Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1488284364


У Києві відбувся круглий стіл «Українсько-російський діалог: можливості громадянського суспільства»

28.02.2017
автор: Освітній дім прав людини в Чернігові
джерело: ehrh-ch.org.ua

24 лютого в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у рамках міжнародного миротворчого проекту «Молоді голоси за мир» відбувся круглий стіл «Українсько-російський діалог: можливості громадянського суспільства».

Метою заходу була презентація та обговорення діяльності публічних миротворчих діалогових україно-російських ініціатив та проектів, які реалізовувалися понад ніж двадцятьма громадськими організаціями та ініціативами з різних країн впродовж лише 2016 року. На круглому столі було презентовано та обговорено досвід наступних проектів:
• Діалоги як шлях до порозуміння. Досвід Мережі фасилітаторів діалогів;
• Жіночі ініціативи за мир на Донбасі;
• Молоді голоси за мир;
• Освітня програма з розвитку критичного мислення "Звичка думати/Привычка думать";
• Платформа "Діалоги жінок за мир";
• Сприйняття російсько-українських відносин мешканцями Харкова;
• Центр народної дипломатії "Діалоги".

IMG 1894

Під час круглого столу експерти, конфліктологи, фасилітатори та учасники заходів мали змогу обговорити доволі широке коло питань, зокрема такі:
• Діалоги в/навколо збройного конфлікту на сході України: залучення громадянського суспільства;
• Можливі інструменти / підходи / теми російсько-українських діалогів;
• Громадянське суспільство і російсько-український діалог: бачення майбутнього.

Сам круглий стіл було побудовано на обміні досвідом, практичними порадами та обговоренням ризиків, якими супроводжується дана діалогова діяльність. Учасники змогли поділитися своїми враженнями, відкриттями та спостереженнями, які виникали у них як з позиції фасилітаторів, так і з точки зору безпосередніх учасників. Презентовані ініціативи були украй різними і щодо цільових груп, фокусів у темах обговорень, задіяного інструментарію та дизайну процесу.

IMG 1986
Попри різні дефініції, підходи та формати у переважній більшості ініціативи зіштовхуються з однаковим колом проблем – політизацією процесу, загрозу безпеки на різних рівнях та у різних формах, питання мотивації та включення учасників. Певним майданчиком, простором для обговорення даних ризиків, пошуків шляхів їх подолання та певного співвіднесення власних дій, може стати продовження даної дискусії між представниками різних сфер – правозахисниками, фасилітаторами діалогів, громадськими активістами, конфліктологами, тощо.

Круглий стіл «Українсько-російський діалог: можливості громадянського суспільства» також став завершальним етапом миротворчого проекту «Молоді голоси за мир» і був організований громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові» в партнерстві з групою громадських організацій та ініціатив за фінансової підтримки Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) та Норвезького Гельсінського Комітету.

IMG 2000 1
Нагадаємо, що миротворчій проект «Молоді голоси за мир» розпочався у лютому 2016 року. У рамках проекту була організована серія зустрічей та освітніх заходів, з метою підготувати молодих активістів з України та Росії до самостійної реалізації спільних проектів, спрямованих на діалог та взаєморозуміння між молоддю двох країн. Даний проект у рамках Всеукраїнської програми "Розуміємо права людини" адмініструють і реалізують Освітній дім прав людини в Чернігові за підтримки Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Бюро з демократичних інститутів і прав людини, Української Гельсінської спілки з прав людини, Міжнародного Молодіжного Правозахисного Руху і Дому прав людини – Воронеж за підтримки Норвезького Гельсінського комітету.

Матеріали стосовно проекту на сайті Освітнього дому прав людини:

http://ehrh-ch.org.ua/index.php/uk/item/139-spilna-kukhnia-v-domi

http://ehrh-ch.org.ua/index.php/uk/item/123-v-ivanofrankivsku-vlada-sprobuvala-bezpidstavno-zirvaty-myrnu-publichnu-aktsiiu

http://ehrh-ch.org.ua/index.php/uk/item/120-spilna-kukhnia-obiednaie-ukrainskykh-ta-rosiiskykh-aktyvistiv-shcho-chyniat-sprotyv-putinskomu-rezhymu

Рекомендувати цей матеріал