Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1258722119


Рівненські вчителі сходили до суду і повчились у «Школі судочинства»

20.11.2009
автор: Святослав Дубов

Сьогодні вчителі права шкіл Рівного з навчальною метою відвідали Рівненський міський суд. Під час цієї екскурсії вчителі ознайомилися з внутрішньою організацією роботи суду, дізналися про конкретні обов’язки кожного з його працівників, побачили, як здійснюється на практиці прийом документів, подальший їх рух у суді, були присутні під час відкритого судового засідання.

Ця екскурсія була частиною навчання в рамках «Школи судочинства», організованої РОГО «Комітет виборців України». Напередодні в Рівненському економіко-правовому ліцеї міські вчителі права прослухали семінари на теми «Практика цивільного судочинства» та «Практика адміністративного судочинства». Під час цього навчання присутні мали можливість ознайомитись з найактуальнішими питаннями, що стосуються як теоретичних, так і практичних аспектів у галузі адміністративного та цивільного судочинства. Семінар проводили тренери, практикуючі фахівці в галузі права, які мають чималий досвід представництва громадян у судах.

Також всі учасники навчань отримали брошуру «Суди України: структура та порядок звернення», а також документальний фільм «Знайомство з судом», підготовлений за сприяння Проекту «Україна: верховенство права», інші роздаткові матеріали.

«Ми дуже раді, що завдяки співпраці та підтримці з боку керівництва судової влади Рівненщини нам вдалося організувати для людей екскурсію в міський суд, – говорить керівник центру права РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов. – Адже проведення таких заходів сприятиме як поліпшенню знань громадян про суди, так і підвищенню довіри людей до судової гілки влади загалом».

Семінари в рамках «Школи судочинства» є одним із заходів, передбачених у рамках проекту «Покращення обізнаності громадян про судову систему», який Рівненський КВУ розпочав реалізовувати на теренах Рівненщини з осені 2008 року. Аналогічні навчання до цього вже відбулися в Гощі, Млинові, Здолбунові, Острозі, Сарнах, Рокитному, Дубровиці та Костополі. В організації сподіваються, що в результаті реалізації всіх запланованих заходів цього проекту судова гілка влади стане доступнішою та зрозумілішою для громадськості Рівненської області, в першу чергу для соціально незахищених громадян та мешканців сільської місцевості.

 

Для довідки.

Проект «Покращення обізнаності громадян про судову систему» реалізовується Рівненською обласною громадською організацією «Комітет виборців України» за підтримки Проекту «Україна: верховенство права».

Його мета – підвищення обізнаності та розуміння громадськістю судової системи, покращення доступності громадян до судів і можливостей їх взаємодії шляхом проведення широкої право просвітницької кампанії щодо системи судів України, можливостей та механізмів звернення до суду для захисту законних прав та інтересів, а також створення системи надання первинної інформаційно-правової допомоги мешканцям насамперед сільської місцевості Рівненщини щодо судової тематики.

Такі навчання будуть проведені у всіх районах Рівненської області. Передбачається, що завдяки цьому не менше 300 представників сільських громад Рівненщини (представників сільських рад та вчителів права місцевих шкіл) зможуть набути теоретичні знання щодо судової системи та її діяльності, а також практичні навички щодо оформлення процесуальних документів, судових процедур тощо.

Святослав Дубов,
інформаційний відділ РОГО КВУ

Рекомендувати цей матеріал