Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1334683100


Зроблено перші кроки до збереження малих шкіл

17.04.2012
автор: Оксана Дрєпіна
джерело: totalaction.org.ua

На першому етапі навчального курсу - Всеукраїнському тренінгу – освітяни вивчали правові аспекти процесу ліквідації шкіл та розробили індивідуальні плани дій з розвитку та захисту своїх навчальних закладів. Другим етапом стали практичні дії освітян з Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської, Тернопільської, Закарпатської, Вінницької областей на місцях із впровадження цих планів. 

Понад півсотні практичних дій на збереження шкіл було запроваджено освітянами з семи областей України. Це стало можливим завдяки їх участі у навчальному курсі «Як вберегти від закриття школу у своїй громаді». Курс для директорів та громадсько-активних вчителів малих шкіл, закладам яких загрожує ліквідація, було реалізовано з лютого по квітень 2012 року.

Для визначення рівня загрози ліквідації навчального закладу учасниками навчального курсу було проведено моніторинг розвитку своєї громади та школи. Керівники та вчителі проаналізували стан закладу та його потенціал у сфері забезпечення якісною освітою. Серед основних показників вимірювання були: забезпеченість та якість педагогічних кадрів навчального закладу, рівень навчальних досягнень учнів, матеріально-технічна та навчально-методична база школи, фінансове забезпечення діяльності закладу та ефективність використання державних коштів, матеріально-технічних та фінансових ресурсів, залучення додаткових джерел фінансування, рівень взаємодії школи та громади тощо. Для цього освітяни вивчили шкільну документацію (статут школи, паспорт школи, робочі навчальні плани, матеріали атестації закладу та педагогічних працівників, книгу особового складу, попередні звіти діяльності та ін.), запитували додаткову інформацію у відділі освіти та сільській раді. Учасники також збирали інформацію для порівняння умов надання освітніх послуг іншими навчальними закладами, що розташовані поблизу.

У залежності від виявленого рівня загрози закриття, учасники разом із колективом школи обирали шлях подальших дій, що міг бути спрямований або на превентивні дії із розвитку закладу, або на активні громадські дії на захист школи.

Серед низки запроваджених профілактичних дій учасників навчального курсу були: підвищення іміджу школи на рівні громади та району/міста; залучення жителів громади до діяльності школи та надання послуг для задоволення потреб мешканців; розширення кола партнерів школи, у тому числі серед громадських організацій та ЗМІ. Оскільки однією з причин ліквідації школи можуть бути економічні показники функціонування закладу, то більшість учасників курсу зосередили свою увагу на пошуку нових позабюджетних джерел фінансування через грантові можливості та місцевий фандрейзинг. 

Так, під керівництвом учасниці навчального курсу Дроздової Н.Ю., директора Артемівської ЗОШ № 4 (Донецька обл.), наприкінці лютого була створена ініціативна група педагогів школи, мешканців мікрорайону, батьків, депутатів міської ради з метою написання проекту «Здорові діти – здорова нація». Проект передбачає капітальний ремонт спортивної зали школи. За рішенням  журі грантового конкурсу «Разом зробимо життя краще» проект отримав перемогу та буде реалізований протягом найближчих 3-4 місяців.

Лобіювання інтересів школи на місцевому рівні також може попередити прийняття рішення про ліквідацію школи. Тому деякі учасники навчального курсу налагоджували зв’язки та лобіювали інтереси своєї школи серед депутатів місцевих рад, держслужбовців.

Гарним прикладом у напрямку лобіювання можна навести дії учасниці навчального курсу Гейко О.А., директора Рубіжанської ЗОШ № 3 (Луганська обл.). Нею були організовані зустрічі з депутатами міської ради та представниками керівного складу міськвиконкому. Основною темою переговорів стало можливе використання потенціалу школи для розвитку громади та планування співпраці.

Деякі учасники навчального курсу з огляду на наявну ситуацію запроваджували адвокаційні дії на захист школи. Оскільки часто місцева влада не оприлюднює свої наміри та намагається приховати інформацію, що стосується подальших планів щодо школи, то саме право на доступ до інформації може допомогти громадським активістам-представникам школи здобути потрібну інформацію. 

Зокрема, своїм правом на доступ до публічної інформації скористалися педагоги та батьки Ужгородської ЗОШ № 14, у якій навчаються переважно діти з малозабезпечених ромських сімей. Адресатами складених інформаційних запитів стали міський голова м. Ужгорода, прокуратура м. Ужгорода та Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Школа своєю кампанією листування намагалася отримати офіційні відповіді щодо правомірності реорганізації закладу із пониженням до першого ступеня.

Під час реалізації учасниками практичних дій на місцях фахівці Східноукраїнського центру громадських ініціатив надавали їм методичну, юридичну та інформаційну допомогу. Також безкоштовними юридичними консультаціями могли скористатися й інші школи, перед якими постала проблема ліквідації. Серед тих, хто звернувся до Центру за допомогою, - громадські активісти, батьки, вчителі шкільних закладів Луганщини, Дніпропетровщини, Київщини, Вінниччини. 

Проект «Вчимося праву – зберігаємо школи» реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив за донорської підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження».

Рекомендувати цей матеріал