Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1280823619


«Я проти насильства»

03.08.2010
джерело: www.civicua.org

  

 

1 серпня вуличний захід зібрав в центрі столиці понад 1,000 небайдужих українців та українок, керівництво Представництва Європейського Союзу в Україні та Міністерства України у справах сім’ї, молоді і спорту, які вітали початок нової суспільної кампанії, спрямованої на об’єднання понад 200 000 людей по всій країні для публічного протесту щодо всіх форм насильства в сім’ї.

Такий гучний старт буде надалі продовжений кампанією на білбордах та в Інтернеті, а також вуличними рекламними акціями. Волонтери братимуть участь у національних фестивалях, працюватимуть на пляжах та вулицях великих міст, де заохочуватимуть інших носити символ спротиву – браслет малинового кольору зі словами «Я проти насильства».

Протягом серпня буде розповсюджено 200 000 таких браслетів, а також величезну кількість віртуальних браслетів, які користувачі соціальних мереж в Інтернеті можуть прикріпити до своїх фотографій. Такий яскравий символ покликаний донести єдине просте повідомлення: носій відмовляється бути жертвою, відмовляється від жорстокості та толерантності до випадків жорстокості у власній сім’ї чи серед своїх друзів. Незважаючи на свою простоту, такий маленький браслет через свою публічність буде нести потужне повідомлення до нашого суспільства, яке все ще намагається залишити проблему за зачиненими дверима.

Наше повідомлення надзвичайно просте: жорстокість неприпустима. Ми, носії браслетів, не збираємося більше її терпіти. Ми відмовляємося мовчати про проблему. Ми віримо в те, що спільно виступаючи, можна подолати жахливий спадок домашнього насильства в Україні та знизити його вплив на майбутні покоління.

«Усі країни світу стикаються з проблемою домашнього насильства. Але саме від ставлення суспільства до цього явища залежить, чи зможе жертва знайти допомогу, а кривдник – отримати покарання за законом. В Україні ґендерні стереотипи та думка, що насильство є суто сімейною справою, глибоко вкоренилися у суспільстві. Євросоюз працює разом з урядом України, щоб змінити ставлення до домашнього насильства», - заявив Жозе Мануел Пінту Тейшейра, голова Представництва Європейського Союзу в Україні.

Яскрава ілюстрація – щорічна статистика, за якою близько половини українських жінок страждають від проявів насильства у сім’ях. Знайти точніші цифри надзвичайно складно через стіну мовчання, що оточує дану проблему. Кількість жертв від домашнього насильства в Україні набагато більша, ніж від кримінальних злочинів чи автомобільних аварій, разом узятих. Найгірше – те, що проблема торкається не лише дорослих жінок. Багато з тих, хто чинить жорстокість по відношенню до своїх партнерів, ставляться так само і до дітей в своїй родині.

Багато жертв так ніколи і не звертаються за допомогою. І навіть ті, хто наважуються зламати стіну мовчання, дуже часто не знають, до кого звернутися. Як зазначила пані Світлана Толстухова, заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту: «В рамках кампанії буде проводитися широкомасштабна просвітницька робота серед українського населення, а також буде вжито практичних заходів для допомоги жертвам насильства. Зокрема, на сьогоднішній день працює понад 20 центрів соціально-психологічної допомоги та 8 центрів реабілітації жертв насильства в сім’ї по всій Україні. Крім того, у рамках кампанії будуть розповсюджуватися інформаційні матеріали з практичним порадами жертвам насильства».

Подібні ініціативи спрацюють лише у тому випадку, якщо українці згуртуються, щоб сказати: «Досить – значить досить. Більше ніякої жорстокості». Простим малиновим браслетом українці публічно задекларують своє неприйняття насильства та підтримку його жертв.

Кожен може приєднатися до кампанії в Інтернеті:

http://vsirivni.com.ua/blog/

http://twitter.com/vsi_rivni

http://www.facebook.com/pages/VsiRivni/336685748881?v=wall

Національна „гаряча лінія” з питань запобігання насильству та захисту прав дітей:
0 800 500 335

Джерело : Представництво ЄС в Україні

Рекомендувати цей матеріал