Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1252336009


Об’єднуємось задля розвитку освіти!

07.09.2009
автор: Наталія Звягінцева
джерело: www.civicua.org
31 липня Донецька громадська організація «Альянс» провела у Донецькому прес-клубі круглий стіл на тему «Взаємодія навчальних закладів та організацій громадянського суспільства задля розвитку освіти в Донецькій області. Перспективи та можливості».

Основною метою круглого столу було обговорення перспектив та можливостей взаємодії навчальних закладів, громадських організацій, ЗМІ, органів місцевої влади та місцевого самоврядування Донецької області щодо створення засад для прозорості та відкритості, а також поглиблення співпраці між ними, включно зі спільною участю в прийнятті та втіленні рішень, що стосуються місцевих громад у Донецькій області в контексті розвитку системи освіти.

Серед учасників круглого столу були представники навчальних закладів, громадських організацій, органів місцевої влади та місцевого самоврядування Донецької області та м. Донцька.

Головним чином наголос в темі ставився на слові «взаємодія», бо ситуація яка існує в Донецькій області ясно ілюструє відсутність відкритого діалогу між секторами суспільства, які задіяні в сфері освіти, а саме – влада, навчальні заклади, громадські організації та ЗМІ.

Актуальним для присутніх виявилося обговорення вступної кампанії 2009, розвиток громадської мережі «Прозора освіта», наскільки відкриті навчальні заклади у роботі з громадськими організаціями, боротьба із корупцією на всіх рівнях та етапах освітнього процесу та освітнього “ланцюга”, включаючи школи, ВНЗ, Центри оцінювання якості освіти.

Крім того обговорювались шляхи формування та розвитку громадянської відповідальності ти з боку усіх учасників відносин в системі освіти (громадські організації, навчальні заклади, ЗМІ та органи влади), інформаційного забезпечення роботи громадських організацій в сфері освіти, навчальних закладів та органів влади, можливих шляхів налагодження якісних та стратегічних відносин між навчальними закладами, громадськими організаціями та владою.

Особливою темою, яку учасники жваво обговорювали, було представництво інтересів громадських організацій та навчальних закладів в органах місцевої влади та місцевого самоврядування.

З метою забезпечення якісної взаємодії навчальних закладів, громадських організацій, органів місцевої влади та місцевого самоврядування, ЗМІ для розвитку освіти та науки в Донецькій області учасники підготували резолюцію, яка говорить про те, що необхідно:
1. Базувати роботу громадських організацій з навчальними закладами, органами місцевої влади та місцевого самоврядування з урахуванням інтересів всіх сторін.
2. Залучати до роботи громадські організації, які мають реальний досвід роботи в сфері освіти та високий рівень професіоналізму.
3. Залучати громадські організації для проведення адвокаційних заходів для вирішення питань, які стосуються розвитку освіти та науки в Донецькій області.
4. Створити єдиний інформаційний простір для поширення правдивої та об’єктивної інформації щодо роботи громадських організацій в сфері освіти, навчальних закладів, органів місцевої влади та місцевого самоврядування.
5. Створити спільні засади для формування громадянської відповідальності серед учнів, студентів, викладачів, адміністрацій навчальних закладів, представників громадських організацій, органів місцевої влади та місцевого самоврядування із залученням ЗМІ для запобігання поширенню неправдивої та необ’єктивної інформації про навчальні заклади, а також у боротьбі з корупцією на всіх рівнях.
6. Створити в Донецькій області Громадську раду та Громадську експертну групу при Управлінні освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації у поєднанні з розбудовою громадської мережі "Прозора освіта».

Проведення круглого столу виконувалось в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», що виконується Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації Виклики Тисячоліття (МСС)».

За більш детальною інформацією звертайтесь до керівника моніторингової групи ДГО «Альянс» Бондаренка Сергія (+38 095 106-81-62) або за електронною поштою [email protected]


Джерело : ДГО "Альянс"

Автор : Наталія Звягінцева

Рекомендувати цей матеріал