Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1294761059


Експерти прогнозують остаточне нівелювання значення ЗНО

11.01.2011
джерело: www.civicua.org

Зміна керівництва Українського центру оцінювання якості освіти тлумачиться спеціалістами, що моніторять зовнішнє незалежне оцінювання, як черговий крок Міносвіти до нівелювання ролі ЗНО у вступній кампанії до вишів країни. Про це повідомив Центр освітнього моніторингу.

Спостерігачі називають зовнішнє незалежне оцінювання найбільш успішним нововведенням в українській освіті, що отримало підтримку українського суспільства та високу оцінку міжнародного експертного середовища.

Роль зовнішнього незалежного оцінювання як прозорого механізму вступу зводиться нанівець. «Формально зберігаючи ЗНО, теперішнє керівництво освітою зводить його до одного з декількох (до того ж не вирішального) елементів конкурсного відбору до ВНЗ», – йдеться у заяві Центру освітнього моніторингу.

Усунення без будь-якої мотивації з посади директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука й призначення людини, котра є некомпетентною в питаннях тестування, логічно вписуються в низку інших дій Дмитра Табачника, спрямованих на унеможливлення рівного доступу громадян до якісної освіти та зведення нанівець ролі ЗНО як прозорої процедури, – вважають експерти.

Спеціалісти з Центру освітнього моніторингу вважають, що «фактично такі дії є прихованою формою для повернення хабарництва при вступі до університетів», адже «упродовж попередніх років тестування давало змогу абітурієнтам з незаможних родин вступити до престижних вищих навчальних закладів винятково завдяки своїм знанням та цілеспрямованості».

Джерело : Західна інформаційна корпорація

Рекомендувати цей матеріал