Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1364579264


Харківська область: Новочернещинську школу рятують за допомоги грантів

29.03.2013
автор: Iнна Воробйова
джерело: sigmatv.net.ua

У школі села Нова Чернещина сьогодні навчається 50 учнів. Через малу кількість школярів заклад весь час залишається під загрозою закриття. Тим більше, що там немає старших класів.

У Новій Чернещині впевнені: якщо не буде школи, поступово вимре і сам населений пункт. За прикладами їм ходити далеко не треба. По сусідству, за 6 кілометрів від Нової Чернещини, після закриття школи у колись квітучому селі сьогодні залишилось лише 15 хат. Дітей звідти підвозять до школи у Нову Чернещину.

Але підвіз - це не найкращий вихід, говорять педагоги, бо і дороги погані, і погодні умови іноді стають на перешкоді траспорту. Тож буває, що діти залишаються вдома.

Новочернещинці не стали чекати, коли на їхню школу повісять замок. Тим паче, що їм трапилась нагода залучити на підтримку свого навчального закладу благодійні кошти проекту спільної ініціативи Европейського союзу та ООН. Але для того, щоб отримати гроші, потрібно було створити у селі громадську організацію.

Як зізнаються ініціатори, починати було страшно, бо аналогічного досвіду у районі не було. Лише документи оформлювали 3 місяці. Але потім в них все вийшло. Очолила організацію, яку назвали «Школа життя», педагог Леся Таранець.

Перший проект, за який боролася громада Нової Чернещини, передбачав впровадження у школі енергозберігаючих технологій. Його вартість становила майже 168 тисяч гривень. Але окрім 76 тисяч гривень від ООН, за умовами проекту, кошти повинні були надати і місцеві громади. Тож 82 тисячі дала Сахновщинська райдержадміністрація, 1 тисячу Новочернещинська сільська рада, а 8 тисяч назбирали самі мешканці села.

Селяни ще й самі робили  ремонт. Левова частка робіт випала на долю вчителів. Як жартують педагоги, їм дуже швидко довелося перекваліфікуватися у будівельників. За 3 тижні у школі поміняли вікна та двері на металопластикові. Замість старих ламп поставили енергозберігаючі. За кошти проекту відремонтували котельню.

Після цього проекту громадська організація села Нова Чернещина отримала ще кілька грантів від благодійних фондів. Завдяки цьому оновили підлогу в одному з класів, купили гарну музичну апаратуру.

Останній грант громада виграла вже у цьому році. Він теж направлений на збереження школи. Розвиваючі та настільні ігри, меблі для першачків, інформаційний стенд – це не повний перелік матеріальних благ від останнього гранту.

У проекті активну участь взяли й самі школярі. Свій навчальний заклад вони відстоюють у творах та малюнках.

Громада Нової Чернещини - єдина в області рятує свою школу за допомоги благодійних фондів та участі у різних проектах. Своїм досвідом новочернещенці готові ділитися з усіма бажаючими. Говорять, проблема ця дуже актуальна, адже, за іхньою інформацією, з 2008-го по 2012-тий у Харківській області вже закрили майже 60 малокомплектних шкіл.

Рекомендувати цей матеріал