Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1382520050


У Харкові розпочався фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

23.10.2013
автор: Георгій Кобзар

21 жовтня 2013 р. у виставково-інформаційному центрі «Бузок» відбулась прес-конференція, присвячена офіційному відкриттю на Харківщині кінопоказів Десятого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

Участь у заході взяли Ігор Кофман – член правління громадської організації «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» та Юрій Чумак – голова громадської організації «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА».

 

Під час прес-показу журналістам та всім зацікавленим глядачам було продемонстровано фільм «Раби» (Давід Ароновіч, Ханна Хейльборн, Швеція, Норвегія, Данія, 2009). Стрічка зроблена у техніці анімадок (документальна анімація), сюжет заснований на інтерв’ю з дітьми – жертвами сучасного рабства. 

 

Протягом жовтня – грудня 2013 р. показ фестивальних фільмів на Харківщині відбуватиметься у кінотеатрах, будинках культури, вузах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках, а також у райвідділах міліції, пенітенціарних закладах тощо. Ефект від перегляду фільмів буде підсилений зустрічами з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями, тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами в молодіжних аудиторіях.

 

24 – 26 жовтня найкращі документальні кінострічки про права людини демонструватимуться у харківському кінотеатрі «Боммер».

 

До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці 10-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся у Києві у березні 2013 р., а також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів документального кіно. Мандрівний Docudays UA відвідає 24 регіони України. Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

 

Цього року особливий фокус спрямований на захист свободи слова і мирних зібрань, доступ до інформації та право на вільне вираження поглядів, протидію насильству в сім’ї. 

 

Окремою сторінкою фестивалю є добірки фільмів молодих кінематографістів України: 

- «Ромська мрія» українського режисера Романа Бондарчука – 4 історії про мешканців таборів Закарпаття, які досягли успіху;

- кіноальманах «Відкритий доступ» – історії  українців, які відстоювали право на інформацію;

- кіноальманах «Поза Євро», що розповідає про події 2012 року, пов’язані з проведенням в Україні Чемпіонату Європи з футболу.

 

Серед спеціальних подій фестивалю:

- добірка «Прощавай, кіно!» – українська критична документалістика 1987—1995 років;

- ретроспектива гуру литовської кідокументалістики Аудрюса Стоніса;

- DOCU/AНІМА – найкращі та найсвіжіші зразки документальної анімації європейських кінофестивалів.

 

Організатори фестивалю Docudays UA:

- Українська Гельсінська Спілка з прав людини,

- Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я,

- Херсонська міська Асоціація журналістів «Південь»,

- Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв (м. Харків).

 

Партнери:

- Movies that Matter Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів з прав людини),

- Державне агентство України з питань кіно

- Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини».

 

Партнером Фестивалю на Харківщині виступає громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв». Кінопокази у Харкові та області відбуватимуться у співпраці з кінотеатром «Боммер», Центром правових та політичних досліджень «ДУМА», Харківською правозахисною групою, Чугуївською правозахисною групою, іншими громадськими та благодійними організаціями, органами влади та місцевого самоврядування, правоохоронними органами, навчальними закладами та всіма зацікавленими інституціями.

 

Тих, хто бажає долучитися до організації кінопоказів Мандрівного фестивалю на Харківщині, просимо звертатися за телефоном: (067) 545-02-01, Ігор Кофман, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

Рекомендувати цей матеріал