Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1366101795


Розвиток соціального капіталу в селищі Балівка

16.04.2013
автор: Аліна Солнишкіна
джерело: www.civicua.org

12 квітня 2013 року відбувся другий етап проекту «Мобілізація та розвиток соціального капіталу сільської громади села Балівка Дніпропетровського району», який є переможцем міні-грантів Всеукраїнської мережі «Громадські ініціативи».

Метою заходу була активізація молоді селища для розв'язання соціальних проблем територіальної громади.

Фонд громади «Джерело» дякує Голові сільської ради Валерію Петровичу Рижаку та Балівській середній школі, її директору та привітному персоналу та партнерським організаціям за допомогу та сприяння у громадській освіті молоді.

Для учнів 10-11 класів було проведено 4 майстер-класи із метою моделювання та прогнозування майбутнього селища та виявлення її актуальних соціальних проблем. Вони проводилися в рамках запланованих організаційно-ділових ігор, під час даних майстер-класів учасники мали змогу створювати сценарії майбутнього власної територіальної громади.

Перший майстер-клас проводив голова Дніпропетровського осередку «Демократичного альянсу» Микита Проданець. Його тренінг був присвячений розвитку лідерських якостей та мотивування підростаючого покоління до позитивних змін в громаді, як активізувати їх до рішучих дій по зміні становища. Не секрет, що сільська молодь намагається відкрити нові горизонти в житті та залишають села. Проте на даному етапі організаційно-ділової гри діти зрозуміли, що все в їх руках, і тому не треба їх опускати та впадати у відчай. Коли в березні 2013 року у Балівку приїжджав експерт по розвитку громади Джим Робертсон, він порадив інвестувати молодь та розвивати їх творчий та особистісний потенціал. У квітні місяці ми всі переконалися у вірності його слів.

На другому тренінгу за допомогою тренерів Катерини та Ніки із громадської організації «МІКС», учні вивчали геральдичні правила, розробляли герб свого селища. Було виявлено, що Балівка – це справжній центр України! За допомогою методики Mind-mapping були виявлені основні проблеми села: відсутність культурно-розважального центру, спортзалу та незадовільне екологічне становище. Далі учасники тренінгу створили чудові яскраві колажі «Моє селище в майбутньому через 10 років». В Балівку будуть приїжджати туристи, в Балівці буде робота та молодь не буде залишати цій мальовничий край.

Після кави-брейку в школі розпочалися вправи на акторське мистецтво, адже на наступному етапі організаційно-ділової гри Анна та Настя із Міжнародної освітньої громадської організації “Cinemahall” вчили всіх бажаючих, як за допомогою кіно привертати увагу глядачів до актуальних соціальних проблем. Був знятий короткометражний міні-ролик, де кожний бажаючий міг висловитися про майбутнє рідного селища.

На майстер-класі з соціальної журналістики автор проекту Аліна Солнишкіна провела низку тестів на розвиток креативного мислення та створила агентство позитивних новин у селищі Балівка. В газеті «Балівські вісті від Зари» учні писали новини однією строчкою про тих людей, які проживають в селищі (про педагога-організатора, яка робить чудові свята для дітей, про спортсменів та музикантів селища). В статтях про майбутнє Балівки учні написали про відкриття культурного клубу, на які приїхав весь музичний бомонд України та їх улюблена співачка Ірина Білик.

Проведення подібних організаційно-ділових ігор та розробка сценаріїв розвитку селища допомогла організаторам виявити три головні проблеми, з якими вони будуть намагатися працювати далі: соціально-економічний розвиток села Балівка, розвиток культурних та спортивних ініціатив та екологічні питання. Попереду SWAT – аналіз, стратегічне планування та засідання робочих груп. Далі буде ще цікавіше! Дякуємо «Громадським ініціативам» та нашим друзям та партнерам за можливість реалізації цікавого проекту.


Автор : Аліна Солнишкіна

Рекомендувати цей матеріал