Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1363867682


Міжнародний cемінар «Сучасні тенденції та практики підтримки молоді у конфлікті з законом: досвід Великої Британії та України"

21.03.2013
автор: Інга Дуднік
джерело: www.civicua.org

15 березня 2013 року в Кіровограді відбувся міжнародний семінар «Сучасні тенденції та практики підтримки молоді у конфлікті з законом: досвід Великої Британії та України".

Здавалось би Україна та Велика Британія - країни з різними традиціями, досвідом, ціностями, рівнем життя, але чомусь молодь стикається з однаковими проблемами: шукаючи шляхів реалізації власних амбіції та не маючи достатнього життєвого досвіду та навичок, їх іноді заносить на територію конфлікту із законом. 

В цьому намагались розібратись учасники міжнародного семінару «Сучасні тенденції та практики підтримки молоді у конфлікті з законом: досвід Великої Британії та України", якій відбувся 15 березня в Кіровограді. Цей семінар був організований Британською Радою в Україні у співпраці з Регіональною комісією церков північного сходу Англії та з ГО "Територія успіху". 

Захід в своєму роді унікальний для нашого міста. Більше 50 представників різних установ та структур, громадських організації з усіх куточків України, українські та англійські експерти жваво обговорювали проблеми молоді, яка належить до груп ризику чи вже опинились в конфлікті з законом. 

Що штовхає молодих людей на конфлікт із законом? Не допрацьовують вихователі? Неправильно виховуються в сімях ? Молоді не вистачає адреналіну і вони шукають пригод? Як вбереги їх від кримінальної стежини? Що потрібно робити дорослим, щоб попередити таку небезпечну поведінку? 

Обговорюючи проблеми та можливості, українські та англійські експерти знайшли багато спільного: ми сповідуємо одні й ті ж цінності та маємо однакові проблеми. 

Петер Брукс, депутат ради графства Дарем, розповів, що в Англії діти підлягають дискримінації. Яскравим прикладом тому є надпис на дверях деяких крамниць, кафе «Дітям вхід заборонено», «Тваринам та дітям вхід суворо заборонено». Звісно в Україні поки до такого не додумались, але проблем від того менше не стає. 

«Декларативність всіх законодавчих норм в царині дотримання прав людини, хаотичність дій держави в цій сфері, вітсутність мультидисціплінарної оцінки ситуації, відсутність спеціалізованих судів», - так узагальнів проблеми українського суспільства член правління УГСПЛ, голова МО «М ‘АРТ» Сергій Буров. 

Що з цим робити? Як вижити молоді в умовах, коли дорослі витрачають сили на побудову «світлого майбутнього», але забувають про реальні їх потреби? Як розірвати коло нерозуміння та навчити молодих людей уникати конфліктів з законом? 

Дієвим виходом із ситуації може стати навчання дітей та молоді способів віришування конфліктів в конструктивний спосіб. Саме про таку методику розповіла Президент ДЕГО «Флора» Шестакова Людмила. Її презентація про створення шкільних центрів розвязання конфліктів, про медіацію дуже зацікавила учасників семінару. 

Експерти та учасники багато говорили про новітні та іноваційні методики роботи з молоддю, обмінювались досвідом та враженнями. 

Але головною думкою в усьому обговорені було те, що дорослий світ не завжди готовий сприймати молодь як рівних партнерів. Ми, дорослі, розробляємо стратегій та плани, створюємо закони та постанови, використовуюч власні уявлення про світ і забуваємо про потреби конкретної молодої людини, нехтуємо думкою дітей та молоді, вирішуємо їх проблеми в той спосіб, якій вважаємо правильним, сприраючись на наше власне бачення. Тож і маємо купу проблем, які не вирішуються з року в рік. 
Ефективність нашої роботи на пряму залежить від готовності дорослих нарешті почути голос кожної дитини, кожної молодої людини. Потрібно дати можливість молоді впливати на рішення органів влади від яких залежить їхня доля. 

«Мене не цікавлять ваші грандіозні плани та стратегії. Мене цікавить чи можете ви змінити моє життя в тому місці, де я живу». Ось які слова англійської молоді повинні стати лейтмотивом діяльності всіх структур, які працюють в інтересах молодої людини

Рекомендувати цей матеріал