Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1359174948


Через знання про трагедію Голокосту – до повернення історичної пам’яті та людської єдності (+фото)

26.01.2013
автор: Олександр Степаненко

Історичну конференцію під такою назвою проведено 24 січня у місті Чорткові Тернопільської області. Конференцію приурочено до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту та 70-х роковин тих трагічних подій на західному Поділлі.

Цього дня у конференц-залі Управління Бучацької єпархії Української Греко-католицької церкви у Чорткові зібралися дослідники подій Голокосту у південних районах Тернопільської області з Києва, Тернополя, Заліщиків, Борщова, Товстого, Чорткова: історики, краєзнавці, викладачі гуманітарних дисциплін, студенти навчальних закладів краю, журналісти, правозахисники, представники закладів культури, організацій громадського суспільства та духовенства.

Голокост, поза сумнівом, є однією з найбільших гуманітарних катастроф, що будь-коли сталися у нашому краї. Належить також визнати, що пам’ять про цю сторінку історії досі належним чином не збережено в Україні.

Втрата сотень тисяч людських життів, матеріального культурного спадку єврейського етносу на Поділлі – незворотна. Але хоч би пам’ять про нього належить повертати – свідомо, відповідально, крок за кроком. Можна вважати, що певною мірою саме через подолання тієї амнезії щодо Голокосту лежить шлях нашого розуміння сучасного Світу, і розуміння Світом – нас, українців. А відтак – наш шлях до європейського товариства вільних націй. Що осмислення нелегкого вантажу пам’яті про Голодомор, сталінські політичні репресії та Голокост врешті-решт зробить незворотним утвердження гуманістичних цінностей в українському суспільстві та формування у ньому стійкого «імунітету» до будь-яких антигуманних ідеологій, а відтак – неможливість повторення чогось подібного у майбутньому.

Згадана конференція не є частиною будь-якого проекту. Її проведення організаційно не підтримувалося та не фінансувалося: органами влади, міжнародними організаціями, благодійними фондами, комерційними структурами та окремим фізичними особами.

Ініціатор конференції – громадська організація «Гельсінська ініціатива – ХХІ», котра є членом Української Гельсінської спілки з прав людини. Партнери у її проведенні – Єпархіальне управління Бучацької єпархії УГКЦ та ЕГО «Зелений Світ» з Чорткова.

За матеріалами конференції «Гельсінська ініціатива – ХХІ» планує видати збірку доповідей.

Контакти організаторів конференції: а/с 12 м. Чортків Тернопільської обл 48501, http://21.helsinki.org.ua/

Рекомендувати цей матеріал