Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1285839480


Вийшов посібник для батьків з безпеки дітей в інтернеті

30.09.2010
джерело: www.civicua.org

Телеком-оператор «Київстар» видав перший в Україні науково обґрунтований посібник для батьків «Діти в інтернеті: як навчити дітей безпеки у віртуальному світі», підготовлений компанією спільно з Інститутом психології ім. Костюка НАПН України.

Презентація видання відбулася на круглому столі «Як навчити дітей безпеки в інтернеті», в якому взяли участь провідні експерти галузі, представники державних органів, медіа та громадськості.

Безпека дітей в інтернеті вимагає комплексного підходу.
Одним із основних кроків на шляху до убезпечення дітей у глобальній мережі є освітня робота з батьками. Таку думку висловили учасники круглого столу «Як навчити дітей безпеки в інтернеті». Експерти одностайні в тому, що батьки мають усвідомити усі загрози мережі та навчити своїх дітей правилам безпечної поведінки в інтернет.

Телеком-оператор, разом з Інститутом психології ім. Костюка НАПН України, розробив та видав практичні рекомендації для батьків – посібник «Діти в інтернеті: як навчити дітей безпеки у віртуальному світі». Прості та ефективні правила та поради дозволять батькам забезпечити онлайн-безпеку дитини, знайти психологічно правильний підхід до неї під час впровадження цих правил у повсякденне застосування, без обмеження свободи дитини та її особистісного прояву в онлайні.

Рекомендації авторів посібника зводяться до кількох основних правил. Перш за все, батьки мають підвищувати власну комп’ютерну та інтернет-грамотність. Тільки в цьому випадку вони зможуть разом з дитиною освоювати інтернет, використовувати його можливості для освіти та розвитку дитини. Наступний крок - технічний захист комп’ютеру: потрібно обов’язково використовувати антивіруси та програмне забезпечення батьківського контролю. Для максимально ефективного та безпечного використання дитиною інтернету експерти рекомендують користуватися переліком корисних і безпечних сайтів для дітей. Рекомендований оновлюваний «білий список» пізнавальних, цікавих і корисних для дітей інтернет-ресурсів відповідає трьом основним критеріям: безпека, користь і контроль за сайтом.

За рекомендацією експертів, батьки мають навчити дітей виконувати 5 основних правил у своїй онлайн-поведінці:
1. усвідомити важливість захисту своєї та чужої приватної інформації та не розповсюджувати конфіденційну інформацію у мережі;
2. поводитися в інтернеті так само, як у реальному житті, зокрема, слідувати етичним нормам та правилам;
3. не надто довіряти незнайомим людям у Мережі;
4. пам’ятати, що віртуальні покупки коштують реальних грошей;
5. звертатися за порадою до батьків у будь-якій неоднозначній або незрозумілій ситуації.

Найближчим часом посібник отримають 5 000 українських сімей. На батьківських зборах у школах волонтери «Київстар» розкажуть батькам про роботу з посібником та поділяться власним досвідом у вирішенні питання безпеки своїх дітей в інтернеті. Друкована версія посібника буде доступна для відвідувачів центрів обслуговування клієнтів «Київстар», а його електронна версія - на сайті.

Рекомендувати цей матеріал