Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=978211440


Конкурс на участь у навчальній подорожі та розробці уроків

30.12.2000
Беручи участь у конкурсі, ви можете проявити інтерес до участі в розробці навчальної програми з громадянської освіти в Україні для 9 –11 класів середньої школи, розробці навчальних матеріалів та їх апробації в пілотних школах.

Якщо ви пройдете конкурс, ви зможете взяти участь у двотижневій навчальній подорожі до Нідерландів та двотижневій сесії по розробці навчальної програми з громадянської освіти в Варшаві (Польща), а також у подальшій розробці та апробації навчальних матеріалів та матеріалів для вчителя. В цілому програма розрахована на 1 рік. За участь у розробці навчальних матеріалів ви отримаєте гонорар.



Навчальна подорож до Нідерландів
наприкінці вересня 2000 р.


Група з 15 осіб, до складу якої ввійдуть учителі, викладачі педвузів та інститутів удосконалення вчителів, спеціалісти з розробки навчальних програм та посадові особи, візьме участь у двотижневій навчальній подорожі до Нідерландів, де зустрінеться також із спеціалістами з інших європейських країн.

Мета туру – професійне знайомство з громадянським суспільством, навчальними програмами з громадянської освіти, навчальними методиками та політикою в галузі громадянської освіти в різних країнах Європи. На заключному етапі передбачається проведення аналізу результатів та можливості їх застосування в освітньому процесі в Україні.

Головна увага під час навчальної подорожі буде приділена:

знайомству з політичною системою Нідерландів;

лекціям іноземних спеціалістів про політику в галузі громадянської освіти в країнах Європейського Союзу;

презентації навчальних програм та матеріалів з громадянської освіти;

відвідуванню голландських шкіл та педагогічних навчальних закладів;

дискусіям з представниками асоціацій вчителів.

Організатори туру оплачують усі витрати, пов’язані з подорожжю та перебуванням учасників туру в Нідерландах.



Навчальна програма з громадянської освіти
в 9-11 класах середньої школи


У листопаді 2000 р. група, що перебувала в Нідерландах, буде запрошена до Варшави, де до неї приєднається група в складі чотирьох спеціалістів, що стажувалися в США. Також до Варшави будуть запрошені спеціалісти з Міністерства освіти і науки та Академії педагогічних наук України. Головне завдання двотижневої сесії, що пройде на базі Центру громадянської освіти в Варшаві, – розробити проект навчальної програми з громадянської освіти для кожного класу та шкільного предмету, використовуючи досвід, здобутий під час перебування в Європейському Союзі та США.

Проект навчальної програми буде розповсюджено для обговорення між учителями та викладачами педвузів та інститутів удосконалення вчителів, а потім він буде представлений для розгляду Міністерству освіти і науки України.

Розробка уроків


Після повернення в Україну будуть створені малі робочі групи для розробки навчальних матеріалів та матеріалів для вчителя на основі створеної навчальної програми. Розроблені матеріали пройдуть апробацію в різних регіонах, у школах, де працюють вчителі - учасники програми.

Умови участі в програмі


Беручи до уваги важливість роботи цієї групи для успіху всього проекту, програма вимагає великих затрат часу. Якщо ви подаєте заявку на участь у програмі, це означає, що ви готові до того, щоб провести 2 тижні в Нідерландах, 2 тижні в Польщі, а також витратити значний час на розробку матеріалів, тестів, а також їх корекцію.

Вимоги до претендентів


До участі в конкурсі запрошуються досвідчені (не менше 5 років педагогічного стажу) вчителі середніх шкіл, викладачі інститутів удосконалення вчителів, викладачі педагогічних вузів, що викладають релевантні дисципліни, а саме історію, громадянське право, правознавство, та мають досвід розробки уроків та навчальної програми в галузі громадянської освіти.

Критерії відбору:


досвід роботи на посаді вчителя або викладача зазначених вище учбових закладів;

уміння розробляти уроки/програми курсів для підготовки вчителів;

інноваційний підхід до викладання;

уміння викласти концепцію „освіти для демократії в Україні“.

Процес відбору


Анкета, конспект уроку та есе, надіслані Вами, будуть розглянуті групою експертів щодо їх відповідності вимогам програми. За результатами першого туру група з 20-25 претендентів буде запрошена на співбесіду, яка пройде в Києві наприкінці серпня 2000 р.

Подача документів


Для участі в конкурсі необхідно надіслати в друкованій формі:

анкету;

конспект уроку, що дає уяву про вашу роботу в класі (для вчителя) або програму курсу (для викладача) з релевантних дисциплін;

есе про роль громадянської освіти в демократичному суспільстві, як може виглядати програма з громадянської освіти для учнів середньої школи, які цілі навчання демократії, які теми повинні обговорюватись у класі, які методи викладання треба використовувати.

Термін подачі документів
10 серпня 2000 р.


Будь ласка, надсилайте свої документи та звертайтесь за більш детальною інформацією та анкетою в представництво проекту в Києві за адресою:
01001 Київ
вул. Грушевського,4, к. 302
тел/факс: 229-43-88
e-mail: [email protected]  
Координатор проекту: Світлана Позняк

Рекомендувати цей матеріал