версія для друку

Громадянська Освіта, 2001,  №06
Різне, Релігія і школа

Твої права (по сторінках конвенції оон про права дитини)

05.12.2001
автор: Світлана Проценко (м. Харків)

Урок № 11. Діти, які мають фізичні чи інші недоліки, мають право на особливу увагу і піклування.

Мета: ознайомити учнів зі змістом відповідної статті Конвенції про права дитини, допомогти дітям сформувати співчутливе і активне ставлення до хворих дітей; розвивати уяву, мислення.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: дитячі малюнки, ілюстрований матеріал, "Скриньки", "квіточка-семибарви ночка" – по одній на групу, малюнки з зображеннями спартанця і сучасної людини, аркуші "Домалюй" для д/з на кожного учня (можна на групу).

Хід уроку.

1. Розгляд малюнків "Якою я бачу школу... ", бесіда.

2. Фізкультхвилина.

3. Вчитель:

– Діти, бачите, сьогодні наш Вогник не може займатися на фізкультхвилинці. Чому? Так. Тому що він зламав хвіст (хвіст перев’язано, накладено шину). Але ми одразу викликали "Швидку допомогу" номером "03". Покладіть таблички із номерами до своїх "скриньок" і запам’ятайте. Вогнику було дуже боляче, та доктор Айболить вже допоміг котикові, і через деякий час він одужає. Ця хвороба в нього тимчасова. Є такі люди, які хворіють від народження, мають якісь фізичні недоліки. Я хочу розповісти вам одну історію (демонструються малюнки):

Жила-була собі дівчинка. До неї потрапила чудова квіточка-семибарвиночка. Чудовою вона була тому, що кожна пелюстка мала виконати одне бажання. Шість пелюсток дівчина змарнувала на несерйозні бажання (можна звернутися до класу з запитанням – які?). А от 7-му останню пелюстинку дівчинка використала дуже розумно. Останнім бажанням дівчинки було те, щоб хлопчик Вітя, який хворів на ногу та рухався лише за допомогою палиць, – одужав. Тепер вони граються разом.

Але так буває тільки в казках. В житті, на жаль, деякі хвороби вилікувати поки що неможливо. Діти, які мають якісь фізичні чи інші недоліки, теж хочуть вчитися, гратися, спілкуватися з друзями. Як гадаєте, яким чином ви можете допомогти хворому хлопчикові чи дівчинці:

а) сидіти поряд з ним, зітхати,

б) дати грошей на нову іграшку;

в) прийти до нього, допомогти йому у навчанні, погратися разом, послухати музику, почитати.

Діти відповідають.

4. Вчитель: Правильно, це ваша посильна допомога. Давайте уявимо собі, що на деякий час до нас потрапила чарівна квіточка-семибарвиночка (по одній на групу). У вас є можливість подумати й загадати по одному бажанню: як би ви допомогли дітям, які мають якісь фізичні недоліки, хворим (5-7 хв).

Вчитель: Такі діти, які мають фізичні та інші недоліки, мають право на особливу увагу і піклування дорослих. Але так було не завжди.

5. Фізкультхвилинка. Гра "Подорож на машині часу до минулого".

Нас історія гука – справа дуже клопітка. Раз, два, три, чотири, п’ять – Починаєм рахувать. Машина часу, зупинись, У давнину дверець, відчинись.

6. Вчитель: У Давньому Світі у державі, яка називалася Спарта, новонароджених дітей, які мали фізичні недоліки, були хворі, слабкі, кидали у прірву.

Вчитель пропонує звернути увагу на дошку, де на двох малюнках зображені давній спартанець і сучасна людина, і прислухатися до їхньої думки.

Спартанець: ми робили це, бо вважали, що така людина не здатна захистити ані себе, ані свою родину, ані свою країну.

Сучасна людина: ніхто не може знати, який дорослий виросте з такої дитини. Фізичні вправи, загартовування допомагають зміцнити своє здоров’я. Дуже часто люди з фізичними недоліками стають відомими вченими, поетами, композиторами – навіть беруть участь у спортивних змаганнях. Держава повинна захищати таких людей.

Можна навести приклади з Книги Рекордів Гіннеса, фотографії, зображення Бетховена, Олімпійських ігор для інвалідів тощо. Можна замість малюнків скористатися допомогою двох старшокласників.

Вчитель. Діти, з ким із цих двох ви згодні? Чому? Молодці. Повертаємося додому.

7. Фізкультхвилинка.

Вчитель: Світ з того часу змінився. І тепер всі країни повинні піклуватися про дітей з фізичними чи будь якими недоліками. Про це записано у Конвенції про права дитини. Є спеціальні школи для дітей з фізичними недоліками – слабким зором, слухом, хворою спиною тощо. Держави роблять так, щоб ці люди не відчували себе самотніми, відрізаними від життя; дають їм роботу, яку вони можуть виконувати, сплачують їм пенсії. Але багато залежить від нашого ставлення до них.

Д/з "Домалюй". Хлопчик на колясочці. Домалюй, що ти можеш запропонувати, щоб полегшити життя цьому хлопчикові. Можете звернутися за допомогою до батьків.

