Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1296659264


Україна відзвітувалась про дотримання прав дитини в ООН

02.02.2011
джерело: www.wcu-network.org.ua

28 січня 2011 року уряд України відзвітувався щодо виконання Конвенції ООН з прав дитини під час 56 сесії засідання Комітету ООН з прав дитини, що відбулась в Женеві.

Комітет привітав критичний підхід уряду до оцінки ситуації, а також відвертий діалог. Разом з тим, члени Комітету висловили своє занепокоєння стосовно того, що в країні замість правозахисного підходу відбувається повернення до каральних методів роботи. Зокрема, попри те, що кримінальна відповідальність дитини починається з 16 років, правоохоронні органи мають право затримати навіть одинадцятирічну дитину за підозрою у скоєнні злочину й утримувати її до 60 діб в приймальнику розподільнику.

Комітет висловив стурбованість тим, що високою залишається кількість дітей, позбавлених батьківської опіки, в той час, як батьки у складних життєвих обставинах не отримають належної підтримки з боку влади в процесі виховання дитини. Як наслідок – високим залишається рівень позбавлень батьківських прав. Так, наприклад, у 2009 році 7939 дітейбуло вилучено з родин внаслідок позбавлення їх батьків прав. 

Не вирішеними, за коментарями Комітету, залишаються питання дискримінації окремих груп дітей, що потребуються особливої уваги – дітей інвалідів, біженців, національних меншин, а також проблеми нетерпимості в українському суспільстві.

Багато запитань Комітету також стосувалися інфраструктури та фінансового забезпечення процесу забезпечення прав дитини, яка залишається недостатньою. Нажаль ці запитання так і залишаються гострими для країни. Так за словами голови української делегації, пана Сафіулліна, міністра у справах сім’ї, молоді та спорту, у 2010 році заходи, передбачені Національним планом щодо впровадження Конвенції ООН про права дитини, були профінансовані лише 2% від потреби, а на 2011 рік визначено реальне фінансове забезпечення яке в 5 разів перебільшуватиме фінансування попереднього року.

«За такими підрахунками виходить що цьогорічне фінансування програми буде становити лише 10% від потреб 2010 року. Але, навряд чи можна оцінити реальну необхідність у фінансуванні, оскільки заходи на виконання Національного плану на поточний рік ще не були затверджені», зазначає Марія Алєксєєнко, голова Ради ВГО «Жіночий консорціум України», яка спостерігала за звітуванням офіційної делегації в Женеві.

«Загалом, ми задоволені питаннями, до яких Комітет привернув увагу. На нашу думку, вони є найгострішими для України» зазначає Сергій Буров (громадська організація М’АРТ та Українська Гельсінська спілка з прав людини), громадський спостерігач, «до більшості цих питань привернула увагу Ініціативна група громадських організацій в підготовленому Альтернативному звіті про впровадження Конвенції ООН про права дитини. Потрібно змінювати методи роботи, замість каральних використовувати стимулюючі, як в роботі з сім’ями, що перебувають у кризі, так і з дитиною, яка здійснила правопорушення. Держава повинна більше уваги приділяти роботі з сім’ями, готувати спеціалістів (в тому числі правоохоронців, соціальних працівників, лікарів та вчителів) до роботи з дітьми, боротися з проявами насильства та дискримінації, боротися однаково за здоров’я та освіту кожної дитини, незалежно від віку, статку, національності тощо ».

Офіційний прес-реліз Комітету ООН з прав дитини

Повний запис звітування можна прослухати, закачавши першу, другу, третю та четверту частини.

Більше дізнатись про Ініціативну групу з підготовки Альтернативного звіту про впровадження Конвенції про права дитини ви можете за цим посиланням http://childrights.in.ua/.

 

WCU

Рекомендувати цей матеріал