Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1316776215


«Дія щеплення від правого радикалізму закінчилась?»

23.09.2011
джерело: www.civicua.org

Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та Goethe-Institut запрошують на участь у дискусії "Дія щеплення від правого радикалізму закінчилась? Політичні передумови, обставини і наслідки підйому радикального націоналізму в Україні".

Дискусія відбудеться 29 вересня 2011 р. о 18:30 у конференц-залі Гете-Інституту, за адресою: Київ, вул. Волоська, 12/4. Початок реєстрації о 18:00.

Програму дискусії українською та англійською Ви можете завантажити за цими посиланнями:
www.info.boell.org.ua(українська)
www.info.boell.org.ua(англійська)

Звертаємося до Вас з проханням попередньо підтвердити Вашу участь до 28.09.2011 за електронною адресою

. Телефон для довідок 044/390 70 78.

 

Протягом двох десятиліть пострадянське суспільство України демонструвало вражаючий імунітет проти право радикальних, відверто націоналістських партій та рухів на загально національному рівні. Однак на сьогоднішній день Західна Україна слідує загрозливій загально європейській тенденції: радикальна націоналістська й право-популістьська партія, колишня Соціал-національна партія України, що 2004 року була перейменована у Всеукраїнське об’єднання «Свобода», набуває дедалі більшої політичної популярності та підтримки в українському суспільстві. ВО «Свобода» має на сьогодні шанси навіть потрапити до Верховної Ради України за результатами майбутніх парламентських виборів 2012 року.

Не тільки ВО «Свобода», але й інші право радикальні, націоналістські організації та рухи (Тризуб ім. С.Бандери, Соціал-національна асамблея) стають дедалі активнішими і завойовують підтримку громадян України. Вони виступають за монорасову та моноетнічну державу, закликають до «расової гігієни» та до боротьби з мігрантами, використовують гасла економічного популізму та насильницькі методи для боротьби з ідеологічними опонентами.

Чому власне дія щеплення від радикального націоналізму почала зникати в Україні саме зараз і чи дійсно перші 20 років незалежності наша країна мала імунітет щодо право радикальних ідей? Чим можна пояснити цей новий феномен в українській політиці – вибухове зростання кількості прихильників ВО «Свобода» - і як його інтерпретувати? Якою є природа радикального націоналізму ВО «Свобода»? Чи є вона просто популістською й радше захисною, чи відверто расистською й навіть фашистською? Як пояснити вражаючі здобутки цієї партії під час голосування на місцевих виборах у жовтні 2010 року? Чи підйом ВО «Свобода» є дійсно звичайним продуктом політичних технологій, чи він відображає реально існуючу тенденцію в українському суспільстві? Чи має ВО «Свобода» потенціал щоб змінити суть українського політичного конфлікту? Чи може ця партія бути фактором соціального розколу в суспільстві? Чи є підйом ВО «Свобода» штучним і лише має відволікати від більш важливих проблем, чи він є дійсно тривожним й, можливо, загрозливим феноменом? Чому в Україні спостерігається політичний дисбаланс і лівий політичний спектр є майже порожнім? Яку роль відіграють псевдо правозахисні організації на кшталт «Русскоязычная Украина» і «Русский мир» у становленні радикального націоналізму в сучасній Україні? Що треба зробити для того, щоб виникли сильні, ідеологічно стійкі й непопульстські ліві партії та рухи, які б запропонували альтернативу вже традиційному в Україні правому дискурсу?

Під час нашої дискусії ми спробуємо знайти відповіді на ці та інші важливі питання.




Представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні
вул. Антоновича (Горького) 37/13, оф. 10
03150 Київ

Автор : Кирило Савін

 

Оголошення та програма у pdf

 

 

 

Рекомендувати цей матеріал