Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1428662900


Результати громадського аудиту забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб у Харківській області

10.04.2015
автор: Роман Лихачов

З січня по березень 2015 року на території м. Харкова, м. Чугуєва, Чугуївського та Печенізького районів Харківської області громадською організацією «Чугуївська правозахисна група» за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» здійснювався громадський аудит забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб.

В його рамках, за співпраці з Харківським інститутом соціальних досліджень, проводилось анкетування внутрішньо переміщених осіб на території Харківської області (всього 150 анкет) та експертні інтерв’ю із працівниками навчальних закладів, а також співробітниками Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації, районних відділів освіти у Харківській області (опитано 35 осіб).

Також правозахисниками надсилалися інформаційні запити до відповідних органів влади та місцевого самоврядування.

За підсумками дослідження отримані такі результати:

Станом на 7 квітня 2015 року у Харківській області зареєстровано 159 280 ВПО, із них – 18 494 дитини.

Станом на 30 березня 2015 року, за оперативною інформацією сектора дошкільної та корекційної освіти Департаменту, число влаштованих у дитячі садки дітей переселенців збільшилося вже до 1 848 дітей. Проблема є із постійним рухом внутрішньо переміщених осіб, які оформлюють дітей у дитячі садки, а потім через декілька тижнів переїжджають, не повідомивши про те, де вони знаходяться і чи потрібно ще зберігати місце за дитиною.

На початок 2014/2015 навчального року до загальноосвітніх навчальних закладів районів (міст) області влаштовано 2 286 учнів ВПО, які приїхали з території Донецької і Луганської областей, а також АР Крим, до м. Харкова – 3 500 таких осіб. Проблеми із розподілом дітей, як і в дошкільних навчальних закладах, були передусім у Харкові, іноді директорам доводилося відмовляти у прийнятті у школу, де всі місця вже були зайняті, через що були звернення в органи СЕС відсунути ліміт наповненості класів з 30 до 35 учнів.

Так, понад норму навчаються діти у декотрих класах Чугуївських ЗОШ №1 та №2. У Чугуївській ЗОШ №7 І-ІІІ ступенів понад норму навчаються діти у низці класів через те, що до закладу зараховуються діти, які перебувають у Центрі соціально-психологічної адаптації. Перевищений норматив наповнюваності є й у деяких школах м. Харкова.

За словами учасників дослідження, всі діти із окупованих територій та зони АТО отримали повні комплекти підручників, на відміну від інших дітей (загальна забезпеченість підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форми власності складає 97,8 %).

Додаткове навантаження у районах становить також підвіз дітей до навчальних закладів. Так до Чугуївської правозахисної групи звернулась мати дівчинки-переселенки, що поселилися в селі, куди автобус не доїжджав, а отже їй треба додатково долати 5 кілометрів до автобусної зупинки, щоб встигати до школи, але завдяки втручанню правозахисників було змінено маршрут руху автобусу, і тепер він забирає дівчинку до школи майже з домівки.

Що стосується забезпечення канцелярським приладдям, шкільною формою, рюкзаками – це все відбувається за рахунок батьків або волонтерських ініціатив. Рідше  гроші виділяються із спеціального фонду школи. Є цікавий приклад, коли до школи зателефонувала місцева прокуратура, спитали, що потрібно для дітей переселенців. Їм замовили ручки, зошити. Вони все купили і відразу привезли.

Окрім очного навчання учнів шкільні навчальні заклади також забезпечують організацію дистанційного навчання дітей, які знаходяться на окупованих територіях або у зоні АТО. Головною проблемою такого навчання вчителі в основному називають періодичну відсутність Інтернету у дітей, особливо якщо вони проживають у якомусь селі.

На початок 2014/2015 навчального року 213 учнів ВПО зараховані до професійно-технічних навчальних закладів, прийняті на навчання за державним замовленням та отримують стипендіальне забезпечення. 105 осіб зазначеної категорії поселені в гуртожитки професійно-технічних навчальних закладів Харківської області і забезпечуються харчуванням.

На початок 2014/2015 навчального року 371 внутрішньо переміщена особа зарахована на навчання до вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, а 1 776 ВПО – до вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Серед проблем, які виникли із переведенням внутрішньо переміщених осіб до ВНЗ, виявлено декілька:

- Відсутність достатньої кількості місць у гуртожитках. Проте ця проблема була вирішена спочатку за рахунок ущільнення місць у кімнатах та використання частини гуртожитків ПТНЗ, а згодом шляхом вивільнення місць після відрахування студентів за результатами сесій.

