Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1292416672


Про розуміння прав людини наймолодшими школярами

15.12.2010
джерело: edu.helsinki.org.ua

Про права людини з наймолодшими школярами говорити і легко, і складно. Але, в будь-якому випадку, почесно та відповідально.

10 школа м. Чернігова співпрацює з ММГО «М’АРТ» вже певний час. Представників Організації керівництво школи запрошує проводити позакласні заняття з учнями на тему прав людини. Діти відкриті до спілкування та активно залучаються до ігрових занять і роздумів.

1 грудня біля 90 учнів початкових класів разом з «М’АРТівцями» замислювалися над такими поняттями, як бажання та потреби, чим вони відрізняються, який зв’язок мають з правами дитини, та хто несе відповідальність за дотримання прав дитини.

Найбільш проблемним для багатьох дітей було виокремлювати потреби з-поміж бажань, відмовлятися у грі від певних бажань, знаходити переконливі аргументи для своїх колег по команді, щоби відстояти власну позицію, домовлятися у групах. Важко дітям (часто й дорослим) відчути, зрозуміти різницю між правами та потребами в поняттях, що стосуються любові, щастя, адже нема права на виховання у щасливій сім’ї чи права на любов, хоча це є важливими потребами всіх дітей, багатьох людей.

Утім, діти зауважили, що захист від жорстокого поводження, чисте навколишнє середовища, можливість висловлювати власні думки, справедливе ставлення та захист від дискримінації це більше ніж потреби кожної людини, цеправа людини.

Зайвим не стало і нагадування, що діти є найбільш вразливою групою суспільства, тому їх права закріплено в окремій угоді Конвенції ООН про права дитини. Конвенція була прийнята 20 листопада 1989 року. А цій події передувала довга історія, початком якої стало прийняття 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.

Починаючи з 1948 року, щороку світ відзначає День прав людини 10 грудня.

Рекомендувати цей матеріал