Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1343382665


Книга життєвих історій «Відпущення»

27.07.2012
автор: Олекса Стасевич
джерело: www.iofc.org

Ким би не був твій дід: КДБістом, воїном Червоної Армії чи УПА, чор­­­нобильцем, “афганцем”, постраждалим євреєм, польським паном, де­­портованим кримським татарином, дисидентом, закатованим у ГУЛАЗі, чи слухняною ланкою системи, металургом чи карпатським ру­­­котвором, – він був людиною і прожив життя. Цінності твоїх предків – у твоїй свідомості. Які вони? Можливо, погляди іншого геть від­­різняються від твоїх, але що ти знаєш про “іншого” у своїй країні? Що лежить у його спадку? Яка історія його роду? Яке оточення і що фор­­мувало його погляди? Чому він такий, який він є? І чого можна у нього­­ навчитися? Наша книга дає можливість подумати над відповідя­ми на ці питання.

Раді представити вашій увазі меморіально-документальне видання “Відпущення”, до якого увійшли 22 історії життя та інтерв’ю, які було взято 2010-го року в рамках проекту “Україна активна: загоєння минулого” у 29-и людей з різним культурним, мовним, ет­нічнним, ре­­лігійним, політичним та історичним підґрунтям з 13-и різних населених пунктів Пів­­ночі, Півдня, Заходу та Сходу України. І це лише маленька частинка з мільйонів, на яких XX століття залишило свій відбиток, але які знайшли в собі сили повнокровно жити далі. Відбиток, який ми не маємо права зігно­ру­ва­ти, адже непроговорена, непримирена, непрощена, незагоєна історія має влас­ти­вість по­вторюватися. Ми не можемо забути минулого, натомість можемо спро­бувати ви­слу­хати і зрозуміти одне одного, попросити пробачення і пробачити, від­пус­тити тя­гарі ми­­­нулого, аби разом будувати наше майбутнє. Сподіваємося, ця книга бу­де бодай по­штов­хом до цього.

Інтерв’ю подано мовою оригіналу (або за допомогою транслітерації): укра­їнсь­кою та ро­сійською зі збереженням регіональних та індивідуальних особливостей мов­лен­­ня.

Над книгою працювали:
Упорядкування: Галина БУНЬО
Розшифрування: Лілія МАТВІЇВ, Ленера МЕМЕТОВА, Олена ЗУБАРОВСЬКА, Юлія КУЦМІДА, Олеся ДЗЮМА, Євгенія КО­РОЛЬОВА, Наталія НЕЛІДОВА, Зоя БУЙНИЦЬКА, Ірина КОХАНОВСЬКА, Альона КАРАВАЙ, Ольга ГУДЗ, Сергій ТРЕТЕЦЬКИЙ, Галина БУНЬО
Редагування: Галина БУНЬО, Ольга ГУДЗ, Ольга ПЕТРИШИН, Оксана КРАВЕЦЬ
Технічний редактор: Юрій ПЕЛЕХ

Запрошуємо вас ознайомитись з текстом книги за цим посиланням >>>

Друковану версію книги можна знайти у київському офісі Основ свободи, національних та обласних бібліотеках України, а також у бібліотеках університетів, експо-центрі Конференц-центру Ініціатив Змін у Ко, Швейцарія. Будь ласка, зауважте, книга не продається. Якщо ви бажаєте отримати примірник для ознайомлення, просимо сконтактувати з нами за адресою: ukrainian.action at gmail.com.

Просимо звернути увагу, що будь-яке повне або часткове копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення текс­ту статтей та зображень можливо з дозволу організаторів проекту за умови прямого по­­силання на першоджерело. Погляди людей, викладені у цій книзі, необов’язково збігаються з офіційною позицією МГО “Основи свободи”. Також ми не несемо відповідальности за правдивість інформації, поданої під час інтерв’ю.

Книга вийшла друком завдяки фінансовій підтримці Посольства Королівства Норвегії в Україні. Дякуємо також ґрантодавцям проекту: товариству “ІнСецҐруп” (фонд ор­ганізації “Ініціативи Змін” у Швеції), Фонду Фріца Філіпса, благодійному товариству “Айрін Пре­ствіч Траст” (Велика Британія) та численним індивідуальним меценатам.

Львів, видавництво “Свічадо”, 2012 р.

Олекса Стасевич,
член команди проєкту

 

Рекомендувати цей матеріал