Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946570597


СУЧАСНІ УКРАЇНСЬКІ ПРАВОЗАХИСНІ ОРГАНІЗАЦІЇ КОРОТКА ДОВІДКА ПРО ХАРКІВСЬКУ ПРАВОЗАХИСНУ ГРУПУ

30.12.1999
Харківська правозахисна група (ХПГ) була заснована як окрема юридична особа у листопаді 1992 р., хоча вона була відома як правозахисна група Харківського "Меморіалу" ще з 1988 р. Окремі члени групи брали участь у правозахисному русі 60-х - 80-х років, дехто з них були за це засуджені. У 1988-1990 багато в чому завдяки зусиллям членів групи було припинено переслідування громадян за використання національної символіки, за розповсюдження демократичної преси. Група надавала моральну, юридичну та матеріальну допомогу особам, засудженим за політичними мотивами.

Протягом 1991-1992 років група провадила роботу з розробки та реалізації Закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні". Вдалося також добитися скасування психіатричних діагнозів у кількох здорових людей, які безпідставно знаходилися на психіатричному обліку. Факти порушень прав людини висвітлювалися через пресу та телебачення, про порушення в галузі психіатрії за матеріалами групи було створено й трансльовано по телебаченню 40-хвилинний документальний фільм.

1993 року ХПГ розпочала займатися правовим просвітництвом: заснувала центр підготовки видань з прав людини, встановила контакти з Інститутом прав людини ООН (Женева, Швейцарія). Перекладено українською мовою та видано двадцять випусків серії FACT SHEETS, брошуру "АБВ. Викладання прав людини", підготовлені цим інститутом. ХПГ бере участь у підготовці до видання серії "История инакомыслия в СССР". Побачило світ сім книг.

Розпочато роботу щодо створення системи збирання й поширення інформації про порушення прав людини в Україні. ХПГ тричі на місяць видає інформаційний бюлетень "Права людини", який розповсюджується серед регіональних правозахисних груп та використовується численними засобами масової інформації. Вийшло вже 185 чисел бюлетеня. Раз на місяць готується огляд бюлетеня англійською мовою. Також поширюється література з правозахисної тематики, що видається ХПГ. Таким чином поступово створюється Українська правозахисна мережа.

За допомогою засобів масової інформації, в тому числі закордонних, оголошено контактну адресу ХПГ. У 1993 - 1996 рр. отримувала близько 160 письмових заяв про порушення прав та велику кількість усних скарг. У 1997 р. отримано 248 письмових заяв, у 1998-1999 рр. приблизно по 300 заяв. З цього приводу ХПГ звертається до Верховної Ради, Верховного Суду, Генеральної Прокуратури, місцевих правоохоронних органів, відвідує виправно-трудові заклади. До роботи залучаються високопрофесійні вчені-правознавці та адвокати. Іноді члени ХПГ беруть участь в судових процесах як громадські захисники. Таким чином при ХПГ створено Бюро з надання юридичної допомоги. Кожного року ХПГ готує річний звіт про роботу Бюро.

Наприкінці 1995 року почала працювати громадська бібліотека, де мешканці міста мають змогу отримати інформацію про механізми захисту прав людини, ознайомитися з документами, отримати юридичну консультацію. У фондах бібліотеки чимало рідкісних книг, що використовуються в роботі істориками, політологами, юристами тощо.

Протягом 1995-1996 рр. ХПГ брала активну участь в організації та проведенні 28 просвітницьких семінарів з питань прав людини у 7 містах України згідно з проектом "Розвиток громадянського суспільства в СНД" (грант за програмою TACIS адмініструвався Українською секцією Міжнародного товариства з прав людини). Кожен учасник семінару - військовослужбовці, працівники міліції, суду, прокуратури, журналісти, активісти громадських організацій - отримали комплект інформаційних матеріалів за темою семінару. Члени ХПГ брали участь як лектори в кількох семінарах, організованих Радою Європи. ХПГ також організувала та провела чотири міжнародні конференції з прав людини (у 1993, 1994, 1997, 1999 р.) та три семінари регіональних правозахисних груп (квітень 1992 р. - 17 представників з 5 груп, грудень 1996 р. - 75 представників з 62 груп, вересень 1997 р. - 95 представників з 75 груп).

