Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1318870644


Мирослав Маринович: Мене не вперше називають ворогом

17.10.2011
джерело: zaxid.net

Колишній політв’язень та дисидент Мирослав Маринович запевняє, що його не зачепили слова Юрія Михальчишина про те, що в тилу борців за українське визволення «не повинно бути грицаків, андруховичів, мариновичів та іншої клістирної інтелігенції».

«Це вже не вперше, коли мене сприймають, як ворога. Це є їхнє право, вважати свою позицію радикально іншою, ніж моя. Я вважаю себе патріотом України і далі буду робити те, що вважаю найбільш відповідним для України, – і буду закликати інших співгромадян обирати саме демократичний, толерантний шлях. Це – воля мого сумління, на яку не впливають такі вислови, такі реакції. Кожен з нас стоїть перед Богом і вибирає той шлях, який вибирає», - зазначив Мирослав Маринович у коментарі для ZAXID.NET 17 жовтня.

«Треба дивитися по плодах, якось думати трошечки… Свого часу Шептицького – вибачте, що таку ніби паралель наводжу – звинувачували в усіх гріхах: що він – агент Польщі, що він не відповідає тим вимогам, які ставить перед собою український націоналіст. Але час показав, що шлях, який обрав Шептицький, і ті рекомендації, які він давав – вічні. Вони не залежать від якоїсь хвилини, від якогось історичного моменту», – додав колишній політв’язень.

«Я намагаюся принаймні йти за Христовими заповітами, намагаюся виходити з любові передусім, а не з ненависті до когось іншого. З любові. Я надіюся на те, що Господь благословить цей шлях, хоча і розумію, що можуть бути відступи, можуть бути випробування… Навіть якщо так станеться, що мій шлях не буде сьогодні привабливим для більшості людей, я все одно буду ним іти і його пропонувати», - резюмував Мирослав Маринович.

Зазначимо, що під час виступу 14 жовтня в Києві на марші УПА депутат Львівської міської ради Юрій Михальчишин, зокрема зазначив: «Коли ми з вами підемо до перемоги, у нас в тилу не повинно бути ліберастів, толерастів, ідеологічної агентури ворога. Коли ми підемо у свій ідеологічний похід, в нашому тилу не повинно бути грицаків, андруховичів, мариновичів та іншої клістирної інтелігенції, яка називає борців за національну свободу «фашистами» та «нацистами», каже що ми не толерантні, надто різкі, недемократичні.

Довідка ZAXID.NET

Мирослав Маринович – український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінкської групи, організатор амністерського руху в Україні, віце-ректор Українського католицького університету у Львові. Від 1997 року Мартинович – директор Інституту релігії і суспільства Львівської Богословської Академії, член Українського богословського наукового товариства. 13 вересня 2010 року Мирослав Маринович очолив українське відділення міжнародного ПЕН-клубу. Таке рішення одностайно було прийнято на засіданні українського ПЕН-клубу в Києві.

З 2007 року й донині – член громадської Унівської групи, яка займається культурними проблемами Львова. 1З вересня 2010 року – президент Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу.

 


Див. також ВІДЕО:

Юрій Михальчишин. Марш УПА-2011

Ірина Фаріон. Марш УПА-2011

Олександр Сич. Марш УПА-2011

Марш Слави УПА - 2011

Михальчишин – Маринович – Грицак – Тягнибок

 

_________

Рекомендувати цей матеріал