Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1375740419


Деякі вітчизняні виші перетворилися на «супермаркети» з продажу дипломів

06.08.2013
автор: Георгій Кобзар

Але вони скоро відімруть через непопулярність серед роботодавців.

Принаймні, на це сподіваються експерти в матеріалі, опублікованому на сайті ТСН.

За словами директора Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігоря Лікарчука, в Україні ще багато ВНЗ, які є своєрідними «супермаркетами» з продажу дипломів. Експерт переконаний, що для вирішення проблеми потрібно не застосовувати механічне злиття університетів, як це наразі робиться, а йти шляхом підвищення вимог до абітурієнтів, і через кілька років університети, які не дають належного рівня підготовки і не користуються популярністю, самі припинять свою діяльність.

У свою чергу голова правління Центру освітнього моніторингу, екс-заступник міністра освіти і науки Павло Полянський вважає, що вже сьогодні є вищі навчальні заклади, дипломи яких не визнають роботодавці. «Ці конторки будуть відмирати природним шляхом. Студентам, які там навчалися, буде запропоновано перейти в інші університети, щоб закінчити навчання. При цьому частина студентів не хоче переходити в інший навчальний заклад, бо там, у справжньому університеті, їм нарешті доведеться вчитися, а не імітувати навчання», – зауважив Полянський.

«Але оцінку повинні давати незалежні агентства з оцінювання якості освіти, де велику роль відіграє громадськість, а не чиновники. А те, що вступники голосують ногами за долю цих закладів, дуже добре», – додав Полянський.

Тим часом, на його думку, цьогорічна вступна кампанія мало чим відрізнялася від попередніх, оскільки вже протягом 3-х років усе відбувається за тими же «приписами Міносвіти». Зокрема, зберігся нерівний доступ до вищої освіти. Він проявився, наприклад, в тому, що абітурієнти, які відвідували платні підготовчі курси, мали преференції при вступі.

У цілому, за оцінкою експерта, нинішній демографічний спад призводить до того, що практично будь-яка людина, що має на меті не здобуття якісної освіти, а формальне отримання диплома, може стати студентом. Так, цього року у ЗНО брали участь близько 300 тисяч вступників, а місць державного замовлення – приблизно 310 тисяч.

При цьому, за даними Міністерства освіти і науки України, цього року вже до 5 українських вищих навчальних закладів не надійшло жодної заяви. Як наголошується, абітурієнти не удостоїли увагою ТОВ «Поліцейська фінансово-правова академія», приватний вуз «Міжрегіональна академія бізнесу і права ім. Н. Кручиніної», «Південнослов’янський інститут» вищого навчального закладу «Київський славістичний університет», коледж «Слов’янсько-грецький колегіум» Київського славістичного університету, «Севастопольський економіко-правовий коледж» приватного вузу «Кримський інститут економіки та господарського права».

Крім того, до низки вишів подано всього від 4-х до 12-и заяв, що ставить під великий сумнів майбутнє цих закладів.

Нагадаємо, що за час вступної кампанії – 2013 вищі навчальні заклади України отримали 2 200 100 заяв від 703 800 абітурієнтів. За даними Міносвіти, 620 600 заяв отримано в електронному вигляді.

Рекомендувати цей матеріал

коментарі