Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1326206655


Новий сайт для істориків

10.01.2012
автор: Володимир Маслійчук, Андрій Портнов
джерело: www.historians.in.ua

Звернення до читачів

Новий сайт для істориків починає працювати 1 січня Нового року, в якому вочевидь ми житимемо у кризі, з кризою й усупереч кризі. Ми починаємо цей проект із усвідомленням нагальності потреби у раціональній критичній рефлексії, простір якої в Україні неухильно зменшується на користь різного роду галасливої та звабливо примітивної пропаганди, самозаспокоєння і самозакоханості, щоразу відвертішої агресії (якщо не фізичної, то вербальної – чого варті самі лише коментарі на більшості інтернет-сайтів) і щоразу всеохопнішої апатії. Ми не маємо готових і простих відповідей на всі виклики, що стоять перед Україною і Європою, але хочемо запропонувати способи їх пошуку. А ще виходимо з того, що перший крок у подоланні кризи – чесно назвати речі своїми іменами.

Наш сайт задуманий як простір комунікації: між регіональними осередками в Україні, між фахівцями з різних країн, між різними поколіннями інтелектуалів та між різними дисциплінами. Для нас важить передусім зміст. Тому форма і структура сайту підкреслена проста, аскетична і невибаглива.

  У правій частині сайті ми регулярно розміщуватимемо авторські колонки молодих гуманітаріїв. Нам принципово залежить на створенні трибуни та простору спілкування для інтелектуалів нового покоління. А також – на присутності в загальноукраїнському просторі молодих фахівців, що роблять наукову кар’єру в різних регіонах країни або за кордоном. Назва колонки, якою ми відкриваємо цю рубрику більше, ніж промовиста: «Чому в Україні важко бути істориком?». Уже найближчим часом ми також вмістимо колонки наших колег про проблеми етики в інтернеті, досвід перекладу наукових книжок, свободу (від) слова в сучасному українському публічному просторі, жінку в УПА та ставлення до солдатів дивізії СС «Галичина» в повоєнній Британії. Для того, аби опублікувати власну колонку, Вам не треба чекати спеціального запрошення! Просто надсилайте свої пропозиції та тексти на адресу редакції: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

У лівій частині сайту знаходяться Архів, короткі (але по можливості концептуальні!) анотації нових книжок та оголошення про новини академічного та навколоакадемічного життя (конференції, презентації, літні школи, дослідницькі програми, відкриті лекції). В Архіві ми розміщуватимемо повнотекстові версії рідкісних (а інколи, просто унікальних) публікацій. Зокрема, там уже розміщено часописи «Україна Модерна» (за 2007–2010 роки) та повний архів видання «Україна в минулому», яке виходило у Львові в 1992–1996 роках (щиро дякуємо Ярославові Федорукові за надання нам цього дуже цінного матеріалу!). У цій рубриці будуть й інші періодики (зокрема, видання «Mediaevalia Ucrainica», яке виходило у 1992–1998 роках за редакцією Наталі Яковенко). Книжковий фонд нашого Архіву ми відкриваємо монографією Костянтина Харламповича «Малорусское влияние на великорусскую церковную жизнь», виданою 1914 року в Казані. Серед книжок, що ми також плануємо розмістити у цій підрубриці:  мемуаристика Лева Копєлєва, пам’ятка українського націонал-комунізму – книжка Сергія Мазлаха і Василя Шахрая «До хвилі» (1919), Український правопис 1928 року, недопущена 1960 року цензурою до друку, але вже змакетована, монографія «Українці» за редакцією Костя Гуслистого та багато іншого. Архівну підрубрику «Статті» ми відкриваємо трьома дуже різними і дуже рідкісними публікаціями: оглядом української історіографії пера В’ячеслава Заїкина (1925 рік), есеєм Віктора Петрова «Микола Зеров та Іван Франко» (1946 рік) та стенограмою лекції Миколи Ковальського про теорію і методику історичного джерелознавства (1991 рік). Наш Архів принципово відкритий – а, отже, Ви можете надсилати як свої пропозиції і побажання, так і тексти Ваших праць і часописів!

Центральну частину сайту відведено під різні рубрики. «Інтерв’ю» із колегами ми починаємо із розмов з московською україністкою-мовознавцем Оксаною Остапчук та львівським істориком Леонідом Зашкільняком. Найближчим часом ми опублікуємо також відповіді на наші запитання Андреаса Каппелера, Лариси Масенко, Генадзя Сагановіча, Сергія Плохія, Міхаеля Мозера, Даніеля Бовуа та багатьох інших.

