Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1286369990


На Харківщині освітян змушують вступати до Партії регіонів

06.10.2010
автор: Юлія Журавльова
джерело: www.radiosvoboda.org

Освітяни області скаржаться, що через небажання вступати до Партії регіонів звільняють керівників шкіл. Про факти звільнень за політичною ознакою заявляє і місцева опозиція. Натомість, чиновники з управління освіти таку інформацію категорично заперечують.

Заступник директора Смирнівського навчально-виховного комплексу Лозівської райради Лариса Кохан запевняє, що заяву про звільнення написала сама. За її словами, вона просто не стала чекати, коли її особисто попросять змінити політичні уподобання. Вчителька української мови та літератури, яку в 2009-му удостоїли звання «Учитель року», сьогодні є представником опозиційної до влади політичної сили. Каже, в школі, де працює, адміністративний тиск дуже відчутний, і не кожен учитель може чинити опір.
«Решта вчителів, звичайно, як запропонували, наприклад, чи в дільничну комісію, чи в спостерігачі, чи навіть довірену особу... погоджувались... Люди бояться...», – каже Лариса Кохан.
Зараз колишній заступник директора Лозівської школи знову працює вчителькою. А її керівник, за словами Лариси Кохан, серйозно міркує над пропозицією партії влади.
Завуч іншої сільської школи, яка побажала залишитися неназваною, також сказала Радіо Свобода, що «людина, яка не вступила до Партії Регіонів, сьогодні бути не може ані директором, ані заступником директора».

Чиновники тиск на вчителів заперечують

Такий тиск на вчителів категорично заперечують у Головному управлінні освіти Харківської області.
«Цього просто не може бути, тому що цього не може бути взагалі! Ніякого такого тиску. Я, по-перше, вважаю, що на людину не можливо здійснювати тиск... По-друге, це просто неможливо, бо в нас зараз є свобода вибору. Тому кажучи такі речі, думаю, що люди не зовсім вірно тлумачать і видають бажане за дійсне», – каже начальник управління Роман Шаповал.

Батьки невдоволені передвиборними плакатами у школах

Тим часом, батьки учнів скаржаться на наявність портретів Генадія Кернеса у школах. Фотографію виконувача обов’язків міського голови – нині офіційного кандидата на найвищу у місті посаду від Партії регіонів – у коридорі освітнього закладу нещодавно побачила і Наталія Зарудна, коли вранці привела доньку на уроки.
«Плакат в.о. міського голови висить на вході, де діти перезуваються. Це виглядає як передвиборний плакат. Це не портрет, а майже на весь зріст плакат. Я на ці зображення увагу звернула десь два тижні тому...», – сказала мати першокласниці.
Дехто з батьків каже і про фото Кернеса безпосередньо у класах. Натомість, начальник управління освіти Роман Шаповал цю інформацію також спростовує.

Юлія Журавльова

 

Див. також: Влада тисне на вчителів, щоб ішли в "регіони"

Рекомендувати цей матеріал