Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=946548356


Валерій Півницький, голова Робочої групи з викладання прав людини Української асоціації "Міжнародна Амністія", вчитель історії та правознавства, директор школи (м.Луцьк)

30.12.1999
На сьогоднішній день ми провели цілу систему семінарів в різних регіонах України. І не тільки ми, а і, скажімо, Донецька школа з прав людини і Центр прав людини Української правничої фундації в Києві проводив такий семінар. Вже є дуже багато вчителів, які є готові до викладання цього курсу. Видані оці підручники для 10-11 класів. Ось тепер з’явились оці посібники для початкових класів. Ми поширюємо підручник "Перші кроки" ( переклад методики по викладанню прав людини з англійської. Дуже багато літератури поширила Харківська правозахисна група. Я вважаю, що вже на сьогоднішній день, скажімо, враховуючи це все, ми можемо ( і це ми зробимо ( ми будемо йти в Міністерство освіти України і від імені організацій будемо рекомендувати щодо впровадження такого курсу в навчальних класах школи хоча би на рівні "вибірково-обов’язково"...

Якщо буде проведена відповідна робота і в нас будуть аргументи суттєві, що ось уже зроблено, що вже викладання прав людини в цілому ряді шкіл стало фактом ( підберемо переконливі результати, що це дало ( в такому випадку ми можемо сподіватись на те, що дійсно, на державному рівні буде впроваджено викладання прав людини у всіх школах...

Ви знаєте, я, наприклад, вважаю, що викладання прав людини, в якому б воно вигляді не було ( чи як громадянська освіта, як це, скажімо, в Росії (як от зараз є погляди цілого ряду вчених, щоб таким чином здійснювати викладання ( через програму громадянської освіти від початкових класів і до старших), через впровадження курсів "Людина і суспільство", "Права людини", "Правознавство"; чи, скажімо, через збільшення годин правознавства в 9 класі, введення курсу "Права людини" в 10 і 11 класах. Є різні концепції, є різні підходи. В любому випадку це є позитивно. Але скільки, скажімо, не був в Києві ( і коли проводились Українським центром прав людини численні семінари, наукові конференції, де були представники Міністерства освіти, ( завжди це питання піднімалось і не тільки Робочою групою з викладання прав людини. Але ви знаєте, що це тільки на сьогоднішній день, на жаль, побажання. Може Ігор Борисович Усенко більш проінформований в цьому плані (в залі є присутній автор підручника "Правознавство" для 9 класу ( керівник авторського колективу ( і автор програми для 9 класу), може він більше вам пояснить з цього питання.

Є тут у нас в залі також голова Київської асоціації вчителів правознавства Олександр Наровлянський, автор теж численних підручників, хрестоматій з правознавства.

Рекомендувати цей матеріал