Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1286536997


ПАРЄ ухвалила резолюцію та рекомендацію «Боротьба з екстремізмом: досягнення, недоліки і невдачі»

08.10.2010
джерело: www.irs.in.ua

СТРАСБУРГ – Парламентська Асамблея Ради Європи 5 жовтня під час поточної сесії ухвалила резолюцію та рекомендацію під назвою «Боротьба з екстремізмом: досягнення, недоліки і невдачі». У цьому документі Рада Європи звертає увагу урядів країн – учасників на важливість міжконфесійного діалогу та називає його “одним з ключових інструментів щодо скорочення потенціалу тяжіння особи до екстремістських груп і рухів”, – повідомляє Інститут релігійної свободи.

У резолюції № 1754 (2010) Парламентська Асамблея висловила свою стурбованість у зв’язку із зростанням певних форм екстремізму в Європі. ПАРЄ вважає, що прибічники екстремізму користуються правами і свободами, гарантованими Європейськими демократіями, задля реалізації цілей, які йдуть врозріз із демократією Європи і цінностями прав людини та, в гіршому випадку, потурають або навіть пропагують насильство.

У документі зазначено, що Європейська громадська думка та уряди все більше усвідомлюють масштаби загрози з боку ісламського фундаменталізму, до якого тяжіють молоді мусульмани через особисті соціальні негаразди. Разом з цим ПАРЄ відносить до проявів екстремізму й ісламофобію.

З метою усунення корінних причин екстремізму Асамблея закликає держави – учасників Ради Європи до рішучих заходів проти дискримінації, роблячи акценти на громадянській освіті та міжкультурному, а також міжрелігійному діалозі.

ПАРЄ закликає європейські держави до запровадження консультаційного процесу за участі громадянського суспільства і неурядових організацій, які представляють широкий спектр суспільства. Насамперед,  забезпечити участь громадянського суспільства у розробці та реалізації анти-екстремістської політики.

У своїх рекомендаціях Парламентська Асамблея зазначає про важливість зміцнення діяльності в галузі міжкультурного і міжрелігійного діалогу. У зв’язку з цим передбачається, що Рада Європи схвалить Білу книгу з міжкультурного діалогу.

ПАРЄ також наголошує на потребі реалізації соціально-економічної політики, спрямованої на підтримку заходів з викорінення расизму, ксенофобії та нетерпимості в суспільстві. Така політика серед іншого має бути спрямована на ліквідацію проявів дискримінації за ознакою релігійних переконань у доступі до освіти, зайнятості та на робочому місці, поселення у змішаних районах, суспільних послуг, а також до участі у реалізації демократії за допомогою інституту громадянства.

Резолюція закликає до реального застосування покарань, передбачених в рамках національного законодавства за публічне підбурювання до насильства, расову дискримінацію та нетерпимість.

ПАРЄ закликає уряди держав – учасників Ради Європи сприяти створенню комітетів з етики при політичних партіях і парламентах, з правом накладання стягнень на своїх членів за расистську, антисемітську, ксенофобську та ісламофобську поведінку або виступи.

У рекомендації № 1933 (2010), ухваленій на додаток до резолюції, Парламентська Асамблея закликає держави – учасників Ради Європи активізувати свою діяльність у галузі освіти та міжкультурного діалогу, в тому числі в його релігійному вимірі. 
 


Інститут релігійної свободи, м.Київ 
www.irs.in.ua

Рекомендувати цей матеріал