Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946548760


Тетяна Ремех, викладач правознавства та експериментального факультативного курсу "Практичне право" (м. Київ)

30.12.1999
Шановні колеги, дві хвилини для пояснення програми "Практичне право", так як я веду цей експериментальний курс. В Києві зараз шість таких пілотних шкіл, або експериментальних майданчиків, як зараз говорять. Ця програма зараз уявляється як пропедевтичний курс до правознавства, і ця програма уявляється таким чином, що дитина має уявлення про себе, про "я і сім’я", "я і школа", "я і вулиця", "я і оточуючий мене світ", "я в магазині" і т.д. Тобто це набір ситуацій життєвих з невеликим посиланням на законодавчі акти, без великого обсягу термінології.

Я вже маю досвід, я веду правознавство в дев’ятому класі, практичне в восьмому і хочу цей восьмий клас взяти наступного року в дев’ятий і подивитися, що то буде з цього експерименту. Тому я вас закликаю, якщо з’явиться така можливість, з вересня планується 50 пілотних шкіл в Україні, приєднуватися до цієї програми.

Звідки беруться гроші на мої уроки? Це факультативний курс, але він для мене як факультативний оплачується, а для дітей це обов’язково як предмет сьомим уроком. Тобто немає сенсу проводити експеримент на вибраній групі дітей, є сенс проводити експеримент на класі. Тоді ми можемо в дев’ятому класі подивитися, що буде з ними далі. Я вважаю, що це потрібно, і якщо така програма буде пробита хоч би на рівні вибіркового курсу, все ж таки буде зроблено крок вперед щодо роз’яснення дітям їх прав і відчуття їх захищеності правової в нашому суспільстві.

Зараз готується підручник і посібник для вчителя. Безумовно, такий предмет розрахований тільки на інтерактивні методи - це безліч ігор, безліч методів, які я застосовую на уроці. І тому Елла дуже коротко, я більш детально хочу вам запропонувати приєднуватися. Це дуже неважко зробити, координати вам залишені. І якщо ми, все ж таки доб’ємо підручник - а ми хочемо його добити, бо зараз дуже позитивне ставлення міністерства освіти - це рідко буває, - і така програма піде. Не гайте часу, не пропустіть момент, дзвоніть, телефонуйте, пишіть, будь яким способом добивайтеся участі в таких пілотних школах.

І останнє, що я ще хотіла сказати з приводу взагалі цієї програми. В грудні місяці відбувся семінар для авторів підручника практичного права у Празі. Там були присутні команди 14 країн. Я хочу сказати, що проблеми, які ми з вами обговорюємо, дуже схожі на ті проблеми, які існують у тих країнах. Ми не такі поодинокі, але Україна виглядає все ж таки краще, бо в нас збережено курс правознавства і навіть запропонований на вибір курс "Права людини". Повірте, що в багатьох країнах, навіть у Росії такого стану нема, хоча видають вони більше і роблять більше, але в конкретних школах, практично, не так, як у нас. То я вас закликаю до роботи, і, безумовно, всіх, що сьогодні говорили, оскільки прагнення та ентузіазм тих, хто цим горить - а ми ж ще думаємо все ж таки про гроші, - зроблять якийсь крок вперед. Дякую за увагу.

Рекомендувати цей матеріал