- Наявність у частині вишів досить суттєвої академічної різниці між навчальними планами, через що студенти повинні були за невеликий проміжок часу опанувати доволі великий об’єм нових знань.

- Матеріальні труднощі, які зазнають такі студенти. Через це викладачі вимушені досить лояльно ставитися до їхніх пропусків занять, під час яких студенти-переселенці намагаються шукати роботу або вже працюють.

Результати експертних інтерв’ю показали, що:

• Наразі організація освітнього процесу для внутрішньо переміщених осіб є задовільною та такою, що покриває основні потреби в освітніх послугах цієї категорії громадян.

• Проблемою для дитячих садків та шкіл залишається постійне переміщення переселенців, які повертаються додому у разі стабілізації воєнної ситуації і приїжджають знову, часто не повідомляючи про це органи освіти і навчальні заклади, де оформлені їхні діти.  Це досить серйозно ускладнює планування та надання належної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

• Державного фінансування для утримання у навчальних закладах вимушено переміщених осіб не виділяється. Додатковим навантаженням на місцевий бюджет є організація безкоштовного харчування та підвозу дітей до навчальних закладів у районах. Нормальне функціонування освітніх закладів із збільшеним навантаженням в умовах обмежених бюджетів може тривати недовго та потребує обов’язкового збільшення обсягів фінансування.

• Проблематичною є організація проходження ДПА і ЗНО для дітей, які знаходяться на окупованій частині України. Передусім це пов’язано із перетином блокпостів та отриманням відповідної перепустки. Доцільним є перегляд цих процедур та їх спрощення для максимального сприяння у продовженні/закінченні освіти дітьми.  

• Залишається складною ситуація із отриманням освітніх документів внутрішньо переміщених осіб із території, з якої вони приїхали. Частина державних органів та установ вже не працює, ще частина втратила архів документів. Ті хто залишився, часто вже не підконтрольні українській владі.

• Батьки дітей-ВПО нерідко не бажають віддавати їх до школи, вважаючи, що перебувають тут тимчасово. Інколи «тимчасово» триває більше півроку.

• Частина дітей ВПО, зареєстрованих разом із батьками в Харківській області, насправді залишились проживати на території «ДНР» і «ЛНР».

• Серед прав учнів з числа вимушених переселенців найчастіше порушується право на безкоштовну освіту: батьки зазначали, що мали досвід поширення платних послуг та вимагання благодійних внесків.

• Порушення соціальних прав та гарантій: неналежний рівень харчування та медичного обслуговування, жорстоке поводження з учнями в межах школи. Непоодинокими залишаються випадки незаконної відмови у зарахуванні дитини до школи, перевірка знань на вступній співбесіді тощо (в усіх гімназіях примушують проходити співбесіду), нестача місць у гуртожитках.

• Фінансування освітньої галузі у 2015 році залежить не від кількості ВПО, а від так званої «мережі» – кількості класів (учнів).

• Не розроблені нормативні документи органів місцевого самоврядування, органів державної влади  щодо забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб освітніми послугами (щоправда, рішенням LXII сесії Чугуївської міської ради VI скликання від 26.09.2014 № 2920-VI було прийнято рішення «Про безкоштовне харчування учнів та вихованців навчальних закладів м. Чугуєва, які прибули з території проведення антитерористичної операції»).

• Цілеспрямованої повсюдної співпраці навчальних закладів із громадськими організаціями і волонтерськими програмами щодо вирішення соціально-освітніх проблем ВПО наразі немає. Зазвичай, це ініціативи окремих директорів, вихователів, вчителів, викладачів, а також батьків дітей, які навчаються разом із переселенцями. Допомога частіше за все організовується дуже локально, наприклад, у групі / класі, де є дитина, яка потребує допомоги.

Рекомендації за підсумками громадського аудиту забезпечення права на освіту внутрішньо переміщених осіб у Харківській області будуть опрацьовані фахівцями Чугуївської правозахисної групи та надіслані до Департаменту науки і освіти облдержадміністрації й Міністерства науки і освіти України.

Роман Лихачов, голова ЧПГ

Рекомендувати цей матеріал

коментарі