: „Громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах безпеки та національного порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей".

Щоб визначитися, яку саме організацію Ви хочете створити, варто почитати кілька законів: "Про об’єднання громадян", "Про благодійництво та благодійні організації", "Про професійних творчих працівників і творчі спілки", "Про молодіжні та дитячі громадські організації". Окрім того, про "третій сектор" видано чимало книг: "Настільна книга неприбуткових організацій" видана у 2000 році Інститутом громадянського суспільства за редакцією А.Ткачука, де дуже детально описано, як легалізувати та зареєструвати громадську організацію, які права та обов’язки вона має, навіть як нею керувати та вести економічну діяльність. У 2001 році громадська організація "ЕкоПраво-Харків" видала практичний посібник для громадян та громадських організацій „Спробуй -вийде!“. Багато корисних книжок для НДО видає „Центр Іновацій та розвитку“.

В усьому світі "третій сектор" є основним мірилом демократичності будь-якого суспільства. Якщо в державі сильний, розвинений третій сектор – значить, це демократична держава. Якщо третій сектор слабкий – держава недемократична.

"З точки зору функціонування суспільства, вони (НДО) виробляють надзвичайно важливі громадські блага: довіру, чесність та лояльність. Дані цінності складають частину так званого статутного капіталу суспільства, сприяють його довгостроковому прогресу. Тяжко було б уявити боротьбу проти корупції та організованої злочинності в Румунії без ефективної допомоги з боку НДО – складової частини громадянського суспільства", – стверджував у своїй промові на Зальцбурзькому семінарі 10 червня 1997 року Президент Румунії Еміль Константінеску.

Сьогодні в Україні діють понад 30000 громадських об’єднань, у яких працює близько 3% населення України.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль