Громадянська Освіта

http://osvita.khpg.org/index.php?id=1251268682


Джеймс Шер: загроза незалежності України збільшується

26.08.2009
джерело: www.bbc.co.uk

Українська Служба Бi-Бi-Сi розмовляла з головою програм Росії та Євразії в Королівському інституті міжнародних відносин Великої Британії Джеймсом Шером.

Марина Денисенко запитала його, чи можна сказати, що після 18 років Україна нарешті стає повнолітньою? Чи є факт її незалежності чимось незворотнім?

Джеймс Шерр: Гадаю, ваші українські слухачі не могли не помітити іронії, яка полягає в тому, що загроза незалежності України сьогодні, на 18-ту річницю, більша, ніж наприклад, на 8-му. Зрештою, 10 років тому Україна цілком виправдано почувалася безпечніше - після укладення договорів з Росією про Чорноморський флот, після державного візиту Бориса Єльцина 1997 року, після підтвердження суверенітету і територіальної цілісності України. Тоді як за минулі півтора роки ми бачимо - принаймні на рівні риторики - поворот практично на всіх цих фронтах, коли мова про політику Росії. У квітні 2008 - тодішній президент Путін поставив під сумнів українську державність. Трохи більше місяця тому, уже в якості прем’єра він виступав біля пам’ятника Денікіну і говорив про Україну як про "Малоросію", обізвавши тих, хто прагне відокремити Росію від Малоросії, злочинцями. А вже тепер маємо "звернення" президента Медвєдєва до президента Ющенка, написане мовою, що наче запозичена простісінько з роману Джорджа Орвелла. Відтак українці не можуть святкувати цю річницю незалежності з великим відчуттям впевненості в завтрашньому дні.

Бі-Бі-Сі: Чим вважаєте ви, що загрози незалежності України є також із середини, а не лише із зовні?

Джеймс Шерр: Україна завжди мала слабкі місця, внутрішні поділи. Різниця між різноманітністю, яка в України є і яка становить її силу, яка свідчить про здоров’я країни, - і поділами стосовно умов і природи української державності дуже суттєва. Той факт, що ми зараз так багато говоримо про поділи всередині України і так мало говоримо про розмаїття позицій в Україні є відображенням як слабкості української держави, так і ворожих намірів її великого сусіда, який так і не змирився з тим, що незалежність має означати саме це - незалежність! Коли читаєш звернення президента Медвєдєва, то можна побачити, що він чітко стверджує, ніби незалежність України означає особливий обов’язок України діяти в унісон з Росією. Це не незалежність - це щось зовсім інше.

Бі-Бі-Сі: Російська прокуратура сьогодні зробила Україні "подарунок" - заявила, що в минулорічному конфлікті з Грузією брали участь військові регулярних військових частин при Міноборони України. Ваш коментар?

Джеймс Шерр: Так, і ця заява обурлива: для цього немає і не буде жодних доказів. Гадаю, треба вийти за межі стандартних тлумачень тої риторики, яку ми чуємо з Москви, і замислитися, чи тут ідеться не про більше, ніж прості спроби вплинути на вибори в Україні. Бо складається враження, що з невідомих причин керівництво російської держави шукає приводу для того, щоби вжити проти України різких, а може навіть крайніх дій. І було б дуже завбачливо запитати, навіщо це робиться, і готуватися до будь-якого повороту подій. Зрештою, до 8 серпня минулого року - до речі, цікаво, чи не так, що Медвєдєв звернувся до Ющенка майже в річницю конфлікту? - так от, до 8 серпня минулого року всі ключові істеблішменти західного світу та й самої України були переконані, що застосування російських збройних сил безпосередньо проти сусідньої держави, проти суверенної держави виходило за межі реального. А потім ви бачите, що сталося.

Бі-Бі-Сі: Як ви гадаєте, чи Захід нарешті усвідомив в чому полягала заява президента Медвєдєва і її знаменність на майбутнє?

Джеймс Шерр: Як ви знаєте немає чогось такого як єдина Західна точка зору. З огляду на цей останній коментар і той лист, який написав Медвєдєва багато людей на Заході стурбовано замислиться і занервують. Що турбує мене особисто, в західному мисленні про ваш регіон, то це надто раціональний підхід, який базується на Західному припущенні, що все слід оцінювати за балансом можливих витрат і досягнень. Захід сподівався, що економічна криза послабить тиск Росії, але у сфері енергетики цього не сталося. Росія посилила тиск в енергетиці в усіх напрямках, які викликали наше занепокоєння. Мені видається, що у західних столицях бракує людей, які можуть інстинктивно очікувати у цьому регіоні неочікуваного.

Бі-Бі-Сі: Президент Ющенко заявив сьогодні під час урочистостей до Дня незалежності, що Україні притаманні усі риси суспільства посттоталітарного, пост-колоніального та пост-геноцидного. Наскільки, на вашу думку ці риси є визначальними для України?

Джеймс Шерр: Він дуже влучно це зауважив. Це вірно попри ті всі досягнення за часи незалежності, коли українська держава намагалася здобути усі якості необхідні для незалежності. Це стосується кількості людей в Україні, які можуть формулювати, відстоювати і боронити інтереси держави у публічний, зрозумілий і прогресивний спосіб. Їх набагато менше ніж країна вкрай потребує, з огляду на розміри і важливість України. Саме через це Україна опиняється у ситуації, коли вона реагує на політику інших країн у спосіб розгублений та повний розбіжностей. Замість того, щоб формулювати свою зважену, єдину для держави політику, Київ радше реагує на політику інших щодо України. І найголовніше, Україні бракує здатності реалізувати свою зовнішню позицію і втілити її у реальність. Головна проблема в стосунку з Україною, чи то державними, чи то нерідко приватними структурами, полягає у тому, що між обіцяним і реалізованим є справжнє провалля. Часом така розбіжність є цинічно планованою, але частіше це пояснюється тим, що надто багато гравців ведуть гру, державні структури - не скоординовані і їм бракує компетентності.

Бі-Бі-Сі: Ваша оцінка подібна до критики, яку висловив інший кандидат у президенти в Україні Арсеній Яценюк. Він сказав, що Україна нічого не досягла за 18 років і перебуває на межі хаосу. Чи на Вашу думку Україна є під загрозою перетворитися на державу, що не відбулася (failed state)?

Джеймс Шерр: Звичайно він є політиком і веде кампанію як політик. Якщо подивитися на це більш об’єктивно, то такі заяви надто дошкульні та гіпертрофовані. Я би дуже обережно ставився до заяв про хаос. Саме Росія намагається представити Україну на міжнародній арені як державу, що не відбулася і перебуває у хаосі. Кремль твердить, що Київ не спроможний давати собі раду і тому це мають за нього зробити інші задля безпеки самої України та безпеки Європи. Ця риторика є дуже небезпечною і не відповідає дійсності. Попри усі негаразди, Україна далеко не держава, яка не відбулася (failed state). Це далеко не так. Ця держава має дуже серйозні слабкості та проблеми, і долає їх повільніше ніж багато з нас сподівалися.

BBC Ukrainian.com
24 серпня 2009 p

Рекомендувати цей матеріал