Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946548641


Ігор Усенко, завідувач відділом Інституту держави і права НАН України, викладач правознавства в гімназії (м.Київ)

30.12.1999
...Я, як і значна частина тут присутніх, мабуть, половина, прийшов не від правозахисної діяльності, а від шкільного правознавства. І для мене ці питання, що стосуються викладання прав людини в школі, як я відверто казав на всіх форумах, - це можливість донести ще раз ту правову освіту, виховання і все інше. Що стосується дискусійних питань, скільки не було семінарів, усі дискусії щодо викладання прав людини в школі, можете погодитись, зводяться до однієї кардинальної проблеми - чи жити правами людини, чи навчати, скажемо так, теорії прав людини. Є різні підходи, і кожний із них заслуговує на увагу. Мабуть, істина десь посередині, але треба все ж таки вчити, бо якщо наші американці-друзі починають казати, що я дорослий, я білий і свої права знаю, то починають з того, що таки свої права знають, і нікуди від цього не дінешся. Людина, яка не має певного рівня освіти, самотужки захистити свої права не зможе (а від наших реальних колег-адвокатів, далеко не кращих, ви знаєте, яка допомога). Така моя позиція, але не можна виключати й іншого - того, що права людини викладати так само, як фізику і математику - сухо професійно - не можна: тут повинна бути особистість.

...Тут були посилання, що виступить Усенко і зможе відповісти на те чи інше. Так от, я готовий. Оскільки представників Міністерства освіти, принаймні, я зараз не бачу - як правило, це їх функція, а не моя, - але на всі питання, що стосуються шкільного правознавства, оскільки я причетний - підручники, програми, стандарти, посібники, - за все що завгодно, наскільки я знаю, я готовий відповісти. (Далі - відповіді на запитання)

...Що стосується молодших класів. Напрацювання є, в тому числі цікаві матеріали, які мені передав Володимир Ісаакович Ваксман (ви знаєте цього львівського методиста), інші теж є, але реально поки що запровадити це в життя можна тільки на рівні проекту стандартів. Тобто у проекті стандартів ми запланували те, що повинні знати діти вже з першого класу і далі з розрахунком, що це буде впроваджуватися в життя не через основи правознавства - або через курс історії, або через якийсь інтегрований курс, про який багато казали, "Людина і світ". В принципі треба братися за молодшу школу, всі це добре розуміють, але поки що ми в шкільному правознавстві живемо не так, як хочемо, а так, як нам дозволяють - скажімо, всі хотіли би мати принаймні дві години на тиждень і викладати і в 10, і в 11 класі, і в восьмому, і хоча би раз на місяць якусь бесіду проводити в молодших класах, але до цього ще не дійшло. Проблему ви поставили абсолютно правильно, ми підступаємо до неї, але як її вирішити конкретно в годинах і всьому іншому? А давати програму під ніщо теж нереально.

...Цю ж тезу, тільки російською мовою: программа, которая разработана, рассчитана на специализированные юридические классы и юридические лицеи. На сколько часов, сказать трудно, потому что кому как удалось урвать, но мы в среднем исходили из того, что это 10-11 класс, где-то в среднем по 3-4 часа в неделю. Из такого расчета более или менее реально. Программа эта есть, она уже утверждена нашей научно-методической комиссией при Министерстве образования и по крайней мере будет опубликована точно в книге для учителей "Конституция Украины и основы правоведения". И планируется опубликовать в известном вам журнале "История Украины в школе".

Что касается стандартов. Вопрос о стандартах вообще крайне запутанный, и я не уверен, что мы дождемся успешного его окончания и его разрешения, но тем не менее, стандарты именно по блоку вопросов, связанных с правоведением, с правовыми знаниями для учащихся, в свое время были нами разработаны и утверждены той же самой научно-методической комиссией. После этого шли огромные катавасии - историков переписывали справа налево, объединяли, "Людину і світ" выделяли. Наш этот блок кусочком переносился с одного места на второе-третье, были обсуждения, в общем-то, замечаний никаких не поступило. В принципе, тот проект стандартов, в котором есть этот кусочек, был в свое время опубликован и отдельной брошюрой. Так что он опубликован, можно его поискать.

...На львівському семінарі спеціальному обговорювався посібник для вчителів не з прав людини, а посібник "Конституція України і основи правознавства в школі". Було відведено певний час, щоб усі, хто мав пропозиції, їх дав. Чесно кажучи, пропозицій фактично не надійшло. Отримали ми від рецензентів зауваження. І ще раз як член авторського колективу скажу так: якби я не прийшов сюди, то я би займався цим посібником, і ми б його за дня два-три передали би вже на стадію друкарну. Тобто йде останнє доопрацювання, і принаймні до нового навчального року він уже має бути у вас на руках. Оце те, що я можу сказати.

...Зараз виходить журнал "Практика Європейського Суду". Ви, мабуть знаєте, що він започаткований, і перше число з дня на день вийде. Я розмовляв з Юрієм Зайцевим, який є натхненник цієї праці, щось там величезного обсягу, мало не 800 сторінок. Але всі судові справи, які проходять через Європейський Суд - наша громадськість може ознайомитися, зробити свої висновки. Так що робиться щось, хоч і не так, як би нам хотілося.

Рекомендувати цей матеріал