Урок № 12. Всі діти світу мають право на першочергову і якісну медичну допомогу

Мета: роз’яснити дітям, чому держава повинна опікуватися їхнім здоров’ям, допомогти дітям з’ясувати відповідальність держави з цього питання; пропагувати здоровий образ життя; розвивати творчі здібності дітей.

Обладнання: доктор Айболить; ілюстрований матеріал; дві газети – "Право дитини на здоров’я та допомогу лікаря порушується" та "Право дитини на здорове життя та медичну допомогу виконується" – два білих аркуша з кишеньками з прозорої плівки на зразок: "Каси букв"; аркуші з кросвордом.

Хід уроку.

1. Перегляд д/з - малюнки "Допоможи хлопчику", бесіда за малюнками, пояснення дітей.

2. Вчитель:

– Діти, минулого разу ми бачили, що у Вогника був зламаний хвіст. Сьогодні він вже одужав. Хто йому допоміг? Правильно, Айболить. Як ми можемо його викликати, подивіться у свої скриньки? – Телефон 03. Сьогодні доктор Айболить допоможе провести наш урок. Давайте привітаємо його.

3. Фізкультхвилинка.

Добрый доктор Айболит,

Он под деревом сидит.

Приходи к нему лечиться

И корова, и волчица,

И жучок, и паучок,

И медведица.

4. Вчитель пропонує гру "Уявіть себе..." – кінорежисерами, які знімають фільм "Доктор Айболить".

– Про що ви б стали знімати кіно? Можна для допомоги продемонструвати ілюстрації до цій казки. Мета цієї гри – привести до висновку, що частіше доктор Айболить лікував дітей, бо вони частіше потребують допомоги.

Вчитель: Здоров’я дітей – така важлива річ, що у Конвенції про права дитини записано, що всі діти світу мають право на допомогу лікарів.

Пропонується учням тест: Як ви вважаєте, чому держава повинна піклуватися про здоров’я своїх дітей:

І. Тому, що із здорових дітей виростуть здорові та розумні дорослі громадяни;

2. Якщо будуть хворіти і голодувати діти, країні буде соромно перед іншими державами;

3. Якщо діти нездорові, народ не має майбутнього.

І під час обговорення відповідей слід зазначити, що всі ці ствердження правильні.

Вчитель: На жаль, у багатьох частинах світу хворіють, голодують, навіть вмирають діти. Скажіть, звідки ми можемо дізнатися про всі сумні чи веселі новини в світі.

Можливі відповіді учнів: телевізор, радіо, газети.

Вчитель: Правильно. Всі ці новини для нас готують журналісти. Хочете побувати на їхньому місці? У нас дві команди журналістів: 1 – газета "Айболить", 2 – газета "Вогник". Ви будете створювати новий випуск газети. На столиках багато малюнків і фотографій. Випуск 1-ї команди має назву "Право дитини на здоров’я, допомогу лікаря порушується" (чорним кольором), 2-ї команди – "Право дитини на здорове життя, медичну допомогу виконується" (зеленим кольором).

Команди мають однакові комплекти ілюстративного матеріалу. Наприклад: малюнок з коробки вітамінів "Мультитабс"; зображення дітей, які займаються спортом; виснажені голодомором діти в Африці; переповнені лікарні; аптека, де можна купити будь-які ліки, тощо. На гру відводиться 7-10 хв.

Вчитель: Молодці, журналісти. Отже, там, де піклуються про здоров’я дітей, виконують право дитини на швидку і якісну медичну допомогу, там діти займаються спортом, отримують якісну і здорову їжу, вітаміни; якщо захворіли, лікуються в сучасних обладнаних лікарнях; допомагають їм добрі вмілі лікарі; є всі необхідні ліки.

Якщо право дитини на здорове життя, швидку і якісну медичну допомогу не виконується, то діти не мають чим зайнятися, палять, голодують, п’ють забруднену воду; якщо захворіли, не мають змоги лікуватися у лікарні, мало освічених лікарів, немає необхідних ліків.

Кожна держава повинна турбуватися про здоров’я дітей, але й ви самі та ваші батьки повинні докладати всіх зусиль, щоб зберегти його.

Д/з. 1) Кросворд:

1. Хай в тебе буде гострим, як в орла.

2. Те, що ти чекаєш від лікаря при хворобі.

3. Найвідоміший лікар.

4. Дуже корисна і смачна їжа.

5. Не менш корисна їжа.

6. Те, що міститься у 4-му й у 5-му.

7. Окріпнуть, якщо вживатимеш багато 6-го.

   

1

З

І

Р

         
   

2

Д

О

П

О

М

О

Г

А

А

Й

Б

О

Л

И

Т

Ь

3

   
 

4

Ф

Р

У

К

Т

И

     
   

5

О

В

О

Ч

І

     
   

6

В

І

Т

А

М

І

Н

И

 

7

М

’Я

З

И

         

2) намалюй:

– що корисно для здоров’я;

– що шкідливо для здоров’я.

Д/з "Домалюй". Хлопчик на колясочці. Домалюй, що ти можеш запропонувати, щоб полегшити життя цьому хлопчикові. Можете звернутися за допомогою до батьків.

Рекомендувати цей матеріал

X




забув пароль

реєстрація

X

X

надіслати мені новий пароль