У 1995 р. ХПГ почала дослідження з імплементації норм міжнародного права до внутрішнього законодавства. Підготовлено та надруковано декілька аналітичних звітів:

- порівняльний аналіз українського законодавства та законозастосовчої практики з нормами першого розділу Європейської Конвенції прав людини;

- виконання в Україні Конвенції ООН проти катувань;

- проект Закону України "Про омбудсмена";

- проект Закону України "Про громадські організації";

- процедура подання скарг до Європейської Комісії з прав людини;

- свобода доступу до офіційної інформації в Україні;

- підслух телефонів у міжнародному праві і сімох європейських країнах та в Україні;

- дослідження психологічних особливостей активістів правозахисних організацій та інші.

Такі інформаційні матеріали ХПГ поширює в формі спеціальних випусків бюлетеня "Права людини". Загалом підготовлено 49 спеціальних випусків, в тому числі одиннадцять книжок: "Проти катувань", "Нужна ли Украине смертная казнь?", "Європейські стандарти утримання в’язнів", "Свобода и государство", "Эссе о политике", "Конституционализм. Украинский опыт", "Гуманізація процесу виховання неповнолітніх засуджених в Україні", "Права людини: моя власна думка" (збірка есеїв школярів старших класів - учасників 1 та 2 Всеукраїнського конкурсів на кращий твір з прав людини), "Тюремная реформа: поиски и достижения", "Дотримання прав людини в Україні у 1998 р.", "Прослушивание телефонов в международном праве и законодательстве одиннадцати европейских стран".

У 1996 року ХПГ почала працювати у двох міжнародних проектах, де вона представляє Україну. Перший проект - "Створення міжнародного біографічного словника дисидентів Центральної та Східної Європи та колишнього СРСР". ХПГ мусить підготувати українську частину словника. Члени ХПГ збирають архівні матеріали з історії дисидентства в Україні, беруть аудіоінтерв’ю в дисидентів. Створюється база даних учасників дисидентського руху в Україні. Підготовлено перший варіант списку українських політв’язнів, де більш ніж 1200 прізвищ. Згідно з проектом "Спецслужби та конституційна демократія" члени ХПГ аналізують законодавство про спецслужби та законозастосовчу практику. З цього питання підготовлено шість аналітичних звітів.

З 1996 р. ХПГ бере участь у організації та проведенні (спільно з Міжнародним товариством з прав людини - Українська секція) щорічного Всеукраїнського конкурсу учнівських та студентських робіт з прав людини.

У травні 1998 р. ХПГ було присуджено премію Європейського Союзу/США "За демократію і громадянське суспільство".

У жовтні 1998 р. ХПГ почала працювати за новою програмою - моніторинг свободи висловлювань і приватності (тобто недоторканності особистого та сімейного життя). Започатковано нове видання - щоквартальник "Свобода висловлювання та приватність".

З лютого 1999 р. одне з трьох чисел бюлетеня "Права людини" стало спеціалізованим - воно орієнтоване на фахівців, що працюють в галузі громадянської освіти і викладання прав людини. Назва нового видання - "Права людини. Громадянська освіта". У березні проведено Всеукраїнську конференцію для вчителів з цих питань.

Протягом 1999 р. спільно з Центром інформації і документації Ради Європи в Україні проведено за програмою TACIS 11 семінарів (у Львові, Одесі, Житомирі, Черкасах, Чернігові, Сімферополі, Севастополі, Вінниці, Хмельницькому, Донецьку, Дніпропетровську) для робітників органів МВС, СБУ, прокуратури і активістів громадських організацій з питань втілення в Україні Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, міжнародних стандартів запобігання катуванням і жорстокому поводженню та вдосконалення українського законодавства.

Сьогодні до складу ХПГ входять близько сорока чоловік - журналісти, історики, філологи, юристи, математики, фізики, програмісти, вчителі, інженери, студенти. У штаті працюють 25 чоловік, решта - за сумісництвом та на громадських засадах.

Наша адреса: Харків-2, вул. Іванова 27, кв.4.

Для листів: 61002, Харків, а/с 10430.

Телефон/факс : (0572) 436 455.

E-mail: [email protected]

Рекомендувати цей матеріал