Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1296039323


Всеукраїнський конкурс карикатур з прав людини

26.01.2011
джерело: helsinki.org.ua

Асоціація карикатуристів, Українська Гельсінська спілка з прав людини за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”

оголошують всеукраїнський конкурс карикатур за темою “Свобода слова, мирних зібрань та асоціацій”.

Оголошення переможців і виставка: 26 березня – 31 березня 2011 року.

Мета конкурсу: привернути увагу до проблем свободи слова, мирних зібрань та асоціацій.

 

У 2010 році різко погіршилася ситуація із забезпеченням таких фундаментальних свобод як: свобода вираження поглядів, мирних зібрань та асоціацій.

 

Було зафіксовано багато фактів замовчування або перекручування новин, маніпуляцій у новинах. Опозиція має менше доступу до ефіру, скоротилася кількість політичних програм, особливо тих, що йшли у прямому ефірі. Крім того, низка телеканалів змінили інформаційну політику, і через це стали уникати висвітлення корупції у вищих шаблях влади чи інших гострих тем, а деяких журналістів було звільнено.

 

Також посилився тиск на журналістів, коли їм забороняли знімати певні репортажі або уже відзняті матеріали не потрапляли в ефір.

 

Тому новини на всеукраїнських телеканалах в цілому стали прісними та нецікавими, вони стали уникати гострих сюжетів щодо дій нової влади. Також простежувалося однакове висвітлення одних і тих самих подій різними телеканалами, що підтверджує їхнє неформальне погодження інформаційних матеріалів.

 

Міліція, як правило, у випадках нападів на журналістів чи перешкоджання їхній журналістській діяльності, не проводила швидкого та ефективного розслідування цих випадків.

 

Окремо варто зазначити про зростання кількості випадків тиску на журналістів. Цей тиск, серед іншого, здійснювався з боку СБУ, котра проводила з ними неодноразові профілактичні зустрічі.

 

Також зросла кількість порушень свободи мирних зібрань. Зокрема, зросла кількість рішень судів про заборону мирних зібрань, а у багатьох випадках вони були зупинені міліцією навіть без такого рішення. Загалом, за 2010 рік було заборонено чи зупинено більше мирних зібрань, ніж за попередні три роки. Міліція при цьому є політизованою: вона активно захищає свободу мирних зібрань провладних політичних сил і всіма можливими способами чинить перешкоди для опозиційних мирних зібрань. У деяких випадках була необґрунтовано застосована фізична сила.

 

Протидіяти такій ситуації можна багатьма способами. Одним з них є проведення конкурсу карикатур, оскільки через гумор та сатиру можна висміювати та критикувати існуючу ситуацію. Окрім впливу на владу, такий конкурс покликаний викликати неприйняття з боку суспільства обмеження свободи слова та мирних зібрань, тобто такі дії будуть вважитися не прийнятними та суспільство буде негативно їх сприймати.

 

У конкурсі можуть взяти участь тільки карикатуристи з України. Обрання переможців здійснюватиметься конкурсною комісією, до якої увійдуть відомі правозахисники України. Конкурсні роботи повинні торкатися проблем дотримання та реалізації прав людини в сучасному українському суспільстві. Головними дійовими особами робіт можуть бути політичні події чи політичні лідери, проте в будь-якому разі вони повинні стосуватися проблем дотримання прав людини та заданої тематики.

Роботи повинні бути спрямовані на висвітлення проблем, що існують в Україні.

Роботи не можуть бути спрямованими на проблеми, що існують в інших країнах.

 

УМОВИ КОНКУРСУ

1. Тема конкурсу “Свобода слова, мирних зібрань та асоціацій”.

2. Техніка виконання: вільна. На конкурс приймаються роботи: оригінал, якісні копії, роботи зроблені за допомогою комп’ютеру. Роботи на електронних носіях та по електронній пошті не приймаються.

3. Формат: А4 (297 х 210 мм).

4. Кількість робіт: не обмежується.

5. На зворотному боці кожної роботи обов’язково зазначити: прізвище, адресу, номер телефону, e-mail.

6. Кінцевий термін отримання робіт: 1 березня 2010 р.

7. Організатори не несуть відповідальності за пошкодження, отримані під час пересилання. Надіслані на конкурс роботи не повертаються і можуть бути використані організаторами в рекламних цілях, для публікацій, тиражування, виготовлення сувенірної продукції.

8. Призи:              1 премія:              2000 гривень

                               2 премія:              1500 гривень

                               3 премія:              1000 гривень, а також 10 заохочувальних призів по 500 грн.

9. Переможці конкурсу отримають повідомлення додатково. За результатами конкурсу буде видано каталог, який надішлють усім художникам, чиї роботи увійдуть до нього. Роботи також будуть розміщені в Інтернеті без можливості подальшого копіювання та використання на сайті: http://helsinki.org.ua/caricature/.

10. Участь у конкурсі передбачає, що всі претенденти приймають зазначені умови.

11. Просимо передати інформацію про конкурс усім бажаючим.

12. Роботи надсилати за адресою:                 Українська Гельсінська спілка з прав людини

                                                                                   Конкурс карикатур “Права людини”

                                                                                   вул. Олегівська 36, офіс 309, Київ, 04071, Україна

e-mail:

www.cartoon.org.ua, www.helsinki.org.ua

Тел.: (044) 578-0482, (063) 578-0482 (Костянтин Казанчев, www.kazanchev.com)

Рекомендувати цей матеріал