Рубрику «Історія і пам’ять. Важкі питання» ми розпочинаємо з розвідки Вільфріда Ільґе про символіку київського Майдану Незалежності. А до друку ми вже готуємо тексти Альвідаса Нікжентайтіса про культури пам’яті у Центрально-Східній Європі, Мірослава Гроха – про конструювання національного наративу, П’єра Нори – про сучасну політизації історіописання, а ще добірку перекладів польської дискусії про історичну політику, публікації про проблеми пам’яті в Іспанії, Білорусі, Туреччині, Росії та інших країнах. Ми також розміщуватимемо відео із розмаїтих конференцій і дискусій (зокрема, з першої в Україні міжнародної конференції про історію і пам’ять Бабиного Яру, що відбулася у жовтні 2011 року в Києві).

У рубриці «Інституції історичної науки» ми хочемо презентувати результати виконання дослідницького проекту, підтриманого Посольством Франції в Україні. Ідеться як про аналітичні, так і фактографічні публікації про тенденції розвитку академічного середовища та університету в пострадянській Україні, про присудження наукових ступенів і моделі наукової кар’єри, про роль недержавних громадських організацій та архівів і бібліотек.

У рубриці «Дослідження» ми пропонуємо Вам наукові тексти із різних гуманітарних царин. Відкриває її повна версія статті Віталія Нахмановича про образи єврея в українських народних піснях. Також у цій рубриці ми презентуватимемо Вам фрагменти щойно виданих або щойно підготованих до друку книжок. Уже найближчим часом чекайте на розділи із українського видання книжки Войцеха Вжосека «Історія – культура – метафора» та антології польської політичної думки про Україну «Ми – не українофіли».

Назва рубрики «Дискусії» говорить сама за себе (хоч і не означає, що публікації з інших рубрик ми розглядаємо як недискусійні!). Вона скерована на публікацію текстів, що оперативно реагують на певні гострі проблеми або прагнуть такі проблеми сформулювати. При цьому, публікація того чи іншого дискусійного тексту не означає, що редакція поділяє думку його/її автора, але сигналізує, що ми вважаємо поставлену проблему істотною і запрошуємо до її обговорення (зокрема, шляхом вміщення полемічних відповідей на нашому сайті).

Підкреслюємо, що наведений перелік рубрик не остаточний. Навпаки, ми плануємо створювати нові рубрики та видозмінювати уже наявні. І ми дуже сподіваємося робити це разом із Вами – тому майбутнє сайту справді залежить від кожного із Вас!

І останнє. Поява цього проекту аж ніяк не означає, що ми цілковито переходимо в інтернет-простір. Наш сайт регулярно проводитиме регіональні дискусії та презентації (стежте, будь ласка, за оголошеннями!), виступатиме співорганізатором наукових конференцій, семінарів, літніх шкіл, круглих столів та інших гуманітарних імпрез.

Отже, приєднуйтеся! Читайте! Надсилайте книжки і відео! Пишіть! Діліться враженнями! Дискутуйте! Заперечуйте!

З Новим Роком!

 

Редактори сайту:

Володимир Маслійчук – історик, випускник історичного факультету Харківського університету (1996). 2001 року захистив кандидатську дисертацію на тему «Козацька старшина слобідських полків другої половини XVII – першої третини XVIII ст.» в Харківському національному університеті ім. Каразіна. У 2001 – 2005 рр. старший викладач Харківської державної зооветеринарної академії. У 2002 – 2008 рр. голова історичної секції Харківського історико-філологічного товариства. 2006 – 2008 рр. – науковий працівник Інституту української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського НАН України. 2007 – 2009 рр. викладав історіографічні дисципліни в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія». 2008 – 2010 рр. – відповідальний секретар журналу «Україна модерна». З 2010 р. – доцент Східноукраїнської філії Міжнародного Соломонового університету.

Андрій Портнов – історик, випускник історичного факультету Дніпропетровського університету (2001) та Студіюм Східної Европи Варшавського університету (2003). 2005 року захистив кандидатську дисертацію на тему «Науково-освітня діяльність української еміграції у міжвоєнній Польщі» (науковий керівник – Ярослав Ісаєвич) в Інституті українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України. У 2004–2006 роках запрошений науковий працівник Трирського університету. У 2006–2008 – старший науковий співробітник Інституту європейських досліджень НАН України, у 2009–2010 роках – радник директора Національного інституту стратегічних досліджень. У 2006–2010 роках – член (згодом голова) експертної ради програми «Соціальний капітал і академічні публікації» Міжнародного фонду «Відродження». Протягом 2007–2010 років виступав із гостьовими лекціями або був запрошеним науковим співробітником Центру досліджень Голокосту і геноцидів в Амстердамі, Гельсинського та Кембридзького університетів, Центру російських, кавказьких та центрально-европейських досліджень в Парижі. У 2008–2010 роках – головний редактор журналу «Україна Модерна». Постійний автор часописів Критика, Ab Imperio, Osteuropa, Nowa Europa Wschodnia, Arcana, Сучасність, Беларускі Гістарычны Агляд. Веде регулярні авторські колонки на сайтах Уроки истории, Ab Imperio та Zaxid.net.

 

 

Рекомендувати цей матеріал