Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1345399750


Вийшов у світ посібник із керівництва школою під ризиком ліквідації

19.08.2012
автор: Оксана Дрєпіна
джерело: totalaction.org.ua

Східноукраїнський центр громадських ініціатив випустив у світ посібник «Як зберегти школу у власній громаді: керівництво до дії». Це видання містить комплекс практичних рекомендацій щодо правових та громадських дій у ситуації, коли існує загроза ліквідації школи. До авторського колективу видання входять викладачі та громадські діячі з різних регіонів України.

Видання адресоване в першу чергу менеджерам освіти, педагогам, батькам учнів, громадським лідерам територіальної громади та усім тим, перед ким постала загроза ліквідації школи в їх громадах та хто не погоджується із таким рішенням. Воно також допоможе тим, хто виявив порушення у процедурі вже прийняття владного рішення щодо долі закладу та має бажання зберегти свою школу.
Створення посібника тривало майже десять місяців. Протягом цього терміну колективом проекту була проведена дослідницька робота та апробація матеріалів під час пілотного навчального курсу. 

Посібник вміщує теоретичні та практичні матеріали щодо правового регулювання ліквідації шкільного закладу, превентивних дій із зниження ризику закриття школи, правових та громадських дій у ситуації неправомірної ліквідації закладу. Видання містить витяги з чинного законодавства про діяльність загальноосвітніх навчальних закладів, алгоритми дій для ініціативних груп, зразки типових документів, приклади з досвіду збереження шкіл із малою наповненістю в Україні та Польщі. Пропоновані у посібнику практичні завдання допоможуть освітянам та місцевим громадським активістам набути навичок під час самоосвіти та підготуватися до запровадження реальних заходів із збереження/ захисту своїх освітніх установ.

За словами керівника проекту «Вчимося праву – зберігаємо школи» Оксани Дрєпіної, «Авторський колектив намагався донести читачеві ідею того, що в ситуації збереження навчального закладу потрібні далекоглядність, виваженість прийнятого рішення, спільність та логіка запроваджуваних дій, постійний громадський контроль за діями місцевої влади, застосування комплексу громадських та правових дій. Автори також прагнули зробити матеріал максимально практичним, наводячи «живі» приклади з діяльності загальноосвітніх навчальних закладів та ініціативних груп з різних куточків України».

Видання створене у рамках проекту СЦГІ «Вчимося праву – зберігаємо школи», що фінансований Освітньою програмою Міжнародного фонду «Відродження». 
Електронний варіант книжки розміщено на сайті СЦГІ за посиланням http://totalaction.org.ua/content/stvorjujemo-posibnyk-zberihajemo-shkoly

Освітяни та представники громадських організацій, що працюють із школами сільської місцевості та малих промислових місць,  можуть замовити посібник, надіславши листа-заявку (зазначивши потрібну кількість видань, цільову аудиторію його поширення, свою поштову адресу) на електронну адресу: [email protected] або поштою на адресу: СЦГІ, 30-й квартал 2/14, м. Луганськ, 91005. 

Скачати посібник (pdf - 7, 1 Mb)

Рекомендувати цей матеріал